24 april 2019 at 22:52

Laatste Carpe Diem gelammerd en verschillende stallen bezocht

Afgelopen zondagmorgen (vroeg!) heeft Geesje van Carpe Diem twee dikke gezonde bruine lammetjes gebracht. Eén geitje en een bokje, namen heb ik nog niet eens over nagedacht, ze lijken gewoon goed van bouw, maar ze mochten zeker wat mij betreft luxer en snittiger. Afwachten maar weer hoe het uitgroeit.
Zie hieronder de foto van het kroost van een dikke dag oud.

Afgelopen week verschillende stallen bezocht en hierbij even een korte opsomming;

Maandag 5 maart een kort bezoekje bij Dirk Notebomer te Lutjegast. Dirk let in zijn stal en de fokkerij altijd extra op het mooie type en geitjes die van nature willen showen en de hals er dan echt fier op willen dragen. Ja, als je ook Friese Paarden bezit, dan heb je bijna het mooiste voorbeeld van een dier die het van nature ook super willen doen en een Fries Paard kenmerkt zich altijd ook door z’n mooie en rijke voorhand (en dan nog de mooie zwarte lange manen). Dirk had wat pech met wat guste geiten en veel bokjes, maar daarentegen toverde hij mij zo paar schitterende lammetjes tevoorschijn en ook een prachtige jeugdgeit. De jeugdgeit was geen onbekende en is niemand minder dan Berdine v.d. Minorgast die zich vorig jaar als lammetje ook al goed in het vizier gelopen had. Dirk lachte weer op zijn leuke rustige manier en zei ook, als er maar weer paar mooien bij zitten dan is het goed toch?

Dinsdag 6 maart naar Bertus Blokzijl te Geesbrug geweest. Leuk te zien en te horen hoe enthousiast en tevens realistisch hij deze hobby oppakt. Qua geiten moet hij nog een ‘eigen identiteit’ opbouwen, maar hij heeft zeker paar leuke uitgangspunten. Zo heeft hij een leuk zwart geitlammetje (Bowie v.d. Wolfhaag x Heeckeren Alexia) en bij Sjenna van Carpe Diem (x Anko v.d. Wieringermeer) had hij twee geitjes en een bokje en één geitje daarvan sprak op dit moment zeker erg aan. Mooi in verhouding met mooi kopje en halsje en ook al heel korrekt in de belijning. Afwachten hoe dat allemaal uitgroeit en Bertus is ook al aan het vooruitkijken hoe hij de fokkerij nu verder wil invullen. Zal vast wel goedkomen met zijn fokkerij.

Woensdag 7 maart naar Evert Jan Regelink geweest. Ook dit lag weer op een route naar huis en zo kon ik al deze bezoekjes mooi combineren. EJ had ook weer lammetjes die ik nog gezien had en benieuwd hoe de oudste lammetjes zich ook al weer verder ontwikkelen. Lammetjes kijken is maar zo’n korte momentopname en daarom is het ook zo gevaarlijk een oordeel aan dat korte moment te geven. Zwarte geitje van Idaho lijkt in ieder geval wel duidelijk zijn beste lammetje tot dusver dit jaar. Leuke discussie met EJ nog over wat een jeugdgeit tot echte volwassen geit nog allemaal kan doen en altijd leuk als we samen naar een diertje kijken dat we allebei ook dezelfde dingen constateren.

Maandagavond 12 maart naar mijn eigen geiten wezen kijken. Ja, beetje vreemd, maar zo heel veel zie ik ze ook niet eens en meestal heb ik ook ‘haast’ en had nu even de tijd om alle geitlammetjes eens samen op het middenpad te laten spelen en dan even weer kijken hoe het allemaal lijkt. Ben nog steeds fan van de twee geitjes van Felana, maar welke eerst bijna de minste van de hele groep leek, was nu gisteravond het lammetje wat het meeste aansprak. Hier ook het fenomeen dat het lammetje welke steeds als mooiste werd bestempeld nu door de moeder van de voerbak beetje wordt verstoten en bij haar ander lammetje doet ze dat zo goed als niet. Dit heeft twee effecten bij het lammetje die een beetje verstoten wordt bij het krachtvoer. Zoals de naam het altijd al zegt, krachtvoer geeft de dieren altijd extra kracht en lammetjes van 2 maand kunnen dat beetje extra kracht nu ook zeker al gebruiken en het heeft ook effect op het zelfvertrouwen en brutaliteit van het diertje. Een lammetje die door de moeder een beetje in de hoek wordt gedrukt, die zal natuurlijk ook minder zelfverzekerd zichzelf presenteren. Dit laatste was iets waar ik ‘vroeger’ nooit echt aandacht aan besteedde, maar heeft denk ik allemaal invloedt hoe het diertje zich straks ook in de ring wil presenteren.
De bokjes van Isa geprobeerd op foto te zetten, want vooral de bruine zonder kol begint al leuker te worden. Hier paar foto’s om een kleine indruk te krijgen.

Vervolgens maandagavond doorgereden naar Jacob Laning en die heeft nu alle lammetjes (moet nog wel eentje in mei lammeren). De jongste lammetjes allemaal van Quantico v.d. Joymarhoeve en daar zit nog wel wat potentieel bij. Is nog allemaal vrij jong en ook afwachten maar weer. De oudste lammetjes zijn al van de eerste week januari en die kun je zolangzamerhand al beter beoordelen en die blijven zeker aanspreken. Ook Janis 239 stond er zo stralend bij, wat een rasgeitje toch nog op 5-jarige leeftijd. Ook de jeugdgeitjes zijn bij Jacob echt van type overgoten, benieuwd hoe dat straks allemaal op de keuring weer lijkt en overal valt natuurlijk wat van te zeggen en perfecte dieren zijn er dus niet, maar je kunt niet anders zeggen dat het aparte rastypische dwerggeitjes zijn.

Aankomende zaterdag gaan we met een autootje vol bij paar stallen in Noord-Holland kijken… weer veel zin in! (ja, zo kom je nog eens ergens als je dwerggeiten hebt 🙂 ).

Leave a Reply

  

  

  

Archief