Joshua, Henkie en Suthwalda 3

Afgelopen zaterdag als drie musketiers weer ons jaarlijks geitentoertje gedaan. We zijn dan Bertus Blokzijl, Jacob Laning en ik zegt de gek. Bertus heeft al een leuk reisverslag op zijn site gezet. Bedoeling was dus de stallen van Vaessen te Limburg, dan weer met een driehoekje terug via Adriaan Groeneveld en Henk Wesselink en zo weer op huis aan. Paar stallen maar, maar lag zeker een dubbele bedoeling achter deze bezoeken. Bertus had nog nooit in de stal bij Vaessen gekeken en het is en blijft echt nog een topstal, dus een evt. fokbokje hier vandaan halen hadden we zeker in het achterhoofd. De stallen Groeneveld en Wesselink was voor het project ‘Henkie’. Immers de bok Navigator 22 v.h. Groene Weitje hadden we nog nooit in levende lijve gezien en zijn moeder ook niet. Die zit nog mooi bij Adriaan en ook eens benieuwd hoe de opdruk van zijn dieren tegenwoordig is. Helaas kregen we onderweg bericht van Adriaan dat hij verhinderd was en toen hebben we snel besloten om voor hem in de plaats Albert Billen dan maar te proberen en te kijken hoe Logan zijn roots het daar doen.

Om meteen terug te komen op het laatste, de moeder en oma van Logan maakten (weer) veel indruk op ons door hun ras, type en expressie. En vooral ook hun jeugdige uitstraling. Oma Jessie is nu 3 jaar, maar in vergelijking met veel leeftijdsgenoten ziet ze er veel jonger uit. Iets wat ik graag waardeer in een fokkerij. Er is nu ook maar besloten om Logan nog (lang) niet te verkopen en deze herfst kunnen we er zeker nog verschillende volwassen geiten mee dekken. De nieuwe aankopen moeten ons deze zomer eerst maar overtuigen van hun kwaliteiten en tot dusver lijken de lammetjes van Logan nog beloftevol (met wel de eerlijke opmerking dat de geitjes veel beter lijken dan de zonen van hem). Ook dat bij Albert Billen zijn jeugdgeiten mooie geiten nu lijken te worden geeft nog meer vertrouwen in de fokkerij van Logan. Dat zijn immers ook allemaal Lowietjes en ze zijn niet alleen halfzusjes, maar zitten qua moederlijn ook heel dichtbij Logan. Zoals een prachtig jeugdgeitje van Jessie uit Lowietje.

Maar eerst hadden we al bij Vaessen gekeken en wat zijn de geitjes en de verblijven daar altijd super verzorgd! Echt een genot om daar in het hok rond te lopen en dat doen ze zelf ook veel en de lammetjes spelen al weer vrolijk op het ruime middenpad. Vooral Hannelore, die nog mooi drachtig is, vond ik nu een absolute topper van afgelopen zaterdag. Hannelore is een dochter van Ginger en die fokt helemaal als een klok, maar ook de volle zus van Ginger, namelijk de zwarte Hallelujah (jaar jonger) heeft ook al mooi gefokt en is zelf ook een sierlijke geit, vooral veel expressie in de voorhand. Deze mooie sierlijke typische geiten hadden ze gecombineerd met Iepke en dat is de zoon van Elfje. Met deze nakomelingen komen dus twee prachtige bloedlijnen van Vaessen weer bij elkaar. Ginger had een vijfling gebracht en dat schrikt ons dan wel af en die had een bruin bokje nog. Hallelujah had een zwart boklam en dan spreekt zwart ons zeker meer aan en daarom hebben we als trio geopteerd op dit bokje, genaamd Joshua v.d. Wolfhaag. Als hij gewoon een ‘goede bok’ lijkt, dan neem ik hem 20 mei mee vanaf de keuring te Jesseren. Met deze bloedlijnen en de kracht die we ook in Iepke zien door de Bruggink fokkerij, hebben we veel vertrouwen in de fokkerij van zo’n bokje.

En dan het project ‘Henkie’… De zwarte Neka v.d. Kruisberg had zondagavond laat gedaan wat er van haar verwacht werd, namelijk een geitje en bokje geworpen. Het geitje voor de eigenaar en het bokje voor ons. Beiden zwart, dus dat ook nog goed. Voor Neka zit nog mooi oud Clara en Spurkenhof bloed voor en de zwarte bok Navigator 22 v.h. Groene Weitje is een Carlos v.h. Averheino (uit de fraai typische en jeugdig ogende Ursela 375). Neka zelf is echt een fraai typisch jeugdgeitje geworden en zelfs aan de band showde ze meteen gemakkelijk en brutaal. Navigator 22 liep hier ook en dat was een gepast jeugdbokje nu qua verhoudingen en leek goed in alle onderdelen. Ook een mooie sierlijke voorhand er in met de hals er mooi op. ‘Henkie’ was/is een enorme knuppel en het geitje een heel klein dapper parmantig geitje. Als je zo naar de bok keek, kon je niet voorstellen dat hij uit deze combinatie geboren is. Die moet eerst maar in het fatsoen komen, maar met zulke ouders en afstamming is het zeker nog het avontuur waard.

Dus zo komen er dit voorjaar al twee zwarte bokken deze kant op. Nu al zin in om ze op te fokken.

Bij het thuis netjes afzetten van de medereizigers ook hun stallen nog snel bekeken. Bertus heeft helaas het geluk dit jaar nog niet aan zijn zijde. Potentie zit er zeker wel en vooral de kwaliteit van de flessenlammeren (Shamira 1 x Bastijn) leek mij zeer goed te noemen. Echter die hebben al een heel andere start weer dan lammetjes die mooi bij en met hun moeder groot gebracht worden.

Bij Jacob thuis ook nog even snel meegelopen naar het geitenhok en daar had Janis 415 v.d. Kikkert (kampioen geitlam Stuifzand vorig jaar) net een prachtig contrastippel bokje geworpen. Nageboorte lag er ook al, dus het bleef ook bij eentje. Janis 415 is een Bastijn en het bokje natuurlijk weer een Logan. Ook dit bokje (Suthwalda 3) lijkt me nog interessant om een geit mee te dekken en dan denk ik meteen aan Junica. Met Bastijn was het al een goede combinatie (Hannah) en nu met Logan denk ik ook zeker dat er weer een goed geitje bij zit (Julene, met kolletje). Hoe zal het dan zijn als je die twee meteen combineert in 1 bok???

We lopen al weer veel te ver vooruit met denken. In ieder geval een super gezellige dag gehad en ik had uiteindelijk volgens de boordcomputer 894 km gereden in 8 uur en 38 minuten (ja, Bertus jij hebt toch zeker 150 km minder meegereden). Ook de gastvrijheid en de gezelligheid bij de fokkers thuis en de geiten thuis zien is altijd super en dan ook nog paar bokken al weer te pakken voor het volgende seizoen en nog zwart ook! Wij zijn er blij mee… 🙂

2 comments to Joshua, Henkie en Suthwalda 3

 • Marinus

  Hallo Hilko, dat was een hele reis heb je ook nog foto’s gemaakt 1 foto kan het hele reisverslag samen vatten. Groeten Marinus

  • Hilko

   Hallo Marinus,

   Geen foto’s gemaakt. We moeten het doen met onze herinnering. Als 1 foto de reis moet samenvatten is het een foto van drie (inmiddels stevige) kerels, die zo gek zijn om voor deze hobby zo veel kilometers in een auto te zitten en daarbij ontzettend veel lol en plezier met elkaar hebben.

   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief