24 april 2019 at 22:52

Ieder seizoen weer zijn eigen en dezelfde discussie?

Afgelopen weken met verschillende personen wat gesproken en nagepraat over dit seizoen, die nu bijna ten einde is en de bokkendag in het bijzonder en eigenlijk leken al die discussies op elkaar. Ik dacht leuk onderwerp voor mijn site en ga nu zitten en dacht, hé volgens mij heb ik vorig jaar ook al eens ditzelfde wat bedacht en ja hoor. Die heb ik toen 30 augustus geschreven. Toeval of niet? Dat betekent dat we wel consequent zijn in de discussies, en dat het ons ook niet vreemd is.
Het stuk waaraan ik dacht heette vorig jaar;  Tentoonstelling, Keuring of Show?

In dat stuk beschrijf ik ook het verschil in vergelijkend keuren (show!) of op puntensysteem en dat is een dier op ieder onderdeel op punten waarderen en zo kom je tot een optelsom van de kwaliteit van het dier. Dit laatste wordt nooit meer gedaan en is ook nooit echt ingeburgerd bij de dwerggeitententoonstellingen. Als ik naar andere diergroepen kijk dan is dat er wel. Zo heb je bij ‘grote geiten’ (de Toggenburgers, Nederlandse Witten, Nederlandse Bonten, Nubische geiten, Boergeiten, Landgeiten, etc.) echt wel deze verschillen. Je hebt de keuring (show) waarin ze eigenlijk net zo gekeurd worden als onze dwerggeiten en dan krijgen ze premies en komt gewoon de 1A en 1B (standaard bij de meeste geitenkeuringen) terug voor het kampioenschap en tegenwoordig met summier uitleg wordt de plaatsing becommentarieerd. En los daarvan heb je ook een opname in het stamboek. Dit gebeurd door keurmeesters die ook inspecteur zijn. Bij deze methode wordt ieder onderdeel los bekeken en puur op punten gewaardeerd en de som van die punten geeft de totale kwaliteit van het dier aan.

Als je een dier helemaal ontleedt en alleen per los onderdeel gaat bekijken en die punten gaat geven, dan kom je soms tot een hele andere totaalscore dan dat je het dier meer in z’n geheel ineens gaat beoordelen. Denk aan een storende fout, die zal in het geheel meteen opvallen en je zal het dier daarop straffen. Echter met punten geven dan kan het dier op alle andere onderdelen nog zo hoog scoren dat het toch nog heel goed uit de verf komt. Of het dier die in alle onderdelen heel best is, maar niet zo mooi showt en weinig temperament en uitstraling heeft of zelfs in type minder is, zal met punten meer kunnen krijgen, dan het fraai typisch mooi showend diertje die her en der toch wat moet incasseren op de onderdelen. Wat is nu belangrijker?

Deze vraag wil ik eens echt aan de lezer stellen, want de discussies komen iedere keer weer langs en dan heb je vaak genoeg; hoe kan het dat dat dier zo hoog scoort terwijl dit en dat er nog aan mankeert? Mijn simpele antwoord is dan altijd omdat er geen beteren op dat moment zijn. De diepere vraag is natuurlijk ook van komen tegenwoordig op de keuringen wel de beste dieren boven drijven of keuren we toch te vaak in ‘de waan van de dag’? En mag je de uiteindelijke kampioenen in de rubriek al ongezouten kritiek geven, want geen diertje is immers perfect. Ik heb gemerkt dat dit ook wel gewaardeerd wordt, maar dan moet je wel de hele dag ontzettend consequent zijn en echt ook ALLE dieren op dezelfde manier het commentaar geven en dat is dan ongeveer; van het type iets zeggen (maatverhoudingen horen bij het type), uitstraling, show, maar vooral ook de bouw en de onderdelen daarvan en de benen EN het gebruik daarvan. Dit is enorm omslachtig en tijdrovend en voor een keurmeester inspannend. Dit lukt je wel op een niet te grote keuring en vergt veel tijd. De aankomende nationale is daar niet echt geschikt voor en ik denk ook dat de doorgewinterde inzender echt wel door heeft wat de sterke en zwakke punten van zijn dieren zijn. Echter waar iedere inzender terecht onvrede mee heeft, is dat het gevoelsmatig niet altijd consequent gebeurd en zelfs niet op 1 dag. Dit heeft ook meerdere redenen en komt vaak ook uit ‘goedheid’ van de keurmeesters die dan kort commentaar geven en denken het is wel goed zo (doe ik soms ook, als je iets niet benoemt, dan zeg je het ook niet fout toch???). Enfin, bij een echte topper die meteen aanspreekt in type, show, uitstraling, maar ook nog eens goed is in zijn onderdelen dan is het niet moeilijk en wordt die zonder meer goed beloond.
Echter we hebben tegenwoordig zo’n grote ‘grijze’ (bruin, zwart, stippel, bont, etc.) massa dat je daar soms alle kanten mee op kan en wat vindt de inzender nu echt belangrijk van een keuring?

Hier wil ik eens een stemronde voor maken en dan zelfs drie opties geven:

De eerste is dat je het totaalplaatje van Algemeen Voorkomen, Type, show en uitstraling vooropstelt boven de losse optelsom van de onderdelen, ik noem dit meer ‘de show’. Vooral type is hier de rode draad en de showelementen (souplesse!) en natuurlijk voor de rest niet echt storende fouten. Het commentaar kan hierbij ook kort en bondig en een show blijft echt een show.

De tweede methode is meer het dier echt helemaal op onderdelen ontleden en aan de hand daarvan ook de plaatsing meer doen. Hiervoor moet nog meer in stand gekeurd worden en zeker veel rustiger door de ring gelopen worden, om alle onderdelen goed te kunnen beoordelen. Dit is echt op kwaliteit van de onderdelen. Show speelt natuurlijk een rol, want een onderdeel is natuurlijk ook de staart dragen en de voorhand mooi aangesloten en de halsaanzet en het hoofd mooi gedragen. Maar toch als je alle onderdelen punten geeft, dan zul je zien dat je een heel ander resultaat kunt krijgen dan de eerste methode. Vooral de benen (stand, gebruik) krijgen dan nog meer waardering en de andere onderdelen.

Dan heb ik nog een derde optie en dat is wel beiden. De tentoonstelling is dan de show, met nadruk op de showelementen en het aansprekend type (zonder storende fouten in de onderdelen) en DAARBIJ de mogelijkheid om je dieren op te laten nemen in het stamboek. Dit kan vanaf jeugddier (voor bokken zeker en bij geiten zou ik nog liever hebben vanaf 2 jaar). Die opname zou je bij het dier kunnen voegen en vooral bij bokken. Maar ook als je een volwassen geit hebt en voor ingewijden als die dan opgenomen wordt met AB88 punten of zelfs A90 punten en de punten op de onderdelen staan er ook bij. Daar heb je zelf wat aan, maar ook een collega fokker, want die weet dan welk dier (c.q. fokkerij) juist de goede pluspunten heeft die jij in jouw dieren wil verbeteren.

Ik ben benieuwd en zeker weer veel zin in aankomende zaterdag, waar we weer kunnen genieten van onze mooie hobby en de leuke contacten die we met elkaar hebben en daar mag best gediscussieerd worden.

Leave a Reply

  

  

  

Archief