24 april 2019 at 22:52

Keuring Leusden

Gisteren op een koude juni dag naar de Openshow van Leusden geweest. Had maar 3 geiten mee en kreeg al van veel personen de vraag waar Topline 22 was. Ik zei dan lekker warm thuis aan het verharen en die is over 2 weken mooi glad voor de keuring in Raalte. Ja, geen ruimte in de kar, omdat Jacob en ik al samen geiten in één kar hadden en dan kun je er geen dikke stinkbok bij gebruiken en ook geen zin om iedere keuring een volwassen bok mee te nemen. Heb wel zin om straks met hem op een keuring te komen waar alle landelijke toppers komen en dan eens kijken waar hij dan staat. Gisteren had hij zeker bij de jeugdbokken geen slecht figuur geslagen, maar de dagkampioen van Emiel van de Weijer en niemand minder dan de 4-jarige Brian v.d. Wolfhaag stond er super voor en is vooral voor zijn 4 jaar een aparte verschijning. Waardeer het dan enorm dat je een volwassen bok op een keuring ziet en dan zie je ook eens hoe dat dan uitgroeit, want we maken nu maar steeds boklammeren kampioen en bejubelen ze en fokken bijna allemaal met boklammeren (ik ook) en vervolgens zie je ze nooit meer terug. Dat is toch erg jammer?

Enfin, het gaat om de mooie geitjes en dit jaar lijkt het geluk een beetje aan mijn zijde en is het gelukt om met maar paar Carpe Diem dieren nu paar leuke lammetjes te fokken waar de ingrediënten redelijk op hun plaats vallen. Zo zitten de zwartjes maar paar generaties van de volle zus van Feliciano af en is het ook weer snel gegaan. De volle zus van Feliciano heette Felicia en ik had haar gecombineerd aan IJsselland Sjors, dat was een roodbruin bokje met echt een heel fraai type (IJsselland Riverman x IJsselland Pieta). De dochter heette Felania en showde zeker als een trein, echter ze mocht een steekje langer en ik wilde de stap ook verruimen. Ik had al nakomelingen van Topline 15 v.h. Stapelbroek gezien en die konden enorm ruim stappen en de bok zelf ook en die was zeker heel lang. Dus die weer gecombineerd met Felania en daar kreeg ik de zusjes Felani en Felana uit. Felani was in mijn hok de echte blikvanger, maar helaas, op de keuring totaal geen verzameling en dus weg goede plaatsing. Het zusje Felana had daarentegen wel paar hele goede momenten en heeft paar keer super geshowd als jeugdgeit en ook meteen super gescoord. Felana mocht van mij meer snit en allure in de voorhand en dus een mooi apart bokje van Jacob daar op ingezet met de mooie naam, Wadapatja 10 v.d. Kikkert. Hier is Fania nu het resultaat van en dit geitje had ik nu zaterdag ook als jeugdgeitje bij me. Super fraai type en wat een mooie sierlijke hals en voorhand en de hals zit er zo mooi hoog op. Ook de keurmeesters vonden dit, maar helaas, weer een nukkige shower en ondanks dat de hals er op blijft en ze gewoon qua tempo precies goed loopt, kun je er verder dan niets mee. De staart komt er niet op en in plaats van dat ze zich verzamelt gooit ze alles los en valt ze zelfs in stukken uit elkaar en slingert ze er qua achterhand over. Ik merk het zelf en je kunt er niets mee. Heb haar thuis ook aan de band gehad en dan deed ze dit ook, maar ze kan het ook ineens anders doen. Dan komt wel de staart er op en de kracht er in en dan ineens is het net alsof ze wel alle spanning heeft. Enfin, type goed, afwerking in de keuringsring weer slecht en een 1D plaats was haar terechte plek en ik denk dat dit haar laatste keuring is geweest en ik heb de zomer nog om na te denken of ik haar nog wel als fokgeit aanhoud of niet.
Maar nu dan eindelijk haar lammetjes van Topline 22. Het zijn nog jonge lammetjes en ik stond meteen in de eerste rubrieken bij de geitjes, maar ook vergeleken met hun leeftijdsgenootjes lijken zij nog lekker jong en pril en mag ik dat graag zien bij een jong lammetje. Liana showde heel goed en heeft op dit moment de beste afwerking van de twee en kreeg een mooie 1A notering. Zusje Junia zit volgens mij ook wel showallure in, maar nog niet de showkracht en kreeg daardoor een beste 1B plaats op de keuring. Super blij dat het lijkt alsof de plannen eindelijk slagen en dit duo zal nog op menig keuring aanwezig zijn en ik hoop zelf hiermee weer paar dieren te hebben waar ik jaren plezier van heb en doe zelf de voorspelling dat Junia als jeugdgeit haar echte doorbraak in het keuringscircuit krijgt, maar zover is het helaas/gelukkig nog niet…

Leave a Reply

  

  

  

Archief