Karakter

Toevallig kreeg ik de laatste tijd paar leuke mailtjes van verkochte dieren die bij hun nieuwe eigenaren het helemaal naar hun zin hebben. Paar citaten van verschillende dieren/eigenaren;
– Ze laat zich makkelijk aanhalen en schreeuwt niet… ideaal.
– Dit zijn twee ontzettende knuffelkonten. Je komt de stal niet uit voor dat er uitgebreid geaaid is.

Met dit karakter zit het meestal wel goed in mijn dieren. Echter de meeste fokkers willen een mooi dier fokken die op de keuring ook door anderen (en de keurmeesters) mooi gevonden wordt (ik ook hoor). Tegenwoordig kom je er niet als je diertje in de ring niet een mooie show laat zien. Een diertje die niet mooi showt en in verzet gaat, daarvan is de rugbelijning niet mooi en de benen worden niet mooi en krachtig onder het lichaam gezet (ja, soms heel krachtig, maar dan krachtig in het verzet).
De ervaren inzender heeft door de jaren al lang ontdekt dat je thuis wel goed moet oefenen met de dieren om ze mooi te laten showen, maar het allerbelangrijkste is nog dat het van nature aanwezig moet zijn, daar kan geen oefening tegenop! Echt mooi showgedrag kun je in het hok er niet aan afzien. Mooi is het altijd wel als ze thuis ook al mooi attent in het hok staan. Aangezien je vooral thuis van je geiten moet genieten, vind ik het gedrag thuis minimaal zo belangrijk dan het keuringsgedrag. Nu weet ik uit ervaring dat de brutale sterke ‘gemene’ geiten op de keuring vaak ook beter willen showen, dit komt denk ik doordat ze ook meer zelfvertrouwen hebben en ze zich daarom in de ring niet meteen van de wijs laten brengen. Gelukkig ken ik ook genoeg dieren die wel ontzettend mak en aangenaam zijn en ook nog eens heel gemakkelijk willen showen (mijn ideaal dus).

Dat ik niet alleen sta in de theorie dat karakter (daar valt showgedrag toch onder?) erfelijk is en zelfs in sommige andere rassen hard afgestraft wordt zag ik bij de Dahomey rund op hun site. De Dahomey is een echt dwergrund en niet alleen met selectie klein gefokt, maar van nature een klein ras en één van de (of DE) kleinste koeienras ter wereld. Daar zag ik meteen de volgende regel onder rasbeschrijving staan;
Grote aandacht dient er te zijn voor het karakter; zeer schuwe en of agressieve dieren dienen voor de fokkerij te worden uitgesloten.
Kijk daar is karakter voor nodig om zulke maatregelen door te voeren (alleen waar ligt de grens?)!

Leave a Reply

  

  

  

Archief