24 april 2019 at 22:52

Klaar voor de eerste keuring!?

Ja, klaar met een uitroep en vraagteken. Ik ben er zelf zeker klaar voor, moet deze week nog twee geiten toiletteren, maar dat gaat ook lukken en heb zelf super veel zin om weer op een keuring te zijn.
Alle geitenvrienden weer om je heen, het gemekker van de dieren, de lammetjes bekijken en nog meer nieuwsgierig naar de jeugdgeiten. Vind vooral jeugdgeiten en jongere geiten de rubrieken om te zien hoe de echte kwaliteit is. En natuurlijk mogen de oudere dieren ook niet ontbreken op een keuring. Door het tonen van oudere dieren zie je echt hoe dieren in bepaalde stallen/fokkerijen uitgroeien.
Leuke van deze eerste keuring is ook dat mijn moeder weer met een lammetje zelf in de ring zal verschijnen. Ze heeft al jaren wat last van de benen, maar loopt nu iedere dag een rondje en ze zegt dat ze weer een stuk beter kan lopen. Tevens is ze weer zo blij met haar bont lammetje, die ze zelf aan de band lopen heeft geleerd en qua leeftijd moet dit Kuzemer geitje ook tegen een geitje van mij en dit diertje is zo ontzettend mak, dat ze weer zelf de ring in gaat. Mooi toch? Kijk hier maar hoe leuk duo het is, die hebben er zeker zin in!Brengt me meteen op het andere fenomeen waar ik vorig jaar ook al eens over geschreven heb en aangezien de vergrijzing in het dwerggeitengebeuren al meer toeslaat… het rustig voorbrengen van de dieren!
Frans Bruggink heeft vroeger al eens geschreven over het fenomeen race geiten en dat je als keurmeester zo niet een dier optimaal kunt beoordelen. Het dier moet met een rustige, maar krachtige stuwende STAP door de ring gaan en daarbij super attent het hoofd dragen. Dat is heel anders dan op een draf het dier de rondjes laten racen. Helaas doen mijn dieren dit ook nog niet, maar ik fok er oefen er nu wel op, dat ze mooi rustig naast je willen showen. Hierbij kun je dan nog beter de kwaliteit van het dier beoordelen, maar wat dus nog leuker is, iedereen van jong tot oud (en met korte en lange benen :-)) kan het tempo in de ring dan volgen. Ja, ik hoor Ronnie al vanaf de kant nu naar mij roepen… rustig aan Hilko, je zal weer niet zo hard lopen! Want ook ik ken natuurlijk wel het trucje dat als je met je diertje wat sneller loopt dat ze dan soms beter willen showen en soms van kop af, dat je dan de tweede geplaatste niet de kans geeft om dicht op je te lopen en/of dat zij het echte voordeel hebben dat ze mooi achter je aan kunnen lopen.

Ja, zelf al helemaal in de stemming voor de keuring. Helaas de geiten nog niet allemaal in showconditie. Hoeft natuurlijk ook niet persé voor de eerste keuring en samen met mijn moeder 9 dieren ingeschreven. Als ik alleen de dieren mee zou nemen waar ik een goede kans mee zou maken op een ‘1A’ positie, dan hoefde ik er maar paar mee te nemen, maar neem ze toch alle 9 mee. Vind het tegenwoordig met kleine rubriekjes en allemaal goede dieren op een keuring geen schande om ook achteraan te staan. Zoals oude Geesje gaat mee om te laten zien dat ze gewoon ieder jaar mee naar de keuring kan gaan, alhoewel ze nu ook nog lang niet in keuringsconditie is. Maar als voorvechter van oudere dieren op een keuring, moet je ook je eigen geiten meenemen toch? Vooral op je eigen clubshow en voor een grote openshow buiten mijn eigen vereniging heb ik ook echt andere criteria hoor.
Zo ben ik ook super benieuwd hoe mijn lammetjes willen showen en met name naar het bovenstaande, want wil echt weer dat rustige lieve diertje die toch één en al alertheid in de ring heeft. Zo heb ik nu een lammetje die me een beetje doet denken aan Desiree van Carpe Diem. Desiree werd geboren op 27 maart 1993 en was meteen bij de geboorte een super de luxe zwart lammetje. Als lammetje bleef ze echter eerst enorm ielig en ze is nooit de langste geworden, maar was zeker als jong lammetje te beperkt in alles. Ik nam haar mee naar de voorselectie keuring in augustus en kwam in een hele grote rubriek met 9 lammetjes op de laatste plaats met haar. Het maakte mij niet uit, ik had er enorm veel vertrouwen in en vooral hoe dapper en apart ze showde. In de pauze sprak ik toen met Eddie Holst en hij zei, dat zwarte lammetje van jou komt er niet. O nee?, zei ik, wacht maar af! Ik laat gewoon zien hoe een kampioensgeit er als lammetje uitziet. Eddie liep in dezelfde rubriek met een lammetje 1A en werd later die dag er ook nog kampioen mee.
De humor kwam precies een jaar later. Weer de voorselectie keuring en weer een grote rubriek en nu allemaal jeugdgeiten. Eddie kwam ook weer met zijn kampioenslammetje van het jaar er voor en we stonden weer bij elkaar in. Resultaat -> nu kwam Desiree op kop en Eddie met zijn geit achteraan. Later op de dag werd Desiree uitgeroepen tot dagkampioen! Dat is toch humor? Helaas heb ik van Desiree geen digitale foto’s en hier een ingescande foto van haar dat ze kampioen liep op de openshow te Schagen.Nu heb ik weer een lammetje (uit de rechtstreekse moederlijn van Desiree trouwens ook) die ik vanaf de geboorte super vond, alleen het nu keuringstechnisch behoorlijk laat zitten. Aangezien haar moeder en zusje ook naar de keuring gaan, gaat zij ook mee en gaat ze ook gewoon de ring in. Ze hoeft voor mij maar aan één criteria te voldoen en dat is mooi showen. Als ze dat doet, dan ben ik al blij en sta ik met plezier met haar achteraan en krijgt ze van mij een schouderklopje met de opmerking; geeft niets hoor, je mag blijven en jouw tijd komt nog wel. We zullen zien, met een week weten we weer veel meer.
De insteek van een keuring is, behalve de gezelligheid, vooral dat je andere personen en met name keurmeesters met een objectieve kijk naar je dieren laat kijken. Want hoe dan ook, het thuis vergelijken met andere stallen is enorm moeilijk en stalblindheid komt overal voor. Je hoort altijd dan weer dingen van je dieren waar je altijd wat mee kunt en waar je foktechnisch dan weer op kunt letten.

Leave a Reply

  

  

  

Archief