Junica drie bokken …. en nog een geitje

De roodbruine Junica (moeder van Julene en oma van Suzanne) was afgelopen maandag 8 januari uitgerekend. Ze veranderde paar weken geleden al behoorlijk en toen dacht ik al, ze is best zwaar en hier zitten wel veel lammeren in en als ik de datum niet zou weten, dan zou zij als eerste lammeren en was er zelfs een beetje bang voor. Maar ze kwam al dichter bij de datum en dat vond ik niet erg. Dan zou het aantal lammetjes ook wel meevallen. Uiteindelijk hield ze het vol tot woensdagmiddag 14 uur, toen kwam de eerste bok en rond 15 uur had ik de derde bok. Drie beste bokken van gewicht en alles goed. Beetje onder de buik gevoeld en ik dacht, die is wel leeg. Drie bokken is jammer, maar ik heb nog paar kansen en ik heb al vraag naar bokken uit deze combi, dus hoeft geen probleem te zijn en lijkt me ook wel weer een keer leuk om met een Carpe Diem bok op de keuring te komen. Nu keuze uit drie of alle drie kan ook nog!

Ik ging weer verder werken in huis achter de laptop en liet de iPAd met de camera mooi aan om te kijken hoe het jonge spul en de moeder het deed. Mag ook graag altijd zien dat de nageboorte er af gaat en ik zag al dat de moeder erg vermoeid was. Ze ging weer steeds op de kont zitten… totdat het tegen 5 uur was en ze wel weer ging persen… shit… daar komt nog wat uit! Ik er weer snel heen en leek de nageboorte al met daarin een vrucht. Kon niet eens voelen of het poten of kop waren, maar voelde stevig en duidelijk een lam er in en mijn eerste gedachte was, daar komt nog een dode uit… Maar nee hoor, bij het afwikkelen van alle vliezen en hoe je het maar noemt bleek er meteen een helder lammetje in te zitten en op dat moment leek het wel kleiner dan de rest, maar achteraf is dat niet zo. Ze proestte een keer en moeder slikte het meteen goed, die was dus helder genoeg en kijken naar het geslacht, een geitje!!! Dat is een mooie aanvulling!
Nu wel vier en zeker niet ideaal, maar we gaan de uitdaging aan.

Op advies van Pieter Sibma is Klaas van der Ploeg nu al een kistje(s) aan het maken en dan wil ik hier ook een kistje in het hok zetten dat de lammeren daar in kunnen kruipen. Dat geeft behalve meer warmte voor de lammeren ook meer rust voor de geit en ze gaan er bijna nooit allemaal tegelijk uit te drinken hoorde ik. De moeder kan ik wel goed op melk krijgen, dus lijkt mij een mooi avontuur en dan zal ik wel rond 8 weken er twee bokjes bij weg halen denk ik, maar zo ver is het nog niet. Hier even een foto van vier lammeren bij elkaar en de trotse moeder die rustig is, maar super goed op haar jongen past. Echt goede moedereigenschappen en kan me nu al niet meer voorstellen dat die samen in die buik gezeten hebben, echt voor een vierling dikke lammeren en bijna geen verschil in gewicht.

junica4

Junica met de 4-ling

 

De 3-ling van Linda 24 doet het ook echt goed en paar dagen geleden met de zeer koude nachten en de koude wind er bij heb ik daar toch maar een warmtelamp boven gehangen en die liggen daar zo lekker steeds onder te snurken. Ook een genot om te zien!

3lingLinda24

Drieling van Linda 24

Leave a Reply

  

  

  

Archief