24 april 2019 at 22:52

Geslaagde keuring te Blijham

Het keuringsseizoen is nog in volle gang en loopt tegelijkertijd ook al weer ten einde.
Noord-Nederland heeft in begin mei de spits afgebeten met een clubshow te Buitenpost en vervolgens hebben we alleen maar grote en vooral kwalitatief hoogwaardige openshows gehad. Nu dan eindelijk weer een clubshow en we wisten van te voren dat het qua titels wel een ‘open’show zou worden. Geen enkele titel was bijvoorbaat al echt vergeven en de vorm van de dag bepaald heel veel (wat ik ook steeds als commentaar van de keurmeesters hoorde) en net weer een andere concurrentie zorgde voor leuke kampioenen. Vooral de kwaliteit in de breedte zit overal dicht bij elkaar.

Eerst mocht ik met Topline 22 v.h. Stapelbroek en natuurlijk was hij wel een beetje de favoriet. Dit maakte hij gelukkig waar en hij showt altijd gemakkelijk, eerder te enthousiast naar de uitgang en dan even weer opnieuw aanzetten en dan loopt ie weer heel gemakkelijk naast en tegelijk een beetje voor me, zodat je hem nog net kunt sturen. Een 1A werd zijn deel en ’s middags kampioen en ook nog dagkampioen! Commentaar was weer de plus op vooral zijn mooie bokkentype en de mooie maatverhoudingen en zijn goede bewegingen.

Bij de geitlammeren hebben onze lammeren helaas niet allemaal deze show. Vooral met een diertje die tegenwoordig niet goed showt, dan verlies je veel plaatsen. Isa 3 is zo’n lammetje die in mijn ogen echt het mooie type heeft, maar in de rubriek met de hals een beetje vooruit gaat en de staart niet altijd drukt en dus geen spanning op het lijf en niet die verheven voorhand. Dan kom je terecht op een vierde plaats en het commentaar weet ik al niet eens meer precies, maakt niet uit, de andere lammetjes in de rubriek showden veel beter en hadden de hals er veel mooier op. Haar zusje Isa 2 is de betere shower, maar heeft ook al weer een ander type. Ze heeft lange lijnen en een prachtig kopje en hals, maar ze heeft ook nog totaal geen ‘body’ en daardoor lijkt haar voorhand t.o.v. het lichaam wat zwaarder. Haar positie een 1C plaats. Eerst maar eens laten aflammeren en dan zien hoe ze dan uitgegroeid zijn.
Genera van Carpe Diem (net als de twee Isa’s ook een Felano van Carpe Diem dochter en dochter van Geesje van Carpe Diem) mocht vervolgens aan de bak. Thuis niet te veel geoefend, maar het had genoeg moeten zijn. Thuis wilde ze dan wel redelijk mooi showen, maar in de ring was het weer slecht. Ze houdt de staart er wel op, maar ook zij verplaatst haar massa dan naar voren en showt zoals we vaak zeggen, op de kop. Vervelende eigenschap en zie hier helaas het karakter van vader Felano weer in terug. Zo erfelijk zijn slechte eigenschappen dus! Genera begon vanwege haar kwaliteit op de tweede plaats, maar moest uiteindelijk ook met een 1D plaats genoegen nemen. Haar kwaliteit is zeker dat ze goed in elkaar zit en een mooie achterhand bezit. Echter dit showgedrag staat me niet aan en aangezien ik nog echt te veel geiten heb, zal ze een ander adresje moeten vinden die haar de winter wil stallen.
Mijn favoriete lammetje Fania (Wadapatja 10 x Felana) begint er al meer in te groeien en vanaf paar dagen oud was ze al de favoriet in het hok (toen werd ze door iedereen de ‘grijze’ genoemd) en het begint er echt al meer op te lijken dat ze ‘straks’ (volgend jaar?) met de besten mee kan. Ze heeft echt het luxe type met een super lange hals en mooie belijningen en al mooie welving in de ribben en een goede achterhand. Aan de ene kant wil ze wel goed showen met haar halsje en staartje er op, maar ze wil niet ‘vooruit (met de geit)’. Ze had ook totaal geen zin om achter haar voorganger aan te draven en bleef steeds stilstaan en ging dan zelfs even kwispelen en dan verliest ze ook even haar mooie belijning. Jammer, want de keurmeesters zeiden nog zo mooi, in stand is het de beste, maar in show moet ze het ook echt waarmaken en een nette 1B achter een goed lam is zeker geen schande en het positieve gevoel is zeker dat ze er nu mooi ingroeid en heb eigenlijk altijd dieren die op volwassen leeftijd het beter doen dan als lammetje.

Bij de jeugdgeiten onze bekende Isa v.d. Kuzemer weer. Een 1C in een goede rubriek en heb daar alle vrede mee. Ze kreeg de opmerking van dat je al kunt zien dat ze al een hele poos geen lammetjes meer laat zogen en daardoor wordt ze stugger en minder de wigvorm en haar beharing was ‘dichtgeslagen’. Allemaal terecht, ik zou er zelf nog aan toevoegen dat het op dit moment geen jeugdgeit meer is, maar meer een jongere geit en ik denk dat als ze volgend jaar weer gelammerd is en er een geitlammetje bij loopt dat ze dan zelfs veel meer jeugd weer uitstraalt dan nu het geval is. Haar topseizoen is dus ook ten einde.

Jongere geiten Lissa 50 die ook iets feller mocht doorshowen, maar wat een type! Ze wordt nu per week mooier en het commentaar weet ik niet eens meer. Een knappe 1B plaats is niets mis mee toch?

Dan de oudere geiten. Ben zelf een voorstander van ook je oudere dieren op de shows te laten zien. We zijn altijd zo nieuwsgierig naar de lammetjes en de rubrieken jeugdgeiten, maar dat zijn nog lang niet de uitgegroeide dieren. Geesje van Carpe Diem mocht als oudste jaargang (5 jaar) van mij weer mee doen en had thuis al gezien dat ze weer mooi op conditie stond. Een 1A plaats werd haar deel en even later in de kampioensrubriek tegen de 2 jaar jongere oudere geit, was ze toch nog de beste en werd ze uitgeroepen als de kampioen. Je kunt zelfs zeggen dat ze hiermee meteen de winnares werd van 3 jaargangen. Natuurlijk zal er her en der ook nog wel een andere beste oudere geit in Noord-Nederland zijn, maar dan zeg ik altijd maar, als die inzender dacht dat hij thuis eentje had die ook mee zou kunnen doen met de prijzen, dan was die ook echt wel op de keuring gekomen. Hierbij de foto van haar van zaterdag.

Geesje van Carpe Diem

Bij de veteranen geiten hadden we Linda 11 v.d. Kuzemer weer bij ons en die showde nu vanaf het begin weer goed en werd ook de kampioen. Zelfs voor het dagkampioenschap deed ze nog een flinke duit in het zakje. Maar dat feestje ging niet door.

Nog paar opmerkingen;
– wat een comeback van Pieter Sibma met zijn kampioenslammetje! Wat een type, belijning, expressie en kracht heeft dat lammetje!
– Dirk Notebomer wordt nu de opa genoemd, maar wat kan hij nog showen met de dieren en pakte super showend met zijn jeugdgeitje de dagkampioenstitel.

Zo wisselend kan alles weer zijn en zoals Dirk zelf al zei, soms zit het mee en soms zit het tegen! Gelukkig geldt dit voor ons allemaal en dus gaan we weer vol met goede zin op naar de volgende keuring en vooral show en dat is de bokkennationale, aankomende zaterdag al!

Leave a Reply

  

  

  

Archief