24 april 2019 at 22:52

Geslaagde Nationale geitenkeuring

Afgelopen zaterdag weer een geslaagde Nationale geitenkeuring gehad. Ik stond als reserve keurmeester op papier, maar aangezien er een keurmeester uitviel, schoof ik door en kon ik weer aan de bak als vervanger en als arbiter. Zo heb ik dit jaar op alle Nationale keuringen (mee)gekeurd; de Belgische Nationale, de bokkennationale en nu op de geitennationale. Vind het natuurlijk een hele eer om te mogen keuren en ook te weten dat je gewaardeerd wordt door de medefokkers (doordat je de stemmen krijgt).

Eerst even mijn eigen dieren. Daar kan ik kort in zijn, die liepen gewoon in het grote veld mee en konden geen indruk maken. Het lammetje Elyssa vind ik zelf bijzonder aantrekkelijk en zie er een hele mooie geit in, maar daar heb je op het moment zelf niet altijd wat aan en in een beste rubriek liep ik een nette 1C. Achteraf was ze ook rits en zaterdagavond en zondag gedekt door Cas v.h. Averheino en heel veel vertrouwen in die combinatie. Isa 5 is als jeugdgeit nog veel te schraal en ik had gehoopt dat dat de laatste weken nog bij zou trekken, maar dat ging niet lukken en zo belande ik met haar op de vijfde plaats. Maakt niet uit, beide dieren zijn volgens mij zeer leuk voor de toekomst en veel vertrouwen zo in deze fokkerij.

Over vertrouwen in de fokkerij, die heb ik zeker afgelopen zaterdag nog meer gekregen in de twee bokken die ik dit jaar inzet voor de volgende fokronde. Zo gebruik ik de zwartbonte Gauke v.d. Optimist. Deze bok komt uit de fraai typische geiten van Pieter Sibma, welke qua bloedlijn heel dicht bij Jannie (reserve kampioen jongste geitlam) en Marieke v.d. Optimist zit. Vooral de soepele bewegingen en de afgewerktheid van deze dieren spreken mij aan en in het bokje zit ook een enorm natuurlijke attente houding en show. Het andere bokje is Cas v.h. Averheino en daar zullen we nu zeker zuinig mee omgaan. Zat nog eens naar zijn afstamming te kijken en welke dieren afgelopen zaterdag weer boven zijn komen drijven. Cas zijn vader is Meeuwes v.h. Kastelendorp en dat is een Loekie v.d. Vossehoeve x Loucka v.h. Kastelendorp. Loekie heeft op de bokkendag weer even laten zien dat hij hele mooie typische geiten kan fokken en helaas was geenéén van het kampioensdrietal afgelopen zaterdag aanwezig, maar we hadden ze dus al gezien. De fraai zwartbonte Loucka pakte nu zelf weer een nationaal kampioenschap bij de oudere geiten. Zo is de vaderkant zeker goed van Cas te noemen. Dan de moeder, dat is Ursela 394 v.h. Averheino. Die komt weer uit Ursela 326. En Ursela 326 blijkt de topvererver bij Rik Bruggink te worden. Dochter Ursela 375 werd reserve kampioen bij de oudere geiten en kleindochter Ursela 457 werd kampioen bij de jongste geitlammeren en imponeerde ons allen enorm. Vooral dat plaatje welke Ursela 457 laat zien, dat herkennen we ook in Cas en vooral ook de fraaie voorhand en hals en vooral de overgang van hals naar lichaam.

Zo maken we ons al op voor volgend jaar, maar eerst over dik 2 weken nog onze laatste show. Hiervoor heb ik nog 6 geiten en natuurlijk Cas opgegeven. Het seizoen voelt wel wat voorbij, maar toch is de laatste keuring nog altijd een super gezellige keuring en meestal nog mooi weer en vaak is de laatste keuring nog een goede indicatie van de kwaliteit van de lammetjes. Vaak zie je de lammetjes die dan vooraan lopen het volgend seizoen als jeugdgeit ook weer als mooie jeugdgeiten. En misschien heb ik dan de jeugdgeiten eindelijk eens op keuringsconditie… ik heb er nog zin in 🙂

Leave a Reply

  

  

  

Archief