24 april 2019 at 22:52

Lay-out aangepast

Veelvuldige kijkers zullen er wel gek van geworden zijn, maar ik heb geprobeerd de lay-out nu overzichtelijker en beter leesbaar te maken.
Zo is de leeskolom met Laatste nieuws (deze pagina dus) een stuk smaller en is het daardoor hopelijk gemakkelijker om de regels te volgen tijdens het lezen.
Tevens heb ik daar een extra kolom toegevoegd zodat u heel snel naar evt. een oud bericht kunt springen, vervolgens kunt u dan binnen zo’n maand weer op de titel van het bericht klikken en u ziet het hele stuk. Dan is de mogelijkheid er nog van vooruit en achteruit bladeren.
Ook de pagina’s opzoeken kan nu weer via de linkerkant en rechts staat wat opvulling op pagina’s die de ruimte hebben (wat eerst links stond).

Ja, zo blijf je wat bezig en ik begin er na 1,5 jaar wat handigheid in te krijgen.
Ook de headers (plaatjes bovenin de site :-)) heb ik wat aangepast en is nu één header van bokken en één header van geiten.
Helaas heb ik van veel bokken geen digitale foto en zo ook niet van alle geiten. Van beide groepen is het dat het dieren zijn die of in het bezit zijn of die nog dichtbij in de bloedlijn zitten. Zo heb ik Alice van Carpe Diem niet meer in de header, omdat ik daar helemaal niets meer van heb. De header blijft 5 seconden staan en loopt dan in 3 seconden over van het ene plaatje in het andere.

De header begint altijd bij de bokken en daar heb ik op volgorde staan van links naar rechts;
Feliciano van Carpe Diem (mijn beste zelfgefokte bok tot dusver en zelfs nationaal dagkampioen en de vader van Geesje van Carpe Diem en qua bloedlijn in de moederlijn uit de stam van Felana), dan Raimond 2 v.d. Veenstreek (een bok die ik helemaal geweldig vond qua type en de echte bokkenopdruk had, zit nog mooi voor de meeste dieren in ons hok en ik denk ook wel eens anders, maar de hardheid en de kracht moet toch in principe van de bok vandaan komen en de sierlijkheid en de vrouwelijkheid in de vrouwelijke lijn), dan staat Topline 22 v.h. Stapelbroek drie keer op de foto (foto 3, 4 en 7), zijn ook de meeste foto’s dit jaar van gemaakt en zijn drie verschillende momenten en ik zie daar het echte mooie bokkentype in en ook de prachtige verhoudingen van niet te groot, maar niet te laaggesteld, wel een echte bok en toch niet te zwaar of te iel en niet te slap. Super benieuwd hoe hij nu verder gaat uitgroeien en nog belangrijker, hoe de lammetjes het volgend jaar gaan doen. Dan een heel ander bokje in de reeks en dat is Wadapatja 10 v.d. Kikkert (v. Storm of the White Cottage) en daar heb ik drie lammetjes van rondlopen en ben er zeker nog super content mee, vooral Fania en Alita hebben de mooie halsjes van pa geërfd. Dan komt derde van rechts Felano van Carpe Diem en ook daar lopen nog drie lammetjes van rond en die wil ik ook de kans geven om pas te beoordelen nadat ze een keer gelammerd zijn, een prachtig type heeft Felano toch zo en thuis lijken de lammetjes ook dat type te bezitten. Dan hebben we dus weer Topline 22 en helemaal rechts weer Feliciano als boklam en met zijn eerste dagkampioenstitel, hier lijkt hij korter en hooggestelder dan dat hij later was en dat klopt ook, dat was hij ook en dat is ook de (een?) gangbare jeugdvorm. Eerst wat hoogbeniger en nog niet de lengte (in De Standaard staat; het boklam mag in het buikgedeelte iets opgetrokken zijjn. Qua maatverhoudingen heeft het boklam een romp die wat smaller en minder diep is. De verhoudingsgewijs langere benen versterken het beeld van een iets korter en minder diep type).

Bij de geiten heb ik nu (ook van links naar rechts);
De bruinbonte Linda v.d. Kuzemer (moeder van Linda 11), Desiree van Carpe Diem (oma van Doreen van Carpe Diem), Doreen van Carpe Diem (weer de overgrootmoeder van Felana van Carpe Diem) en dan Felana van Carpe Diem (waar ik nu nog 2 dochters van in mijn stal heb). Wat me dan zelf opvalt aan deze drie dieren is dat het allemaal dieren zijn met weinig wig en veel hardheid op het lichaam en toch luxe in de voorhand. Waren ook allemaal dieren die als lammetje niet vooraan stonden. Desiree begon achteraan, Doreen had haar debuut pas als 2-jarige geit en Felana deed het ook als jeugdgeit (jammer dat die niet meer showtemparement bezit, anders zou ze zeker nog goed mee doen). Dan staat Geesje van Carpe Diem er een beetje los tussen. Maar zo los is ze ook weer niet, want haar vader Feliciano van Carpe Diem is weer een zoon van Doreen van Carpe Diem. Vervolgens zitten we dan op de derde geit van rechts en dat is Isa v.d. Kuzemer en rechts naast haar, haar halfzus Isa 3 v.d. Kuzemer (vader Felano van Carpe Diem) en uiterst rechts wordt het rijtje afgesloten door Linda 11 v.d. Kuzemer (v. Hein van Carpe Diem). Linda 11 die recent de nationale titel bij de veteranen veroverde en dat vooral dankte aan haar type en jeugduitstraling. Als ik in De Standaard bij de volwassen vorm naar het plaatje kijk, dan zie ik ook een heel jeugdig dier en wigvorm wordt ook omschreven als; hierbij ziet men in zijaanzicht vanaf de borst de onderlijn vloeiend iets naar beneden naar het achterste gedeelte van de middenhand lopen. Van boven gezien heeft de romp iets de vorm van een peer, met het breedste punt in het achterste gedeelte van de middenhand. Met andere woorden, we moeten tegenwoordig als fokkers denk ik oppassen voor het niet overdrijven van de wigvorm en het volume en body van de dieren!? En wat me dan helemaal aanspreekt is; Hoofd, horens, hals en voorhand zijn, bij zowel de jeugd als de volwassen vorm, uitgesproken droog, slank en sierlijk.

Een hele uitdaging dus nog altijd in de fokkerij en dat moet je bereiken door ten eerste je eigen geitenpopulatie goed te selecteren, een goede bokkenkeus te maken en dan geluk hebben dat de goede dingen samenvallen en dan mag je meteen weer selecteren.

Leave a Reply

  

  

  

Archief