Keuringen

Dit is een periode van relatief veel keuringen en tegelijkertijd is het einde van de keuringen al weer nabij. Afgelopen zaterdag de gezellige clubshow in de prachtige manege te Nieuwe Pekela gehad. Ik had 9 dieren bij me en nu zijn alle dieren die dit jaar blijven minimaal 1 keer dit jaar naar de keuring geweest. Vind ik altijd een mooi streven dat alle dieren waar je de winter mee ingaat, ook een keer een keuring bezocht hebben. Vind het fenomeen fokgeit en dus geen keuringsgeit eigenlijk een raar begrip. Dat wil zeggen dat ze zelf niet goed genoeg (meer) is voor een keuring, maar je verwacht er wel weer toppers uit? Vaak zal je dezelfde kwalen weer terug zien in de nakomelingen. Natuurlijk begrijp ik het wel en ik heb ook vaak genoeg dieren aangehouden die niet goed genoeg waren voor de keuring, maar in de fokkerij komen vaak toch de beste dieren weer uit de beste geiten en zo vind ik dat de moeder gewoon goed genoeg moet zijn om zelf ook aan een keuring deel te nemen.

De 9 dieren liepen; 4 x 1A, 4 x 1B en 1 x 1C (bij de oudere geiten, dus allemaal beste dieren in de rubriek). Hier was ik al super tevreden mee. Tevens op het eind van de dag nog een reserve kampioenschap voor Logan v.d. Vossenpoel en een kampioenschap voor Jaklien v.d. Vossenpoel. Dit zijn aangekochte dieren en natuurlijk is het leuk om daar een titel mee te behalen, want dat is de sport in deze hobby, er uit halen wat er in zit, maar emotioneel doet het me bar weinig. Vooral zo met Logan ook. Als hij nu wel of geen kampioen wordt, hij zal er niet anders van fokken toch? Maram van Carpe Diem is een heel ander verhaal en dat is echt mijn eigen foklijn en vanaf de geboorte vind ik haar al geweldig (ja, de kleur went ook al en ik vind haar bijna al mooi van kleur 🙂 ). In Buitenpost liep ze kampioen, in Vries een klein dipje maar nog een mooie 1B, in Andijk weer beter met het reserve kampioenschap en nu showde ze weer fraai en werd ze kampioen. Het is niet alleen het kampioenschap, maar gewoon dat het gelukt is om een mooi geitje te fokken en dat je tijdens het verloop van de dag al van veel kanten hoort dat het zo’n apart mooi lammetje is. Het begon al meteen bij het uitladen. Finn Snip kwam me spontaan helpen met de geiten naar de manege te brengen en hij wilde graag een lammetje vasthouden. Ik gaf hem Maram en zei toen, loop maar naar je vader, laat maar zien wat voor geitje je vast hebt. Toen ik even later in de manege kwam met de andere dieren, zag ik hem al trots door de ring stappen en Maram showde mooi met hem mee. Mooi gezicht en Finn wilde ook graag met Maram de kindershow doen. Geen probleem, dan maar wat minder energie aan het einde van de dag, en zo werd Finn met Maram ook nog tweede in de kindershow. Kampioenschap is dus leuk en dat is ook de waardering en de eer van jouw diertje, maar vooral als je de waardering van de andere fokkers krijgt en als ze die uitspreken, vind ik veel belangrijker dan die titel aan het einde van de dag. Maar ook die titel is weer de mooie bevestiging. Helaas had ze geen zin meer om nog mooi voor de camera te poseren. Maakt niet uit, heb al paar mooie foto’s van haar.

Nu kan het dekseizoen beginnen en zoals gezegd gaan alle geiten hier gedekt worden door Logan. Logan heeft de laatste paar dagen al verschillende geiten gedekt en zo was Linda 24 zondagavond rits. Dit was een korte ritsheid van een halve dag en gelukkig wel gedekt. Ik denk een typisch geval van door de verandering van naar de keuring, dan zijn ze 1-2 dagen later wel eens rits. Meestal komen ze dan met 5-6 dagen weer terug en ik hoop dat ze vrijdag dan weer goed rits is. Ada was maandag goed rits en zo heb ik begin januari hopelijk weer lammetjes. Kan me er nu al op verheugen.

Dan qua keuringen zijn de kaarten dit jaar al behoorlijk geschud en verdeeld. Nadeel met relatief veel open shows vind ik dat je al vaker in het jaar dezelfde concurrentie tegenkomt en dus wel weet wat ‘je plek’ is. Vooral een Nationale zie ik meer als strijd van de besten en een gewone keuring zie ik meer als, hoe is de kwaliteit van het diertje zelf en wat vind de keurmeester er van en je mede fokkers, want zelf wordt je toch vaak wat stalblind en is dit vaak een goede manier om het dier goed te kunnen vergelijken. Bij een Nationale weet je zelf al vaak maar al te goed wat de plus- en minpunten van je dieren zijn. Daar zijn ze in de loop van het seizoen al op aangesproken. Nu is de kunst natuurlijk om ze op de Nationale in optima forma er voor te zetten en kan dat dan nog (veel) verschil geven. Maar ook als je met een kleine groep keurmeesters steeds dezelfde keurmeesters tegenkomt, is daar de verrassing ook wel wat van af. Zo hebben we voor de geiten nationale exact dezelfde keurmeesters als in Andijk. Daar kreeg Jaklien de complimenten voor haar mooie conditie (dus beter als daar lukt me nu ook zeker niet) en haar minpunt, van de iets kortere stap, werd daar terecht goed gezien. Daardoor kwam ze daar terecht op de 1B plaats en de 1A deed niet eens mee voor de titels. Dus dat doortrekkende zal Jaklien op de Nationale met nog meer concurrentie zo maar in het midden kunnen eindigen en met geluk een 1B of 1C? Vooral omdat ik ook nog arbiter ben en zo weinig mogelijk zelf in actie wil komen, was de keuze vorige week al gemaakt van, Jaklien blijft mooi thuis voor de Nationale (toch geen eigenfok). Maar nu afgelopen zaterdag liep ze weer kampioen en is het toch één van de beste jongere geiten die er nu rondlopen en toen verschillende personen hoorden dat ik haar niet mee zou nemen naar de Nationale kreeg ik toch het advies om haar wel in te zenden. Je wilt toch de beste geiten van alle verenigingen daar bij elkaar hebben? Ja, vind ikzelf altijd ook en als ik haar nog een maand zo kan houden dan gaat ze dus ook maar mee naar de Nationale (samen met Maram en hopelijk moeder Liana en Linda 29).

Eerst nu zaterdag de bokkennationale. Heb snel de catalogus doorgebladerd en aan de ene kant weinig verrassingen er in, maar juist wel voor de titels. Daar zijn veel kanshebbers voor (iedereen die mee doet toch?) en drie rubrieken jeugdbokken en zelfs twee rubrieken oudere bokken, waar zie je dat nog? Dit is echt het voordeel van de bokkendag en geitennationale apart. Anders had je echt niet zoveel bokken bij elkaar. Heel benieuwd hoe vooral ook de jeugdbokken lijken. Tot zaterdag!

Leave a Reply

  

  

  

Archief