Isa Dagkampioen

Afgelopen zaterdag was het toch nog broeierig en benauwd in de manege te Blijham en de muggen (vliegen) staken je dwars door het bezwete T-shirt heen. Ook in de manege had de eigenaar even te enthousiast gesproeid en was de ring vooral in het midden behoorlijk drassig. Voordeel hiervan was dat iedereen wel mooi de buitenbochten nam en dat je nu dus minder dieren met eigenaren hadden die met de lange lijnen het korte rondje keurmeester maakte.
Met dit warme weer en relatief al veel keuringen gelopen, merk je dat je al wat keuringsmoe wordt en al stiekem met volgend jaar bezig bent en de kaarten voor dit jaar al behoorlijk geschud zijn. De kaarten zijn dus wel goed geschud, maar toch met het uitdelen vallen ze steeds weer wat anders en zo blijft het voor iedere kampioenskeuring weer spannend en krijg je ook zo weer andere kampioensdieren.

Zal weer snel door onze dieren lopen. Bokken had ik niet bij me. Wel zo handig in de aanhanger en vooral Topline 22 moet mooi in de rust blijven voor aankomende zaterdag, dan mag hij zijn kunstje weer vertonen. We hadden wel vijf dochters van hem bij ons en daar zitten zeker paar leuke lammeren bij. Ten eerste de bonte Linda 24. Een leuke 1B was het resultaat en ze moet in verhouding nog even wat langer en meer geit worden en wat krachtiger door de ring gaan. Haar plus was haar sierlijkheid en vooral haar zeer fijne voorhand.

Linda24Blijham

Linda 24 van de Kuzemer

Vervolgens de drie Isa lammeren. Eerst de twee dochters van Lissa 50 en we hadden al besloten om Isa 6 met haar moeder te verkopen en daar had EJ een mooi adresje voor en die nam ze na afloop van de keuring dan ook mee. Dan ga je met gemengde gevoelens met zo’n geitje de ring in. Natuurlijk wil je nog een goede beoordeling en goede plaatsing, maar je wilt ook zelf de bevestiging dat je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Isa 6 kwam 1E in een hele beste rubriek en ze kreeg in de beoordeling te horen dat ze te strak in het middenstuk was. Ikzelf vind dit vooral komen doordat haar borst ietsje te geblokt is en dan krijg je al snel niet meer het fraaie type. Voor de rest een heel best en correct en degelijk lam. Maar ik wil juist het fraaie type er meer in fokken en dus lijkt het een goede beslissing. Haar zusje Isa 5 was vanaf de geboorte anders en heel fijntjes met veel lengte en die heeft nu een fikse groeisprong gemaakt en dat moet allemaal eerst weer in fatsoen komen dan. Zie er niet meteen de absolute topper in, maar voor de fokkerij zeker interessant en een leuke 1C werd haar deel nog.

Isa5BLijham

Isa 5 van de Kuzemer

Dan Isa 4, een geitje die ik bij de geboorte meteen grappig vond en van te voren had ik al een goede verwachting van die combinatie. Haar moeder is Isa 2 en dat is een Felano van Carpe Diem x Lissa 50. Echter Isa 2 stond al op de nominatie om weg te gaan en twee dagen later bracht Isa (de jongere geit) slechts 1 bokje en heb gegokt en het lijkt ‘gewonnen’. Heb toen namelijk dit lammetje bij haar tante Isa gezet en zo kon Isa een geitlammetje zogen en konden wij dit geitje aanhouden (en kon Isa 2 gewoon vertrekken). Met het toiletteren vorige week zag ik al dat ze al mooier werd en zelfs thuis met showen deed ze het al even perfect. Een mooie 1A kreeg ze en met ook het positieve commentaar van heel fraai typisch en mooi belijnd geitje. ’s Middags met het kampioenschap bleek het met de titels ook meteen om haar te gaan, maar kreeg ze net geen één van de twee en vond dat niet erg. Kampioensduo was een mooi duo en vind het al super dat dit geitje er ook leuk lijkt in te groeien. Zie hier ook de foto die EJ even in de pauze gemaakt heeft.

Isa4Blijham

Isa 4 van de Kuzemer

Vervolgens nog de bekende Liana van Carpe Diem die haar zesde keuring al te pakken heeft. Ze is niet ziek, maar zit de laatste weken steeds tegen grieperig aan. Af en toe nat neusje en beetje hoesten. Zo lang ze niet ziek is en nog goed eet en geen koorts heeft, dan laat ik het zo en dit is ook zo raar weer. Echter door dit is net haar laatste temperament weg en ze zit ook weer in een groeifase. Maakt niet uit. Ze kreeg weer een nette 1A en zo blijft ze het maar super doen dit seizoen. Zal zien welke geit volgend jaar de beste is, toekomst met dit groepje lammeren hebben we zeker!

LianaBlijham

Liana van Carpe Diem

Dan een grote sprong en jeugdgeiten hebben we op dit moment niet voor de keuring. Isa is onze jongere geit die het hele jaar wat aan de zware kant is en nu ik haar op de foto zie, dan zie ik het zelf ook pas. De fout zit al in vorig jaar, toen had ze als jeugdgeit twee bokken gekregen en die hebben we op de eerste keuring er al bij weggedaan. Vervolgens gewoon goed in conditie gehouden en tijdens de dracht voeren we ook altijd gewoon tot goed door. Aan het einde van de dracht dan verliezen de geiten meestal al vlees en als ze dan paar lammeren hebben te zogen, dan zijn ze zo weer mooi. Echter ze bracht dus maar 1 bokje en ze was in de dracht alleen maar vetter geworden. Dat krijg je er dan niet mooi vanaf en je wilt haar ook gewoon goed voeren. Qua beharing en uitstraling is ze schitterend, ziet u maar…

IsaBlijham

Isa vd Kuzemer in de ring

Ook de show van haar is gemakkelijk en ze heeft een mooie vlotte stap en dan het hoofd mooi gedragen en de rugbelijning is in de show zelfs mooier dan in stilstand. Ze kwam 1A en nog beter ze werd ook de kampioen van de jongere geiten.

IsavdKBlijham

Isa van de Kuzemer

Ook mijn oude Geesje mocht nog een rondje lopen en ze had niet veel concurrentie maar wel een hele mooie sierlijke geit met een super voorhandje, waar ze het ook vaak genoeg van verloren heeft. Geesje is ook enorm goed in paar rondjes even lekker showen en dan wordt ze meestal wat lomer. Maar het was gelukkig al beslecht. Geesje 1A en automatisch kampioen.

GeesjeBlijham

Geesje van Carpe Diem

Maar de koek was dus nog niet op. Zelf vond ik de categorie jeugdgeiten enorm mooi en had er al op gerekend dat daar de dagkampioen ook bij zat. Echter Isa ging helemaal op in de show en ze stond al mooi attent in de ring toen de voorzitter zijn dankwoord uitsprak (deze keer mooi van lengte Fokko!). Dan staan alle kampioensgeiten al in de ring en als keurmeester keur je dan natuurlijk ook al weer. Zelfs Geesje zat nog wel dichtbij het dagkampioenschap en het ging dus tussen de jeugdgeit en Isa, maar Isa trok letterlijk en figuurlijk aan het langste eind door haar mooie lange lijnen. Zie hier de trotse eigenaar en gefeliciteerd door de trotse eigenaar van de dagkampioensbok en onze voorzitter… hoe blij kan een mens zijn 🙂

dagkampioenen

Trotse dagkampioen eigenaren!

 

Leave a Reply

  

  

  

Archief