Liana al paar maand drachtig…

Ja, ik was eerst benieuwd of ze wel drachtig was, maar ze begint nu duidelijk al (licht) te groeien van de dracht. Liana heb ik namelijk op 15 juni al laten dekken door Logan. Dit lijkt tegenwoordig een vreemde dekdatum maar in het verleden wisten we niet beter. Als ik terugkijk in de tijd en kijk wanneer onze dieren geboren werden, ken ik genoeg najaarsdieren die later zeer goed presteerden op de keuring. Zoals de bonte Isabel v.d. Kuzemer, geboren 4 oktober, de roodbruine Suzy v.d. Kuzemer, geboren 30 september en die liep zelfs in het voorjaar er op al kampioen van alle jeugdgeiten! en recenter de tweeling Nala en Alice van Carpe Diem, geboren 19 november 2004. De bruinbonte Nala is uiteindelijk bij Johan van Ginkel beland en is nu mede een stammoeder van zijn blauwe geiten. En de zwarte Alice heeft vooral in handen van Marco Snip vele titels behaald met dagkampioenschappen en een nationale reserve titel.

Nu met mijn mooie nieuwe warme hok en vooral ruim middenpad duurt het mij al weer veel te lang voordat er nieuwe lammetjes rondhuppelen. Vooral Liana is als ritse geit oervervelend en ze staat dan paar dagen te schreeuwen. Daarbij was ik ook super benieuwd of Logan wel zou bevruchten (je zou maar alles op 1 bok willen inzetten en de bok bevrucht niet!?) en natuurlijk nog veel benieuwder naar deze combinatie. Liana liet haar geitlam toch niet meer drinken toen het bokje er bij weg ging (binnen de 3 maand was dat al) en van Liana heb ik nu in 3 jaar tijd nog maar 1 geitje gefokt en dat lijkt al een beste en deze combinatie lijkt in theorie nog leuker (maar theorie en praktijk is niet vaak gelijk toch?). Nu kan ze dan rond 9 november lammeren en kan ze eind december dan weer bij de bok (Logan denk ik maar weer dan) en kan ze dan mooi mei lammeren en dat is helemaal leuk. Heb je dan ook weer jonge lammetjes in de wei en zo heb ik een extra ronde kans op het hopelijk mooie (zwarte?) geitje uit Liana.

Tevens is mij de opmerking op de Nationale vorig jaar met Liana altijd goed bijgebleven. De keurmeester zei in zijn commentaar dat als ze paar maanden drachtig zou zijn vast mooier in het lichaam zou zijn. Dat is ze nu en dus gaan we het maar weer proberen… de keurmeesters zijn dezelfde, nu benieuwd of de dieren in de rubriek ook weer hetzelfde zijn. Bij voorbaat denk ik niet, ik denk dat zeker de helft van haar leeftijdsgenoten dit jaar al niet meer op de keuring verschijnen (ook een normaal proces hoor). En is dit concurrentie vervalsing? Het is puur natuurlijk dat ze zelfs al weer paar keer rits werd en gewoon laten dekken. Ik vind het ook altijd licht oneerlijk dat we in de rubriek geen onderscheid maken tussen geiten die nog lammeren laten zogen en de geiten waar de lammetjes al lang bij weg zijn (is niet te doen als keurmeester, je moet gewoon keuren op wat je op dat moment ziet toch?). Sommige fokkers laten dan bokjes castreren om die er bij te laten en dat vinden we wel normaal.

Maakt niet uit. Ik verheug me nu al opΒ de lammetjes in november van Liana x Logan πŸ™‚

6 comments to Liana al paar maand drachtig…

 • Jos Buiting

  Ik ben het hier maar gedeeltelijk met je eens, toen ik opnieuw lid van het NFD werd is me het niet opgevallen dat er geitjes met een kromme staart op de shows verschenen, zullen er misschien ook al wel een paar tussen hebben gelopen.Maar de laatste jaren wordt het alleen maar erger, er komt een moment dat je een b.v.een bokje wilt kopen voor de fokkerij dat je eerst de hele afstamming moet napluizen of er nog dieren met een kromme staart dracht in de afstamming zitten, als je tenminste een correcte staart dracht nastreeft.
  En ik ben het daarom niet met je eens dat het zomaar een onder deel is, en dan heb ik het er niet over dat een dergelijk dier niet op een show mag komen.
  Ik vind dat een diertje met dit ernstige probleem terug geplaatst moet worden dan lost het probleem zich binnen een paar jaar vanzelf op, net als destijds de dieren die aan de grote kant waren, toen hadden jullie als jury leden wel het lef om de hoogtemaat terug te dringen, en zie het resultaat fraaie dieren met een mooie maat.Dit moet ook met die kromme staarten gebeuren.

  • Hilko

   Hallo Jos,

   Heb je toch niet goed opgelet toen denk ik. Kromme staarten is er altijd al en ook in 2008 toen je weer begon. Ook de dieren die jij had en de bokken waar je mee gefokt hebt. Ik heb de foto’s nog wel, maar laat maar. De geiten met kromme staarten krijgen zeker hier een bemerking oftewel minpunten op. Maar keuren gaat altijd om het totaalplaatje en 1 onderdeel mag geen heksenjacht worden. Als fokker kan je dat wel doen en ik houd er als fokker wel degelijk rekening mee. Punt is wel dat alle dieren al verwanter aan elkaar worden en dit soort afwijkingen (want dat is het zeker, alhoewel sommige dieren het soms wel en soms niet doen!?) dus ineens weer gemakkelijker kunnen verspreiden. Dat is vooral de taak van de fokker en niet van de keurmeesters. Die moeten het dier op totale waarde plaatsen met alle factoren goed af te wegen. Hoogtemaat was een ander verhaal. De dieren vielen totaal buiten De Standaard en het waren geen dwergen meer. Ik heb als steekproef ook nog De Dwerggeit van de Nationale van 1990 gepakt. Daar valt me op dat eigenlijk alle kampioensdieren (op de foto) daar een slechte achterhand hebben, met afhangende kruizen. Veel dieren hebben de staart niet eens op de rug en die ze wel op de rug hebben zijn of niet recht of door de zeer slechte achterhand niet eens te beoordelen hoe die liggen. Als ik dan nu kijk, dan denk ik wel, wat zijn we er toch gigantisch op vooruit gegaan met de huidige kwaliteit van onze dieren. Laten we gewoon genieten van al het moois en aankomende zaterdag zien we alle toppers bij elkaar.
   Ook heel benieuwd naar jouw geiten op de Nationale!
   Tot zaterdag.

   Gr. Hilko

 • Marinus

  Hallo Hilko,

  Of een geit drachtig moet zijn op de nationale (de meesten zijn begin augustus gedekt) weet ik niet, ik weet wel dat een geit op zijn mooist is als ze maximaal 3 maand drachtig is en niet te zwaar draagt, dus wat dat betreft heb je het goed uit gekiend succes met je geitje.

  Groeten Marinus.

  • Hilko

   Hoi Marinus,

   Dank je en we zullen zien. Gaat me er ook om dat ze nu gewoon qua conditie mee kan doen met de rest en niet meteen kansloos is door haar te strakke buik (te veel jeugd!?). Ik wil haar gewoon laten zien ook aan mijn collega fokkers en dat dit duurzame geitjes zijn… πŸ™‚

   Gr. Hilko

 • Jos Buiting

  Men heeft wel commentaar dat een geitje drachtig is b.v. op de Nationale keuring, dan zegt men dat dit niet moet kunnen totale onzin dit moet een ieder voor zich zelf beslissen. Een lelijke kromme staart vind men daar tegen geen enkel bezwaar waar zijn we toch mee bezig bah.

  • Hilko

   Klopt Jos, ieder moet zelf weten welke geiten hij aanhoudt en wat de beste manier is om die in topconditie te krijgen en welke je dan meeneemt naar de keuring. En zo mogen ook geiten met kromme staarten op de keuring komen en die krijgen echt daar een bemerking op. Maar het is maar een onderdeel, net zoals kromme neusbenen, slappe rug, kromme rug, steile schouders, boegig, nauwe benen, wijde benen, koehakkig, korte stap, te plat kruis, te steil kruis, etc., etc. Als alleen perfecte dieren op een keuring mogen komen, dan mag er dus geen enkel dier meer komen πŸ™‚

Leave a Reply

  

  

  

Archief