Geitentoertje

Afgelopen zaterdag een klein geitentoertje gehad met Klaas v.d. Ploeg en Jacob Laning.
Hierbij even een klein reisverslagje, heb zoals gewoonlijk geen aantekeningen gemaakt en als eerste gingen we naar Mark Eindhoven. Een fokker die vorig jaar zijn grote doorbraak had en als je in zijn hok kijkt en met hem praat zit er zeker continuïteit in. Bella v.d. Mekkerpoel heeft twee prachtige geitjes en één bokje van Bill v.d. Wolfhaag (allen bruin). Luxe, correct en veel lengte typeren dit drietal. Melissa 68 v.h. Turkeyenhof had maar één zwarte bok van Entrepreneur v.d. Mekkerpoel (Entrepreneur betekent trouwens; “een ondernemer die met name initiatiefrijk reageert op kansen”, ik wist die betekenis niet en even opgezocht, maar dit zal zeker op Mark slaan). Entrepreneur heeft slechts 1 geitje bevrucht en is toen overleden (vermoedelijk gestorven aan “het bloed”). Melissa 68 (nu 2 jaar) sprak ons enorm aan, een geit met fraai type en enorm veel brutaliteit en souplesse. Mooi in kop en hals, fraaie lengte en het kruis ook super en het staartje er continu perfect (recht) op. Ook het boklammetje was met zijn twee weken al een brutale donder en stond met zijn mooie lange hals al zo dapper voor de tralies te kijken. Carlijn stond er zwaar voor en is gewoon drachtig, die moet eerst weer aflammeren voor het mooi zijn. Een dochter van vorig jaar van Carlijn viel ons zeker ook positief op en die combineert een luxe voorhand met zeer fraaie bovenlijn en super achterbenen. Benieuwd hoe die deze zomer lijkt als ze afgelammerd is en mooi glad is.

De volgende stal was Ronnie Klaassen. Al zijn geiten zijn nog dragend. Gravin v.d. Roomberg was mooi uitgegroeid tot 2-jarige geit, zonder zwaar te lijken en zeker niet te groot. Heel fraai geheel zo en vorig jaar niet veel op de keuring gezien, omdat ze maar 1 bok had en na het opdrogen niet meer de mooie keuringsconditie had. Ook had Ronnie een zelfgefokte geit van hem weer teruggekocht, nl. Shannara v.d. Roomberg en dit is een rechtstreekse dochter van Shanna v.d. Roomberg x Izaak v.d. Dwergjes. Deze geit stond er nu mooi voor en was misschien wel de mooiste en beste geit in zijn stal, heel benieuwd wat hij daar nu weer uitfokt en volgens Ronnie begon deze geit nu ook al meer op Shanna te lijken, dus we zullen haar dit jaar ook wel in de keuringsring kunnen bewonderen. De drie Rick 12 jeugdgeiten spraken ons zeker aan, de zwarte Alice, Shirley en Shamira 1 v.d. Roomberg. Klein stalletje met heel veel kwaliteit!

Vervolg van de reis ging naar Jos Buiting. Een man die ook weer met een succesvolle comeback bezig is. Succesvol niet alleen vanwege de zeer mooie diertjes die hij heeft, maar volgens mij ook omdat hij ontzettend veel plezier met de geitjes beleeft. Een hokje leuk van opzet en je kon daar super mooi de dieren bekijken. Drie geiten waren er afgelammerd en vijf super gezonde lammetjes speelden daar rond. Prinses Harmien v.d. Doornslag heeft weer twee prachtige geitjes er bij lopen van Rick 12 of the White Cottage. De ene was echt ontzettend lang en dat vinden de Achterhoekers blijkbaar heel mooi, zij waren bang dat de andere niet lang genoeg was, die vonden wij (de Noorderlingen) ook lang genoeg :-). Zeker twee heel aansprekende lammetjes en benieuwd hoe dat allemaal uitgroeit. Het vertrouwen daarin is er zeker, want Jos had nog een jeugdgeit uit dezelfde combinatie en die leek in het hok even “gewoon”. Maar toen die in het middenpad kwam, zagen we ineens een heel aansprekend jeugdgeitje. Geitje met voldoende expressie, maar vooral die uitblinkt in hele mooie aansluitingen en belijningen en heel correct ook in de achterhand met mooie maatverhoudingen. Doenya v.h. Grensdörpke (natuurlijk ook Rick 12 of the White Cottage) was als geitlam al apart en is nu ook die aparte jeugdgeit. Een jeugdgeit die uitblinkt in expressie en wat een fraaie kop en super fijn en mooi halsje. Ook haar maatverhoudingen zijn zeker goed en ook nog een super mooie roodbruine glanzende beharing er op, een echte blikvanger! Maar ook haar stippelzusje en nog een andere Rick 12 dochter konden ons zeker bekoren. Zo slecht heeft Rick 12 het hier niet gedaan, in korte tijd weer een heel fraai stalletje met dieren opgebouwd.

Door naar Henk Wesselink, de persoon die Rick 12 of the White Cottage GROOT heeft gemaakt. Zelf heeft hij vorig jaar met de jeugdgeiten van Rick 12 veel pech gehad en daarom hebben we die jeugdgeiten niet op de keuringen gezien. Stond nu nog een 2-jarige geit van Rick 12, Hellen 1R12 v.d. Kruisberg, deze moet ook nog lammeren maar wat een geweldige geit en zeker een geit met veel type. Qua lammetjes had Henk ook al verschillende lammetjes en met zijn methode van; koop een oude fokgeit met nog leuk bloed en combineer die aan (je eigen) modern bokje, lijkt dit jaar niet helemaal gelukt te zijn. Heb helaas voor de rest geen foto’s genomen, maar hier stond zo’n prachtige veteranengeit, dat die de ogen wel op haar gericht wist te krijgen i.p.v. op de lammetjes. Ja, het bij de personen zelf de geiten bekijken zegt ook veel over de echte kwaliteit van het dier, dan alleen dat rondje in de keuringsring en ik mag ook graag voor een fokkerij de ‘familieleden’ bewonderen. Deze veteranengeit is niemand minder dan Gratia v.h. Groene Weitje (v. Gigant v.d. Dwergjes en via moederlijn Pamela -> Ocynthia -> Tanja v.h. Groene Weitje). Wat een belijning en uitstraling en maatverhoudingen heeft deze veteranengeit en ze lijkt in het hok gewoon een jongere geit. Gratia is de moeder van Gravin v.d. Roomberg en Rick 1 GR v.d. Kruisberg (beiden hebben vader Rick 12). Rick 1 GR had Henk hier ook en al perfect getoiletteerd. Wat een bok! Perfect in verhoudingen, ontzettend veel kracht en super goede benen en super mooie mannelijke belijning. Echt een genot om naar te kijken en ja, fokker/eigenaar en wij vonden dat hij vermoedelijk beter is dan zijn vader.

Gratia v.h. Groene Weitje

Als laatste gingen we nog even snel bij Herman Schierboom langs. De fokker die alles ingezet heeft op Rick 12 of the White Cottage en zelfs dochters van Rick 12 weer onder Rick 12 gedaan heeft. 21 geitlammetjes had hij er maar liefst lopen en zag er allemaal goed uit. De beste lammetjes echter vonden we toch bij een geit die gewoon onverwant aan Rick 12 was en daar zelfs vier geitjes van heeft.
Moraal van het verhaal is wel dat je niet alleen kleiner om het kleiner moet fokken en bij alles is het zo dat je altijd alles met beleid moet doen toch? We zullen zien hoe dit in de toekomst uitpakt.

Terugreis in de auto hadden we alledrie dezelfde conclusie(s) en nog even de geiten bij Klaas bekijkend en gelukkig waren de geiten daar ook al goed aan het acclimatiseren en benieuwd hoe dat er deze zomer allemaal uitziet.

’s Avonds met Mark Eindhoven gebeld en meteen maar handel gedaan. Het zwarte boklam van Melissa 68 heeft de naam Formateur van de Mekkerpoel gekregen (hij moet paar stallen/fokkerijen met elkaar verbinden) en per 1 september ben ik op papier de trotse eigenaar van de bok, maar hij zal vermoedelijk ook kansen krijgen bij Klaas en Jacob en ja, zo ben je al weer met het volgend seizoen bezig… 🙂

Leave a Reply

  

  

  

Archief