Gezond chauvinistisch

Vanmiddag was ik mooi vroeg uit Utrecht van mijn werk vandaan en met de wind in de rug en net voor de files op, was ik zo maar weer in het Noorden. Mooi de kans om even bij collegafokker Evert Jan langs te gaan (heb zelfs ontdekt dat het 8 kilometer korter is! dus is niet omrijden, maar binnen doorrijden).
In de stal was het aangenaam met deze lente temperatuur en de geiten stonden er ook mooi bij. Wat een genot om zo’n ruimte te hebben en de dieren werden stuk voor stuk even in het ruime middenpad gelaten en wat valt het karakter van de dieren dan altijd positief op. Zo mooi mak en rustig. Over de geiten hoef ik niet veel te vertellen, daarvoor heeft EJ zelf wel een site :-).
Wat wel in mij opkwam is, dat het toch super gezond en goed is om chauvinistisch te zijn.
Welke geitenfokker is dat nu niet dan?
Zo heeft EJ dit jaar (en vorig jaar ook al) relatief veel met zijn eigen bokken gedekt.
Het allerbelangrijkste door chauvinisme is dat je vertrouwen in je eigen dieren hebt en dat je je eigen dieren mooi vindt. Als je dat niet doet, dan geniet je toch ook niet echt van en met je dieren en genieten en plezier aan je hobby beleven is toch het grootste genot?
Tevens is er nog een belangrijk fokkerij aspect waardoor chauvinisme heel goed is. Immers je krijgt door zo’n manier van fokken weer een iets aparte bloedlijn en vaak ook een bepaalde stalopdruk en zo kun je elkaar in de toekomst altijd weer helpen met bepaalde doorgefokte (goede) eigenschappen.

Laat ons lekker chauvinistisch zijn en genieten van onze EIGEN dieren!

Leave a Reply

  

  

  

Archief