24 april 2019 at 22:52

Jaarprijstitels en capriolen

Vorige week vrijdag (2 november) op de Noord-Nederlandse vergadering kregen we al drie jaarprijstitels van Noord-Nederland en afgelopen vrijdag op de landelijke (NFD) vergadering nogmaals twee.

In Noord-Nederland doen we dit al vele jaren en is eens begonnen als de Van Veen-Sibma wisselbokaal, die voor de beste zelfgefokte jeugdgeit over het hele seizoen ging. De oprichters hiervan waren Sieger van Veen en Pieter Sibma, in die tijd een onafscheidelijk (bokken)duo en hadden dit prachtig fenomeen bedacht, omdat er in die tijd goede geiten voor veel geld gekocht werden en maar op paar keuringen gingen pieken. Met deze bokaal wilden ze twee vliegen in één klap slaan; je moest de jeugdgeit zelf gefokt hebben en ze moest het hele seizoen goed presteren. In die tijd hadden we nog meer keuringen en geen idee over hoeveel keuringen dit toen minimaal telde. Minimaal drie, maar misschien ook wel over vier van de vijf (of hebben we zelfs wel zes keuringen in Noord-Nederland per jaar gehad?).

Enfin, na paar jaar met de beker gewisseld hebben, hebben we dit over genomen voor alle leeftijden, maar nog altijd met een voordeeltje voor de eigenfok dieren. Die krijgen per keuring een punt extra en dat is een mooi voordeel. Vooral bij bokken kan dit verschil wel eens de doorslag geven, geiten worden immers toch minder verhandeld. De waarde van zo’n titel is best hoog, omdat het dier dus over meerdere keuringen goed presteert en met de concurrentie van tegenwoordig is dat echt moeilijk.

Isa vd Kuzemer

Isa van de Kuzemer, clubkampioen jeugdgeiten NN

Zoals gezegd kregen we al drie eerste plaatsen in Noord-Nederland. Topline 22 v.h. Stapelbroek pakte de titel bij de boklammeren, Isa v.d. Kuzemer bij de jeugdgeiten en Linda 11 v.d. Kuzemer bij de veteranen en die werd ook meteen algemeen clubkampioen van Noord-Nederland. Ook Geesje van Carpe Diem kreeg nog een mooie tweede plaats bij de oudere geiten. Natuurlijk staat bij mij het mooie geitje fokken voorop, maar de waardering van je dieren krijgen door overwinningen te behalen voelt zeker goed.

Om drie van de zeven titels in Noord-Nederland te winnen moet je al van goede huize komen, maar om landelijk ook jaarprijskampioen te worden, moet er nog iets meer gebeuren. Vooral voor de landelijke jaarprijskampioenschappen tellen er vier shows mee en de nationale is een verplicht nummer. Dan moet je echt vier keer goed scoren en je hebt dan soms ook dat de eeuwige tweede, dan ineens de eerste wordt. Zo had Topline 22 dit seizoen de langste en heetste adem en wist ie ook op de Nationale nog met een reserve titel naar huis te gaan en leverde dit zijn eerste plaats in het jaarprijskampioenschap op. Linda 11 van de Kuzemer was al jaren te jeugdig voor haar leeftijd en ik wist dat dat wel eens goed kwam en nu als veteraan kon ze weer echt doorstomen tot de landelijke top. Ze had trouwens als lammetje ook al een keer op de grote openshow van Raalte een reserve kampioenschap behaald en dat jaar behaalde ze als lammetje ook al een gedeelde eerste plaats in het jaarprijskampioenschap. Nu liet ze qua punten de concurrentie ver achter zich en mag ze op alle fronten zich dit jaar de beste veteraan van Nederland noemen?
Topline 22 vh Stapelbroek JaarprijskampioenLinda 11 vd Kuzemer Jaarprijskampioen

Deze twee dieren vonden het zondag 11 november al weer tijd om met elkaar aan te pappen, ze krijgen er blijbkaar geen genoeg van. Deze keer was het weer heel mooi 5 dagen na de vorige ritsigheid en ze was nu weer heel goed rits en heb er toch wel een goed gevoel bij, dat ze nu gewoon drachtig wordt. De lammetjes komen nu wel erg laat, maar dat mag de pret niet drukken, hoop echt op een mooi geitje en een mooi bokje uit deze combinatie zou ook welkom zijn.

Zondag naar de Spaanse Rijschool van Wenen (ja, ik ben ook nooit goed met aardrijkskunde geweest) in de Ahoy geweest. Een prachtige show van de Lipizzaners en dan zie je dat een dier veel oefening en veel vertrouwen in de begeleider nodig heeft om zijn ding te kunnen doen. Vind het dan interessant om te horen dat ze de eerste 4 levensjaren gewoon zo goed als in de vrije natuur leven om sterk en sociaal te worden. Dan wordt hun gedrag al bestudeerd en weten de ervaren rijders al welk paard waarvoor specifiek geschikt is. De brutale paarden die in de kudde al vaak steigeren, dat zijn de paarden die ze goed kunnen gebruiken voor het steigerwerk en de capriool.
Heb even opgezocht en Capriool is van het Frans afgeleid van het Italiaanse capriola en vervolgens van  capriolo, “reebok”. Dit valt weer te herleiden tot het Latijnse capreolus en uiteindelijk tot caper, “geit” (zo kom ik toch weer bij de geiten!)
Een capriool (letterlijk) is een paardensprong waarbij het paard tijdens het zweefmoment de achterbenen fel achteruit slaan, aanvankelijk ter verdediging tegen belagers (soldaten, wolven). Dit zagen we zowel los aan de hand met de begeleiders er naast en zelfs onder het zadel (zonder steigbeugels!).Capriool
De eerste 4 jaren gebeurd er dus niet veel met de paarden en dan krijgen ze een jarenlange en dagelijkse training, maar wel een training waarin het paard zelf het tempo van leren bepaalt. Dit mis ik wel eens bij onze hobby, als we zelf te weinig tijd er in stoppen en een diertje wil het als lammetje niet goed doen, dan krijgt het niet vaak extra kansen. Zo heb ik een lammetje waar voor mijn gevoel echt veel show en temperament in zit en ze is ook nog eens fraai van type. Echter op de keuring komt het er totaal nog niet uit. Hier heb ik met bovenstaande wel een verklaring voor. Als lammetje is ze door haar moeder en volle zus in het hok een beetje verstoten. Ze lag altijd net in de andere hoek van het hok en haar zus lag mooi tegen de moeder aan. Ook met het krachtvoer eten, was ze duidelijk de onderste in de rang. Nu duurt het een lange tijd voordat ze het vertrouwen in alles krijgt en ondanks dat ze super voeding en opvoeding bij mijn moeder krijgt, komt ze per saldo toch te weinig in handen. Dit heeft tijd nodig en als jeugdgeit krijgt ze meer vertrouwen en dan door de tijd komt ze vaker in handen en zal het vermoedelijk beter worden. Een geit is ook een vluchtdier en zonder vertrouwen weet je nooit precies haar gedrag in vreemde situaties en een keuring is zeker een vreemde situatie voor een geitje.

 

Leave a Reply

  

  

  

Archief