24 april 2019 at 22:52

Keuringsseizoen gaat nu echt beginnen

De eerste opgave van de eerste keuring van 2014 is weer een feit. Die is voor ons in Buitenpost en op 17 mei al. Het voorjaar is mooi en qua natuur ligt alles voor op schema. Echter de conditie van onze geiten is wel eens mooier geweest voor de eerste keuring. Heeft ook met de aflammerdatum te maken en het feit dat we relatief veel jeugdgeiten hebben, die hebben over het algemeen toch langer tijd nodig om weer goed op conditie te komen.
Had vorige week al drie bokken bij wat geiten weg gehaald en al de drie moeders hebben nog een geitlam er bij en dan denk je, mooi, kunnen de geiten nog beter op kracht komen en het geitlammetje de moeder mooi houden voor de zomer. Wat gebeurd er? Willen de moeders de geitjes niet meer laten drinken. Nog even de volgende dag aan het proberen geweest om het bokje dan even terug te zetten en dan weer gezamenlijk te laten drinken, maar dat gaf alleen maar meer paniek en chaos.
Ze moeten het maar bekijken, is mijn motto dan. Linda 23 laat nog wel haar lammetje wat drinken en Isa en Junia totaal niet. Vooral Junia was mooi op weg om mooi te worden en die had ik voor de eerste keuring wel eens willen zien hoe zij dan in de ring zal lijken. Echter ze staat nu eerst wat op dieet en doordat ze zal gaan opdrogen gaat haar mooie vrouwelijke belijning weg, welke haar net zo mooi maakte en vallen haar mindere punten nog beter op. Heb er vanavond even mee gelopen en dan moet ik toegeven dat ze in onderdelen ook wat uit elkaar valt. Die blijft dan maar thuis en Isa ook. Vooral de beharing van Isa is er ook nog lang niet en we weten wel wat voor geit dat is. Neem dan liever anderen mee om eens te kijken hoe dat weer lijkt. We waren zo blij dat Isa dit jaar een geitje heeft. Voor de moeder en blij met het lammetje, maar het lijkt beiden niet te lukken, hoort bij de fokkerij.
Helaas op dit moment dus niets echt klaar en de perfecte geit en/of lammetje heb ik ook niet en zal me ook nooit lukken om die te fokken (niemand hoor, mocht iemand anders die intentie hebben of als iemand al denkt die gefokt te hebben dan wil ik vannacht nog wel langskomen om dat echt te zien 🙂 ).
Besloten om drie boklammetje op te geven te weten; Matador 58 (Linda 23 x Topline 22), Paulo (Junia x Pedro) en Pjotter (Isa 4 x Pedro). Drie bokjes van bijna verschillend type en we zullen zien. Matador 58 heeft wel het voorbehoud dat hij in deze paar weken wel weer op krachten moet komen, die heeft even veel verloren doordat hij bij zijn moeder weg is en had al geen vlees over. Zeg er voor de rest niets over (zijn ook keurmeesters die dit lezen hoor ik wel eens).
Geitlammetjes ook drie en dat zijn de zusjes van deze bokken. Linda 25, Julinka en Elyssa. Ook hier geldt dat Linda 25 nog wel wat extra’s kan gebruiken. Maakt niet uit, is ook een showtest en de keuringsconditie komt later dit seizoen nog wel.
Ditzelfde geldt zeker voor de drie jeugdgeiten die we opgegeven hebben. Linda 24, Liana (die gaat haar seizoen van vorig jaar niet evenaren, maar maakt niet uit, ik vind het nog steeds een leuk geitje en nu al benieuwd hoe zij volgend jaar dan verder ontwikkeld is, want daar moet zeker nog een heel stuk ontwikkeling bij komen) en dan Isa 4. Ook Isa 4 zou je normaal gesproken thuis houden, maar neem haar zeker mee voor haar lammetjes en dat ik het commentaar krijg dat ze meer vlees mag (moet!) hebben, dat geeft niet. Ze eet nu 1 kilo krachtvoer daags en wat haver en de lammetjes groeien bijna te hard (vooral Pjotter… de knotter!). Ze heeft voor een jeugdgeit ook al een enorm uier en die geeft echt veel melk dus.
Dan willen we ook eens kijken hoe de 2-jarige Linda 23 (van de oude Linda 11 x Beautiful v.h. Bouwerschap) in de ring lijkt (heb wel een idee, maar wil de bevestiging even en nee, het is niet een kampioenstitel).
Zo zijn het er al weer 10 en vooral omdat ik dekrijpe bokjes mee neem die voor in het karretje moeten, is de kar dan ook wel weer vol genoeg.

Dit moet het dan maar zijn en bij sommige dieren echt geen idee hoe dat allemaal lijkt. Ten eerste hoe is de conditie over bijna 3 weken, dan hoe showen ze en hoe komen ze dan over ten opzichte van hun leeftijdsgenoten? De plaatsing vind ik dan altijd van ondergeschikt belang. Natuurlijk wil ik ook wel vooraan lopen, maar ik moet zeker reëel zijn en dat zit er voor de meesten totaal niet in. Geeft niet, achteraan in de rubrieken is het ook altijd gezellig en tegenwoordig goed vertoeven. We gaan er weer een gezellige keuring van maken en ik weet dat paar dieren normaal gesproken dit jaar nog veel beter en mooier worden en we hebben thuis nog een leuke troef. Isa 5 en haar lammetjes van 20 maart doen het helemaal super, vooral buiten vallen die zo mee. Maar de lammetjes zijn nog te jong en de moeder is ook nog veel te schraal.

Ik was nog altijd vergeten te melden dat de veteraan Linda 11 met haar erg wit geitlammetje van Pedro verhuisd is naar Gradus Derksen. Zo is onze oudste geit op dit moment Isa v.d. Kuzemer (net 3 jaar) en dan Linda 23 als 2-jarige en de rest is jeugd en lammetjes. Geeft in het weiland weer veel meer rust dan vorig jaar, toen Geesje en Linda 11 steeds maar weer aan het proberen waren wie de leider mocht zijn. Op dit moment interesseert het nog geen enkele geit wie de leider is en is het een erg speelse kudde waar de moeders net zo hard over de stenenbult racen als de lammetjes.

Leave a Reply

  

  

  

Archief