24 april 2019 at 22:52

Het is Hilaris too

Gisteravond is Geesje gelammerd. Precies op de dag dat ze uitgerekend was. Ze voerde de spanning helemaal op, want ’s middags om 15 uur begon ze al met lichte weeën en zo’n mooie heldere sliert… die zijn er wel met paar uur denk je dan. Nee hoor, op nummer één mochten we wachten tot half tien. Ineens had ze haast en hop, daar lag al een dikke bruine bok. Hier wordt je dan niet meteen vrolijk van, maar de moed niet meteen opgeven, er zit nog eentje in. Weer een dik uur wachten en ja hoor, daar kwam nummer twee aan. Ook weer een best lam en leek luxer dan de vorige… zou dit dan wel het o zo gewenste geitje zijn? Snel voelde ik de jongeling tussen de achterbenen en ik hoefde niet lang te tasten… ook deze mooie bruine was in het bezit van een balzak met twee ballen er in (ja, wel controleren dat er dan twee zijn, anders mogen ze niet in het stamboek opgenomen worden!).
Een beetje sneu keek ik naar mijn moeder en vriendin :-(.
Dit was dan weer een jaar van puzzelen waar je Geesje van drachtig wil hebben en op papier was dit één van de mooiste combinaties die ik bedacht had en om deze lijn weer mooi door te kunnen zetten. Had gewoon op een geitje gerekend en dan is die illusie ineens weer voorbij. Vooral als je maar 4 geiten hebt, is de spoeling erg dun en ik blijf ook redelijk bewust fokken op niet te veel meerlingen.
Zo wil ik tegenwoordig echt niet meer met een vierling bok dekken en vind ik een drieling al eentje te veel.
Geesje heeft nu bij mij 6 keer gelammerd en de oogst is in totaliteit 10 lammetjes (ja, dat doen sommige geiten in paar jaar) en die 10 lammetjes bestaan uit 6 bokken en 4 geitjes. Twee keer bracht ze 1 geitje (dat is ideaal), twee keer een geitje en bokje (dat is zoals het hoort) en twee keer 2 bokjes (en dat is de nadruk op ‘kloten’).
Ja, zo houd je ook een kleine stal :-).

Lang hierom treuren doen we niet. We zijn blij dat alles goed gegaan is, alles is enorm levendig en Geesje kan zeker nog wel een jaar mee en we gaan straks weer VROLIJK op stap om weer een leuke combi voor haar te bedenken. Haar boklammeren doe ik ook in het stamboek. Zijn volgens mij goede boklammeren en hebben ook een leuke afstamming. Had al vraag naar een boklam uit deze combinatie en kan ze misschien zelf ook nog wel inzetten.

Een Latijnse jongensnaam is Hilaris en dat betekent vrolijk en dus mogen de bokjes die naam dragen. Het tweede bokje is dan ook Hilaris, dus Hilaris too (zoals U2) en schrijf het maar als Hilaris 2.

Ziva van Carpe Diem had gisteren officieel de tijd ook en zal het vandaag of morgen ook nog wel doen, dus nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Cincopa WordPress plugin

2 comments to Het is Hilaris too

 • Jos Buiting

  Hallo Hilko,
  Geesje zal wel gedacht hebben ik zal mijn baasje maar een paar bokjes schenken,want mijn dochter bracht hij toch naar Barchem (geintje Hilko).
  Er komt vast nog wel een mooi geit lammetje tevoorschijn.

  Groetjes Jos Buiting

  • Hilko

   Hallo Jos,

   Daarom had ik al gewacht met haar dochter wegbrengen tot het geslacht al bepaald was in de dracht, maar mocht niet baten dus. Alhoewel deze bokjes dus korter bij haar in het hok kunnen blijven en ze zal ze zelf over 3 maanden ook wel liever kwijt willen.
   Ze heeft zichzelf in ieder geval weer een jaar veilig gesteld.
   Ja, we hopen nu maar op geitjes en dat er bij jou ook maar mooie geitjes geboren worden.

   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief