24 april 2019 at 22:52

De kop verkoopt de kont

Het is geen weer om de geiten iedere dag lekker buiten te doen en toch verharen de oudere geiten nu nog best hard. Bij de lammetjes daarentegen heb ik niet echt het idee dat er wat veranderd. Ondanks het slechte weer kun je wel bij geitenfokkers op bezoek en heb ik de afgelopen week weer paar leuke stallen bezocht.
Eerst vorige week dinsdagavond vanaf mijn werk even bij nestor Herman van Dijk gekeken. Herman verraste ons vorig jaar met een stel beste boklammeren en ik was wel heel benieuwd hoe het er nu leek. Ontdekte dat het vanaf mijn werk in Zwolle maar een klein stukje doorrijden is en zo kon ik het mooi combineren. Herman zijn fokkerij stamt van 1 aangekochte geit af ergens begin jaren ’70 en hij heeft in al die jaren altijd maar 4 dieren waar hij dan mee fokt. Door de jaren heen heeft hij toch menig succesje geboekt en hij heeft nog altijd een super positieve kijk op het hele gebeuren en weet heel goed wat voor type geitje hij wil fokken. Luxe, veel jeugd en veel uitstraling. Ook kiest hij vaak voor zijn geiten een overjarige bok die al bewezen heeft hoe hij zelf uitgegroeid is en ook graag waar je al dieren van kan beoordelen. Vandaar ook zijn actieve deelname altijd aan de afstammelinggroepen. Want een bok die zelf goed uitgegroeid is, die kan je ook pas echt op waarde beoordelen en een bok heb je voornamelijk voor de fokkerij en dus wil je ook graag zien wat hij gefokt heeft. Zo heeft hij nu met Black Beauty v.h. Rheewold gefokt en met zijn eigen gefokt boklammetje (eigen lijn weet je ook redelijk wat je hebt toch?). De lammetjes kon ik nog niet veel van zeggen, omdat die even in een dipje zaten en het weer ook niet van dien aard was dat ze lekker van het zonnetje konden genieten.
Zeker leuk en leerzaam om rustig even met een ‘oude rot’ in het dwerggeitengebeuren te praten en zijn geiten dan te bekijken.

Afgelopen maandag (2de Pinksterdag) weer een leuke combi dag gehad. Mijn vriendin houdt van fleurige bloemen (ik trouwens ook) en mijn moeder had een hele tijd terug al aan Jan & John wat jaargangen van De Dwerggeit beloofd, die wij dubbel hadden. Eindelijk dus eens bij Jan Dekker en John Roskam geweest (zet de namen maar op alfabetische volgorde 🙂 ). Super gezellig daar en zeker in huis ook door de gezellige honden die eerst veel kabaal maken en vervolgens als knuffels bij je op de bank komen liggen. Natuurlijk gaat het dan eerst over de hondjes en de beroemdste afnemer van hun hondjes. Maar ook over jureersport en vooral in een sport of hobby waar geld mee te verdienen valt, dan is objectiviteit wel eens heel discutabel. Gelukkig wordt er binnen de dwerggeitenhobby niets verdient en is dat aspect totaal niet aanwezig bij ons en dat merk je dan ook goed. Natuurlijk is 100% objectiviteit echt moeilijk en iedere persoon zal altijd zijn eigen smaak houden en ook dat verandert door de tijdgeest ook wel eens. Hoorde hier nog een mooie kreet die John van een hondenfokker hoorde en die best voor veel dieren opgaat; de kop verkoopt de kont! Een mooie voorhand (kop en hals?) siert het dier en trekt de aandacht en valt vaak meer op dan de achterhand.
John is de verzorger van de dieren en die mocht daarom ook mooi 1 voor 1 de dieren buiten even aan het bandje showen. Aangezien ik dus met vrouwen op pad was, zijn die altijd gevoeliger voor kleurtjes en bling bling en vooral de Black and Tan kleuren vielen goed in de smaak bij de dames. Zelf heb ik het ook altijd een mooie kleur gevonden, dus wie weet wat de toekomst ons nog brengt. Qua type hadden ze zeker leuke dieren zo en ook Ghirano v.d. Brinkstukken had zeker niet slecht gefokt, echter niet de gewenste kleur. Hij mag het nog een jaartje proberen. Het bewijs dat we er waren heb ik al gezien op hun site en ze zullen het nu wel druk hebben met al die jaargangen door te bladeren.

Vervolgens even snel bloemetjes uitzoeken… dat was maar paar honderd meter verderop en een prachtige kwekerij van vooral 1-jarige planten. Onze tuin is nu nog kleuriger en voordeel van dit weer is, je hoeft ze nu geen water te geven. Zo heeft ieder nadeel weer een voordeel :-).

Met het motto van, nu we er toch zijn, had ik nog besloten om bij Johan van Ginkel langs te gaan. Johan is vooral beroemd van het keuren en vroeger natuurlijk ook van het zelf met de dieren naar de keuring gaan, maar dat zullen nog maar weinig personen herinneren en paar jaar geleden heeft hij nog eens een succesvolle comeback gehad. Over jureren dacht ik nu achteraf nog wel. We hebben toch in al die jaren al wat verschillende types de revue zien passeren op de keuringen. Eerst zo klein en geblokt en gespierd mogelijk (met als resultaat keizersnedes, want je fokte ook op dikbillen en dat vraagt om problemen), vervolgens zijn we helemaal doorgeslagen naar de andere kant en dat was zo fijntjes mogelijk en dat werd vertaald tot heel hoogbenig en zelfs groot met heel weinig lichaam en geen wigvorm. Vervolgens hadden we door dat we geen dwerg meer aan het fokken waren en hebben we de hoogtemaat weer binnen de perken gebracht en eigenlijk geprobeerd een mix te maken van alles wat we al hadden, alleen dat in dat ene geitje te stoppen. Een geitje die de luxe en fijnheid heeft van een hertje, maar tegelijk een dwergopdruk heeft die niet te groot is en een mooie welving laat zien en een mooie gepaste wigvorm en vierkant op de benen staat en daarbij moet ze nog super soepel bewegen. Ja, krijg je dat in één dier tegelijk? Vandaar dat het heel goed verdedigbaar is dat je verschillende types kunt waarderen en vermoedelijk ook nodig hebt in de fokkerij en in het achterhoofd de gedachte dat Johan zelfs als keurmeester al die types op de nationales heeft gekeurd. Dan is het ook niet verwonderlijk dat zijn stal ook uit verschillende type dieren bestaat en je ieder type ook zeker kunt waarderen. Te grote dieren heeft hij zeker niet in zijn hok en zelfs paar hele leuke schimmelgeiten wat zijn kleurproject is en die hij natuurlijk op kleur en zeker op kwaliteit wil fokken. De volwassen dieren stonden hier al te glimmen in het hok en Johan heeft het nu nog te druk met alles om zijn mooie hok aan te leggen, maar volgend jaar moet hij zeker weer tijd maken om de dieren aan het bandje lopen te leren en dan hebben we er ook weer een leuke actieve keuringsganger bij met zeker een stel beste geiten.

Ik ga eerst aankomende zaterdag in Den Ham als keurmeester aan de slag en ben ook een beetje met opzet nu de laatste tijd niet bij een inzender daarvan geweest. Vind wel dat het gewoon moet kunnen en als keurmeester moet je toch in de ring weer de ‘reset’knop gebruiken. Echter als je helemaal nog niets gezien hebt, dan is het nog veel gemakkelijker om echt met een frisse kijk en zo objectief mogelijk te keuren en ben heel benieuwd hoe het zaterdag weer lijkt en baal er nu al van dat het dan nog geen mooi weer is. Want een geit laat zich toch het allermooist zien met een lekker temperatuurtje. Enfin, we zullen zien en u hoort vast wel hoe het weer ging.

Leave a Reply

  

  

  

Archief