24 april 2019 at 22:52

Geitenbezoek gehad

Het ‘voorjaar’ staat in het teken van geitenfokkers die bij elkaar langs gaan. Gisteren hadden wij twee bezoekjes in Oostwold en het is altijd leuk om andere fokkers bij je te ontvangen. Nieuwtjes worden uitgewisseld en je bent super nieuwsgierig naar wat ze van je dieren vinden. ’s Morgens kwamen Henk Jacobs en Mark Eindhoven. Dit duo vormt een bokkencombinatie en waren ook al bewust voor bokjes aan het kijken. Ze waren super benieuwd naar de ‘witte’ bok van Linda 11 v.d. Kuzemer x Beautiful v.h. Bouwerschap. Linda 11 is al veteraan en heeft nog altijd een zeer jeugdig type en het bokje werd ook goed bevonden. Zelf zien we ook veel leuke dingen in het bokje en de fokkerij, dus we moeten even zien hoe we het regelen. We houden de bok eerst zelf en hij zal ongetwijfeld voor een poosje naar de omgeving van Apeldoorn vertrekken. Vooral Mark lag bijna op de grond de lammetjes te beoordelen en hij zag dezelfde dingen in de lammetjes dan ik ook vond en dat is een leuke bevestiging. Natuurlijk zijn ze niet allemaal perfect en zelfs het beste lammetje kun je nog altijd wat van zeggen. Het is ook zo moeilijk een lammetje van 3-4 weken oud, die nog alle kanten (weer) op kan gaan, op echte waarde te beoordelen. Leuk is zeker wel dat je de pluspunten ziet en ook de verbeterpunten en dat je het daar samen over eens bent. We gingen al zo ver, dat we de combinaties voor Formateur v.d. Mekkerpoel al aan het bespreken waren, welk lammetje er wel en niet geschikt voor is. Eerst maar eens zien hoe alles uitgroeit en hoe het op de keuring lijkt.

’s Middags een groepje van Noord-Holland; Cor en Agaath Plomp, Michiel en Hilda Groot en Marco Snip.
In de tussentijd hadden we Isa v.d. Kuzemer bij de moeder (Lissa 50) vandaan gehaald, omdat hun natuur zelf ineens begon te bepalen dat Isa ook wel op eigen benen kon staan en Lissa 50 liet Isa niet meer bij de voederbak. Door deze actie kwam Isa v.d. Kuzemer nog beter uit de verf en ze heeft aanstaande dinsdag de tijd en Cor en Michiel hebben de dracht meteen ingestraald op boklammeren, haha. We zullen zien, er is nog niets geboren, ben zelf ook wel super benieuwd.
De lammetjes lieten zich nu weer net wat anders zien en waren nu minder fel dan smorgens. De conclusies waren gelukkig wel weer hetzelfde.
De witte bok Matador 50 is opvallend en die moeten we zeker een kans geven. De zwarte bok Carolus lijkt niet goed genoeg en ik ben zelf ook van mening dat een geitje nog wel eens een mindere periode mag hebben en die moet je de tijd geven. Een fokbok moet je eigenlijk altijd aanspreken en dus niet goed genoeg voor de fokkerij.
Bij de geitjes werd de lichtbruine Fania (Wadapatja 10 x Felana) eigenlijk door iedereen aangewezen alszijnde een mooi en best lammetje. Ben er zelf ook super content mee en voor de rest is het dit jaar ook een redelijk uniform en goed (klein) groepje geitlammeren. Zou mooi zijn als dit jaar het vrijstaand huis er (weer) komt en we gewoon alles kunnen aanhouden.

Leave a Reply

  

  

  

Archief