12 juni 2019 at 22:15

De kop is er af!

Gelukkig niet letterlijk, maar de eerste keuring van 2018 is weer een feit. Een combi van Nederlandse/Belgische keuring in Jesseren. Het is helaas wel ver rijden, maar samen met Pieter en Jan Holst en zo al pratend waren we er zo. Helaas moest Klaas op het laatste moment afzeggen vanwege de gezondheid van zijn moeder die (weer) in het ziekenhuis lag en het echt niet goed leek. Gelukkig gaat het naar de omstandigheden nu weer beter, maar dat zijn toch dingen die dan even belangrijker zijn dan een geitenkeuring (of anders gezegd, 8 uur in een auto zitten).

Qua kwantiteit en kwaliteit is Jesseren echt een keuring die zich goed op de kaart zet en een echte volwaardige openshow mag noemen. Voldoende inzenders met mooie dieren en dan ook nog ruim publiek uit alle windstreken en landen. Geen idee of iedereen daar een Groninger en Fries kan verstaan, maar we hebben ons best gedaan om het wat duidelijk proberen te vertellen.
Er waren maar liefst vier goed gevulde boklammeren rubrieken, twee rubrieken jeugdbokken (8 dieren en aanwezig!), twee jongere rubrieken!!! (6 dieren en helaas eentje afwezig) en dan nog een oudere bok. Waar zie je dat tegenwoordig nog? En dan de kwaliteit, dieren die in het verleden al Nationale titels bemachtigd hadden, maar nieuw jaar, nieuwe kansen en dan zie je dat nog niet alle dieren de keuringsconditie al te pakken hebben. Kan bijna ook niet, want het is echt nog vroeg in het seizoen. Echt een compliment aan alle houders van deze bokken en vooral dat ze ze ook inzenden en meenemen naar een keuring. Echt een meerwaarde om bokken weer terug te zien als ze uitgegroeid zijn.

Ook bij de geiten vind ik het super om de nieuwste lichting weer te bekijken en nog leuker om te kijken hoe de lammetjes van vorig jaar uitgegroeid zijn tot jeugdgeit nu. Lammetjes keuren doe je ook met, wat nu de beste is moet winnen, maar je wilt ook dat het in de goede lijn zit dat het lammetje dan uitgroeit tot een mooie volwassen geit. Mooi is dan te zien dat de kampioen en reserve kampioen vorig jaar op de Nationale ook tot de besten behoorden en zo werd de dagkampioen geitlam van de Nationale van vorig jaar nu de dagkampioen bij de geiten en reserve kampioen bij de jeugd was het lammetje die vorig jaar kampioen jongste geitlam werd. Gebeurd niet zo vaak volgens mij…

Bij de volwassen geiten ook prachtige rubrieken en slechte geiten zie je niet meer op een keuring. Wel worden de eerste verschillen gemaakt door conditie (bevleesdheid, beharing en toilet) en vooral de show. Als iedereen dat gelijk had op de dieren, dan zouden we echt in sommige rubrieken niet meer weten hoe we het moeten plaatsen. Want er waren genoeg dieren die wat achteraan stonden, waarbij bovenstaande wel goed zou zijn, dan ineens om de koppositie zouden kunnen mee doen.

Sommige keuzes waren nu al heel moeilijk en het perfecte dier bestaat gelukkig niet, maar we hebben heel wat besten voorbij zien komen, gefeliciteerd met al uw mooie dieren!

Alle inzenders en publiek bedankt voor de mooie dag en Pieter en ik hebben met plezier de dieren gekeurd en was voor ons ook een hele gezellige (en lange) dag!

Nu gaan de keuringen elkaar weer vlot opvolgen en zitten we ineens weer midden in het keuringsseizoen. Tot ziens zou ik zeggen 🙂

4 comments to De kop is er af!

 • henk boer

  Hoi Hilko,

  mooi resultaat en vroeg in het seizoen gefeliciteerd tot in Vries

  • Hilko

   Hallo Henk,

   Bedankt en leuk dat je weer in Vries komt kijken.
   Tot Vries of als je hier weer een keertje langs rijdt…

   Gr. Hilko

 • Dirk Dumeez

  Beste Hilko,

  Ik voelde als deelnemer dat er een goede verstandhouding bestond tussen jou en collega Pieter Sibma. Er was dan ook weinig geknor of afkeuring buiten de ring te horen. Prima gedaan. Je moet het inderdaad maar doen om al die kilometers af te malen en dan nog je nek uitsteken. Want dat is het toch steeds wat jullie doen. Proficiat.
  Ook bedankt voor de fantastische ruime fokgeit Linda 26 die ik nu pas goed kon bekijken.

  Groeten,

  Dirk

Leave a Reply

  

  

  

Archief