24 april 2019 at 22:52

Linksom of rechtsom?

Vorige week weer paar geitenfokkers bezocht en zelfs mijn eigengefokte Felano van Carpe Diem weer bekeken. Felano heeft afgelopen winter paar verschillende adressen gehad en hij stond er qua beharing best goed voor. Qua boktype had hij zeker ook een ruime voldoende en de maatverhoudingen vond ik ook super. Niet groot, maar toch heel jeugdig en totaal niet zwaar en geen diepe borst met voldoende lengte opdruk. Echter in zijn attentheid en kracht mocht ie wat meer en heb er zelfs de geiten dragend van, die nu nog moeten lammeren (Geesje en Lissa 50), maar toch besloten dat ik hem niet weer terug hoef en dus heeft ie nu een ander plaatsje gekregen.

Felano stond nu bij Jan Kromhout v.d. Meer en daar zijn geiten en lammetjes natuurlijk ook bekeken. Jan had vorig jaar weer een goede fokronde en dat kon je zien in zijn stal. Er stonden verschillende beste jeugdgeiten en vooral de kracht van de dieren in de achterhand viel als gemeenschappelijke factor enorm positief op. Zijn lammetjes zijn bijna allemaal van de zwarte Aquarius v.d. Roomberg en leuke aan deze bok is dat het een zoon is van Alice van Carpe Diem. Jan heeft meer geitlammeren dan bokjes en de geitlammetjes zagen er ook mooier uit. Over het algemeen veel lengte en fijngebouwde lammetjes.

De volgende dag vanaf het werk doorgereden naar Mark Eindhoven. Was benieuwd hoe Formateur zich ontwikkeld en vind het leuk zo’n bok dan te volgen. Ook de ontwikkeling van de andere lammetjes is leuk te volgen zo. Mark heeft paar ontzettend lange lammetjes en over de lengte hoeft hij zich geen zorgen te maken. Leuke fokkerijgepraat weer gehad en hier de leuke kreet, het ene lammetje gaat in de groei linksom en de andere rechtsom. Hiermee bedoelen ‘we’, het ene lammetje begint degelijk en wordt naarmate ze ouder wordt alsmaar luxer en andersom en ook met de hoogtemaat. De ene lijkt eerst klein, maar blijft niet klein en de andere lijkt eerst groot en wordt niet te groot (net wat jezelf als criteria hebt natuurlijk 🙂 ). Als ik trouwens De Standaard bekijk dan staat er ook dat ze iets minder diep is dan de volwassen vorm en dus krijg je een beeld van een hoogbeniger en minder lang diertje dan de volwassen vorm. Zie hier het plaatje uit De Standaard.Ook met meten is gebleken dat de meeste dieren hun lengte pas krijgen op volwassen leeftijd en zelfs van hun tweede tot derde jaar groeien ze nog door in de lengte.

Maar linksom of rechtsom in de fokkerij is niet alleen hoe het lammetje zijn ontwikkeling maakt. Het is ook hoe de fokker zijn fokkerij benadert. Mijn gevoel is dat we allemaal wel hetzelfde ideale diertje nastreven. Echter de perfecte geit en bok zijn er niet en als die er wel zouden zijn, dan wil het nog niet zeggen dat het bij elkaar de perfecte nakomelingen zou geven. Qua fokkerij zou het perfecte dan het ideale midden van alles moeten zijn en de ene fokker zit bewust meer aan de ‘linkerkant’ ervan en de andere meer aan de ‘rechterkant’. Beiden proberen steeds weer naar het ideale midden te fokken. Dat er gelukkig veel fokkers zijn die hun eigen identiteit in hun fokkerij houden en de ene meer de nadruk op degelijkheid/kracht/goede achterhand houdt en de andere meer het snittige/fijnbesneden/expressieve als handelsmerk voert is super goed. Want het midden is weer de balans van alles, maar als we allemaal in het extreme het ene gaan doorfokken, dan missen we het andere weer en als daar geen dieren meer van zijn die hun basis vanuit de andere kant hebben, dan zal de fokkerij uiteindelijk al verder van het ideale midden afdwalen.

Moraal van het verhaal 🙂 Linksom of rechtsom? Maakt niet uit, als we maar hetzelfde nastreven en juist super dat niet alle dieren en alle fokkerijen via dezelfde kant ‘lopen’…

4 comments to Linksom of rechtsom?

Leave a Reply

  

  

  

Archief