24 april 2019 at 22:52

Hoge kwaliteit keuring Vries

Afgelopen zaterdag met zomerse temperaturen de keuring in Vries gehouden. Beetje jammer dat het nog geen 10 minuten van mijn huis af is en dat ik er toch een meer dan een uur er over doe om er te komen. Komt natuurlijk omdat ik de geiten niet bij mij thuis heb, maar in Oostwold en natuurlijk moet mijn moeder ook mee.
De kwaliteit bij de geiten was enorm hoog en wij hadden maar vijf dieren bij ons. Want het gaat mij er ook niet om, om de grootste keuring van aantal te hebben, maar een hoge kwaliteit met heel veel inzenders vind ik veel belangrijker.
We hadden drie geitlammetjes bij ons en de eerste, Isa 9 v.d. Kuzemer, viel mij zelf ook al meteen tegen toen ik de ring in kwam. Ze trekt zich te veel op en ze heeft ook nog net een geblokt voorhandje, waardoor ze heel terecht de opmerking kreeg van een te zware voorhand en de zesde plaats van zeven werd haar deel. Onze conclusie was dan ook meteen, die kunnen we ook wel verkopen. Maar ik weet ook dat haar moeder vorig jaar ook zo’n moment had.
Vervolgens het leuke koebonte lammetje Linda 26. Deze blijft te goed in conditie en de jury dacht al even dat ze veel ouder dan de rest was, maar nee, het is gewoon een forse eenling. Echt groot is ze niet en daar ben ik zeker ook niet bang voor, maar ze is gewoon net wat massaler dan de rest. Een leuke 1C in een grote rubriek is een mooie verdienste.
Als laatste lammetje mijn Elyssa van Carpe Diem. Een lammetje waar ikzelf helemaal in geloof en die is nu ook net een beetje aan de zware kant. Maar voor de rest kreeg ze ook het commentaar van heel correct en mooi afgewerkt en ook heel attent. Ze mocht in een mooie rubriek 1A en beter kan dan niet.

De twee jeugdgeiten waren de bonte Linda 24 (moeder van Linda 26) en Isa 5 v.d. Kuzemer (moeder van Isa 9). Zelf vind ik Linda 24 ook net minimaal genoeg, maar ik denk wel dat dit geiten zijn, die per jaar alleen maar beter en mooier worden. Nu kreeg ze ook de opmerking dat alles goed is en je er geen fout aan kan ontdekken, maar dat ze voor de rest ook niet de extra’s heeft. Ben ik het helemaal mee eens en een leuke 1C in de zware concurrentie van tegenwoordig is een goede prestatie dan.
Vervolgens moest ik met Isa 5 en daar krijgen we het vlees nog moeilijk op. Dat begint nu net te komen en ze is ook niet de kortste, dus ik dacht, die zal in de ring nog wel te slap ogen. Maar wat is show op een dier dan lekker. Die kun je gewoon met de vinger sturen en ja, ze was nog te dun, maar ze laat dan zo’n mooi plaatje zien. Vooral een hele expressieve kop en hals en de mooie vloeiende lange lijnen, geeft wel die extra’s wat Linda 24 niet heeft. Voor Isa 5 was een super 1A plaats een mooie verovering. En met meer bevleesdheid kan ze dit jaar nog verder komen.

Al met al, weer goed gepresteerd tussen het grote geweld. En ja, wat doe je nu met Isa 9? Zal ze ook zo uitgroeien als haar moeder? Dat is altijd de gok. We hebben nog paar geiten te veel, nog maar paar nachten over slapen. Wel gisteren meteen de inzending voor Andijk gedaan. Weer vijf dieren en Isa 9 komt nu niet in de ring, maar de zwarte Liana van Carpe Diem mag gewoon weer een rondje lopen. Ergens niet slim, want ze kan op dit moment toch niet hoger en je moet nu eigenlijk alleen inzetten op Isa 5 en Elyssa. Maar dan heb je maar twee dieren bij je en dat vind ik ook niet sportief. Zo lang je met de besten mee kunt doen, ook al is dat bijv. een 1D plaats, dan vind ik dat ze gewoon mee naar de keuring kunnen. Zo heb ik deze keer de ‘achterkant’ in mijn karretje en Jacob heeft ook vier ingeschreven en die kunnen mooi voor in mijn karretje. Hebben we de kar en de auto mooi vol en zo hoort het toch? 🙂

Leave a Reply

  

  

  

Archief