De korte en lange poten opruiming gehad

Aangezien de eerste geitlammetjes er al weer zijn en ik daar veel plezier aan beleef, ga je ook nadenken over de selectie. En deze keer dacht ik, daar wacht ik niet langer mee en meteen maar doorzetten. Hanke en Salome voldoen niet aan het mooie type. Te laag gesteld (korte voorpoten!) met relatief veel lengte en daarbij is Hanke gust gebleven en Salome twee bokjes. Tevens had ik nog steeds Linda 28 en Linda 32 samen in 1 hok. Linda 32 is na 3 keer ‘rits spuiten’ (zo noemen we het, maar zo mag je het volgens de veearts niet echt noemen) en zelfs spuiten tegen een cyste niet rits geworden. Zo’n geit hebben we niets aan. Ook de moeder beviel me al minder. Te lange achterbenen, waardoor die helemaal achterstandig gaan staan en dit zag ik ook al in het lam (Linda 32) weer terug. Ook de staartdracht was bij beiden niet recht en dan had vooral de moeder een k..karakter. Ondanks dat Linda 28 drachtig is, hadden we besloten om dit allemaal maar meteen op te ruimen. Geitjes meer dan genoeg en gisteravond kwam de koopman en die heeft ze meegenomen en die zoekt er weer leuke gegadigden voor. Want ze gaan zeker voor het leven weg, dit ook vanwege de prijs en hij heeft zelf een hele grote schuur waarin hij ze eerst zelf weer houdt.

Deze opruiming geeft mij weer veel voordelen. Zo kan ik weer 1 hokje vrij maken voor mijn stro opslag en dan de hooiopslag weer boven de Linda’s. Op deze manier krijg ik het hele middenpad weer vrij en dan kunnen daar de lammetjes zo weer spelen. En wat ik dit jaar wil doen met de vele Linda geitjes is dat zowel Linda 24 met drie geitjes en Linda 26 met twee geitjes allebei twee hokken ter beschikking krijgen. In het ene kan alleen de moeder en naar het andere toe wil ik een opening maken dat alleen de lammetjes daar kunnen komen. Daar kan ik dan de lammetjes (bij)voeren, want deze geiten hebben het karakter dat ze tijdens het eten geen lammetjes bij hun in de buurt willen hebben. Ook meerdere bakjes in het hok is niet de oplossing, want ze draaien zich gewoon om en stoten de lammetjes vervolgens bij de andere bak weg. Wil dat dit jaar op deze manier proberen en daardoor hopelijk meer rust in het hok. Ja, ik hoor ook wel van lammetjes op het middenpad tijdens het voeren, maar ik heb losse bakjes en als ik de lammetjes op het middenpad heb, dan vliegen de bakken door de lucht bij de moederdieren. Tevens heb ik daar ’s morgens zeker geen zin in en ’s avonds moet ik ook vaak even ‘snel voeren’.

Zo blijven we altijd bezig om alles beter voor elkaar te krijgen en ik wil ook meer op karakter en rust selecteren. Zo’n hekel aan die nerveuze geiten en als je het gestoot in de hokken hoort tijdens het voeren. Liana heb ik ook al gewaarschuwd. Ik heb nu gelukkig weer een geitje van haar en als ze straks weer onaangenaam naar de lammeren toe is (wat ze de vorige keer wel was, maar toen waren het ook wel twee vervelende bokken met veel energie), dan mag zij ook vertrekken als haar lammetjes 3 maanden oud zijn.

2 comments to De korte en lange poten opruiming gehad

Leave a Reply

  

  

  

Archief