24 april 2019 at 22:52

JUICHEN!

Het is al weer 1,5 week geleden dat ik met een koppel geiten naar de openshow van Leusden ben geweest. We kunnen alles wel complimenten geven, maar het zand in de manege was niet bevorderlijk voor het showgedrag en voor het gebruik van de benen. Het was te mul (en zelfs vochtig) en hierdoor gingen veel dieren in het verzet en wilden ze niet ontspannend lopen. Dan kun je de benen ook niet goed beoordelen en dat deden de keurmeesters dan maar heel terecht ook niet. Toch moet een dier goed showen wil die hoog scoren en vooral in dit concurrentie veld, waar we wel kunnen zeggen dat Vaessen heer en meester was en terecht de keuring domineerden. Wat een vakmanschap om zoveel beste dieren er voor te trekken en allemaal in super conditie en allemaal goed showend voorgebracht!

Ik had twee boklammeren bij me. Meteen de eerste rubriek met bokje Matador 60 v.d. Kuzemer, die de kracht nog mistte en ook in de bovenbelijning net iets strakker mocht. Een nette 1B was nog een hele mooie klassering voor hem. Rubriek later had ik Paulo van Carpe Diem. In Buitenpost was hij goed voor het kampioenschap, maar ik vond hem zelf ook al minder geworden en hij werd zwaarder en ook zijn bovenbelijning liet hij nu wat zitten. Een 1C in een beste rubriek en ook met nog een goed commentaar kon er mee door. Echter het zijn Pedro bokjes uit Topline 22 jeugdgeiten en dat is al allemaal wat ik in het hok heb staan, dus ik kan er zelf niets mee. Heb meteen maar afscheid van de bokken genomen.

Dan de geitlammetjes. De mooie koebonte Linda 26 v.d. Kuzemer kwam in een hele grote zware rubriek en het is een eenling die hard groeit en de moeder is zelfs nog aan de schrale kant. Ik kwam op een 1C plaats en het commentaar was ook, zit geen fout aan en een hele beste. Ja, dat is het nu. Ze is nu meer best als fraai en met een fraaie hals.
Elyssa van Carpe Diem overkwam hetzelfde in de volgende rubriek. Ook een 1C en ook een bijna foutloos geitje, en ook zij mag op het moment even fijner en ze was niet zo lang als haar voorgangers, maar die waren ook extreem lang.
Isa 8 v.d. Kuzemer deed ook mee met de 1C plaatsingen en liet een voortreffelijk type zien, echter haar staartje droeg ze niet in de juiste richting en dat ontsiert het achterhandje dan te veel. Ik had haar meegenomen om even te kijken hoe ze leek in competitie en ik weet genoeg dat ik haar zeker nog een jaar de kans wil geven, al is het alleen maar voor het fokken.
Als laatste lammetje Julinka van Carpe Diem en die kreeg ook weer veel lof en mocht een 1A in ontvangst nemen. In de kampioensrubriek kwam ze niet aan de kwaliteit van de Wolfhaag, die een stel schitterende jongste geitlammeren hadden. Heb wel even gejuicht voor de kampioen, want ik liep zo dichtbij de kampioen dat ik maar spontaan ben gaan juichen!

Ik had twee jeugdgeiten bij me. De bonte (witte?) Linda 24 v.d. Kuzemer, moeder van Linda 26, en zij is nog wat schraal en geeft zich helemaal weg aan haar lammetje. Ik vind zelf ook dat het niet minimaler moet, maar ze is zo correct en ik denk dat er in de groei nog wel veel bijkomt. Een jeugdgeit moet toch ook jeugdgeit zijn? Oftewel een geitje waar je jaren plezier van kunt hebben en het plezier was er nu al, want ze liep al een mooie 1A vanwege haar correctheid, jeugdigheid en super geslotenheid in haar onderdelen. De andere jeugdgeit was de zwarte Liana van Carpe Diem. Een geitje waar ik al vanaf de geboorte veel plezier mee heb. Een zeer aangenaam geitje, altijd attent en wil gemakkelijk showen. Ze had dit jaar maar 1 bokje en die is in de week naar Buitenpost er bij weg gegaan. In Buitenpost had ze eigenlijk meer type en vertoonde ze ook nog een mooie jeugdige wigvorm. Nu is ze opgedroogd en mist ze daardoor het laatste fraaie geitentype. In Buitenpost liep ze een 1C achter de (dag)kampioen en reserve kampioen. Hier was dat weer het geval. Weer de kampioen en reserve kampioen voor haar. Dat zegt natuurlijk niet alles, maar wel dat deze zware rubriek omschreven werd als vier hele beste dieren voor aan en dat de 1D zelfs de dagkampioen van Buitenpost was. Ja, zo kan het dus lopen…

Als laatste geit hadden we de tank Isa v.d. Kuzemer nog bij ons. Inmiddels oudere geit en daarom dacht ik dat het nog wel meeviel met haar extra kilo’s (pondjes kun je het niet meer noemen). Ze is echt super best en goede benen en ze showt heel gemakkelijk en mooi rustig. Maar aan alle kanten te ruim (wel mooi in de hoogtemaat, maar ik vind haar bijna te lang in het middenstuk en de borst is te royaal en daardoor het hele dier, want ze heeft zelfs ook nog een mooie wigvorm er in). Als je haar alleen ziet staan, dan kun je niets bedenken wat er mis aan is, echter in een rubriek met veel kwaliteit, dan kom je er gewoon terecht mee achteraan te staan (van de vijf). Jammer, maar ik wist het eigenlijk wel. Nog 1 keer mee fokken en vermoedelijk in combinatie met het Topline 22 bokje uit de Linda lijn (Matador 58).

Dit was het dan weer en heb ik slecht of goed gelopen? Geen idee, ik kan best mee doen en houd veel vertrouwen in mijn dieren en de fokkerij. Echter voor de rest van het seizoen wordt het moeilijk om nog eens echt uit te schieten naar boven, maar probeer het nog wel. Alhoewel een geit zoals Liana laat ik voor de rest van dit keuringsseizoen weer met rust. Heb ontzettend veel vertrouwen in haar weer voor de toekomst, maar ze kan het dit jaar toch niet doen en ze heeft al weer bewezen dat ze nog bij de besten behoort, alhoewel dat in haar uitslagen met twee maal een 1C nu niet echt zichtbaar is.

Zoals nu ook met voetbal, wie had er van te voren vertrouwen in? Wat mij betreft mochten ze ook meteen verliezen en vooral van Louis van Gaal ben ik geen fan. Echter wie maar een beetje voetbal volgt, die moet toch toegeven dat het geweldig was hoe Nederland van Spanje met 5-1 won en dan gaat het chauvinistisch gevoel toch echt weer door je aderen stromen? Dan gaan we toch allemaal spontaan JUICHEN?

Hierbij nog paar foto’s van Liana, gemaakt in de manege van Leusden en ik juich zeker als ik haar zie…

Cincopa WordPress plugin

Ik kon niet echt kiezen en op de ene foto zie je meer haar mooie type, op de andere komen haar beste benen beter uit en op een andere haar mooie kop met felle uitpuilende ogen.

Leave a Reply

  

  

  

Archief