24 april 2019 at 22:52

Levensduur

Zo, weer terug van een weekje Turkije en daar was het vooral overdag nog super mooi zonnig weer. We hadden een all inclusive resort en dat is echt luxe. 24 uur per dag kun je dan eten en drinken. Bij het rondje op het resort die echt aan zee lag en zijn eigen privé strand had, zag ik al een hele rij bruine potvissen die aangespoeld waren. Ze lagen wel super netjes op de ligbedden en ze wentelden ook nog mooi op tijd. Aan het geluid wat ze nog konden produceren constateerde ik toch dat het voornamelijk Nederlanders en Duitsers waren. Begrijp dan niet dat paar weken geleden net het nieuws kwam dat van de meisjes die nu geboren worden, de helft meer dan 100 jaar zal leven. Ik begrijp dat de welvaart goed is, maar dit is een welvaartsvirus die mij zeker niet goed lijkt en lijkt mij de levensduur niet te bevorderen.

Op de vakantie heb ik eindelijk eens tijd om te lezen en dat is heerlijk ontspannend. Tip die ik kreeg dat de boeken van Jan Terlouw lekker leesbaar waren. Ik begon met Oorlogswinter en dat was wel een schril contrast met hoe wij daar leefden. Het ging over de oorlogswinter van 1944/45 en daarin was een jonge man de held in het boek. Vervolgens het luchtiger (kinder)boek van hem genaamd ‘Koning van Katoren’ en daarna nog ‘Zoektocht in Katoren’. Prachtig en leuk leesvoer en ik kreeg toen pas ook door dat deze Jan Terlouw de Jan Terlouw van de D66 was. Over de politiek zal ik het niet hebben, maar keek toch even op Wikipedia wat ze van Jan Terlouw schreven en dat klopt echt wel hoe ik de boeken ook las.
In de boeken van Jan Terlouw dringt vaak de boodschap van de democratie, het vrije woord, het liberalisme en anti-extremisme door. Hij laat zien dat aan deze onderwerpen meer kanten zitten, dat je problemen van alle kanten moet bekijken voor je een beslissing neemt. Zijn hoofdpersonen zijn inventieve jongeren, die op een originele manier met die problemen omgaan. De jongeren leren veelal de zaken niet simpelweg te accepteren, maar kritisch te bekijken.
Jan Terlouw doet dit op zo’n leuke manier dat je jezelf als lezer ook een strijdlustige jongere voelt en ook zin krijgt om tegen onrecht in te gaan. Voorbeelden van extremisme doet hij in zijn boek met zoveel humor, zoals een stadje Regelrecht waar zoveel regels zijn, maar de mensen er zelf helemaal aan gewend zijn. Tot er dus een jongeman komt en die alles heel objectief en kritisch bekijkt.

Soms mis ik dit soort zaken ook in ons dwerggeitenwereldje. Alles eerst eens van alle kanten (kritisch) bekijken en dan pas eens overwogen beslissingen nemen. Zoals paar jaar geleden dat er op een landelijke vergadering gewone zakelijke kritische vragen gesteld werden, waarop achter de bestuurstafel het antwoord kwam; we doen het zo en anders niet. Dat is natuurlijk geen democratie en het vrije woord wordt dan ook niet echt gehoord.
Nou ja, dat zijn dan dingen die ik tijdens het boek lezen dan zelfs nog zit te denken en dan heb ik het voordeel dat ik binnen de dwerggeitenwereld (ook al ben ik nu al 45 jaar) nog altijd als jongeman wordt beschouwd. Dus ja, moet ik dan toch maar kritisch en hopelijk inventief zijn? Al wordt het vaak op korte termijn niet altijd gewaardeerd, maar we gaan toch voor de lange termijn, dat is het voordeel dat je nog jong bent toch?

Bij terugkomst in Nederland lag er weer het maandblad De Dwerggeit en het valt zeker niet mee voor de redacteur(en) om die iedere maand (oké, 9 keer per jaar nu) weer leuk gevuld te krijgen en vrijwilligers voor verhaaltjes melden zich ook niet echt aan. Tot mijn verbazing stond er een super leuk geschreven stukje over ‘Type verandering van de dwerggeit door de jaren heen’ in en frappant is ook dat we al een rasstandaard hebben vanaf 1988 en dat die 3 jaar geleden maar een heel klein beetje aangepast is, maar dat het type toch wel heel veel veranderd is. Vooral de conclusie die ik er uit haal is dat steeds ieder type verheerlijkt werd, maar dat we niet steeds het echt aan het vergelijken waren met de rasstandaard. De waan van de dag wordt gebruikt voor de fokkerij? Zoals de lengte van de dieren, waar ik ook al vaker over geschreven heb. Daar schieten we vooral in door en dat verheerlijken we nu dan ook nog eens? Zal niet op het maandblad reageren, want reageer niet op een persoon die niet onder zijn eigen naam schrijft. Je gaat de discussie aan of je gaat hem niet aan toch? De vraagstelling is wel super en ja, moeten we de levensduur van de rasstandaard aan de kaak stellen of moeten we ons toch weer meer conformeren aan De Standaard?

2 comments to Levensduur

 • Denice

  Hallo,

  Ik heb een vraag over dwerggeiten. Voor mijn opleiding, Zorg en leefomgeving, moet ik een opdracht doen, waarbij ik van bepaalde diersoorten de rasstandaard moet opzoeken en leren. Helaas kan ik die van de dwerggeit niet vinden. Zouden jullie misschien weten hoe je aan het officiële rasstandaard van de dwerggeit komt.

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Met vriendelijke groet,
  Denice

  • Hilko

   Hallo Denice,

   Sorry voor de late reactie, had deze reactie niet gezien…

   We hebben wel een boekje met ‘De Standaard’. Dat is zoals wij in Nederland (en België) nu onze dwerggeiten als ras willen hebben. Maar in Engeland en Amerika bijvoorbeeld hebben ze een heel andere ‘standaard’.
   Dit boekje is via Kees van Nispen te bestellen voor maar paar euro.
   K. van Nispen
   Havendijk 10c
   4731 KX Oudenbosch
   tel: 0165-330994
   e-mail: kvnispen@hetnet.nl

   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief