Geit gekregen

Ook al staan alle geiten van mijn moeder en mij samen in één stal en loop ik met alle geiten tegenwoordig en regelen we samen wat we wel en niet aanhouden. Toch zijn we twee aparte fokkers. Mijn moeder wil graag de bonte Linda’s aanhouden en ik waardeer het koebont ook al meer en vooral in de koppel. Samen willen we zeker het mooie geitje fokken en paar jaar geleden heb ik mijn moeder de roodbruine Lissa 50 of the White Cottage cadeau gedaan. Ik vond haar toen een apart lammetje bij Ruisch en vooral de afstamming met in de rechtstreekse moederlijn Lissa 11 v.h. Turkijenhof met daarbij een enorme dosis Roomberg bloed sprak mij aan en het lammetje zelf ook.
Het eerste jaar bracht Lissa 50 de inmiddels jongere geit Isa v.d. Kuzemer. Het tweede jaar had ik nog leukere plannen met haar. Ik was chauvinistisch fan van mijn eigen gefokte Felano van Carpe Diem, die een prachtig type liet zien en uit mijn eigen bloedlijn komt, echter Felano was helaas een hele matige shower. Qua bloed was het mooi lijnenteelt, want Felano is een El Imbatido v.d. Kikkert en dat is weer een Storm of the White Cottage en dat is een zoon van Lissa 42 welke ook de moeder is van Lissa 50. Voor de rest weer veel Turkijenhof en Roombergbloed dus. Resultaat was Isa 2 en 3 en qua dier was Isa 3 de favoriet, echter die had de show van Felano en Isa 2 was iets groter en ruimer en op bepaalde onderdelen iets minder afgewerkt, maar wel de show van de Lissa’s en lekker soepel in de beweging. Deze werden gepaard aan Topline 22 en ik had steeds al het meeste vertrouwen in Isa 2 voor de nakomelingen. Meteen bij de geboorte vond ik het lammetje uit deze combinatie, Isa 4 al mooi en hier hebben we ook de truc mee uitgehaald dat we die 2 dagen later bij haar tante Isa hebben overgezet.

Afgelopen maandag de geiten getoiletteerd en mijn moeder en ik stonden samen de geiten te bekijken en nog eens de bokkenkeus door te nemen. Linda 23 was eindelijk rits geworden en die werd gedekt door Topline 22. Leuke combinatie en we hopen op deze manier in de toekomst zwartbonte geiten te kunnen fokken, vandaar ook de zwartfactor er nu inbrengen. Mijn moeder kreeg ineens het echte besef dat zij nu 6 geiten aan het overhouden was en ik maar 3. Dat was niet eerlijk verdeeld toch? Ik was al steeds fan van Isa 4 en die zit ook het dichtst bij mijn fokkerij en dus waren we het snel eens. Isa 4 werd mij cadeau gedaan, zodat zij aan mijn kant in het hok mag staan en ik daar mooi mee verder kan fokken… 🙂 (ja, zal voor de lezer stom klinken, toch klinkt het voor mij net iets leuker als daar volgend jaar Carpe Diem lammetjes bij lopen en ik daar verder mee ga fokken).

Isa4Blijham

Isa 4 van de Kuzemer

Voor aankomende zaterdag staat de geiten Nationale in Leusden op het programma. We hebben de catalogus (digitaal) ontvangen en dan zie je echt dat het de Nationale is. Alle bekende namen van de dieren van Nederland EN België staan er in en je ziet rubrieken vol met dieren die in hun leven en recent al verschillende kampioenschappen behaald hebben. Zoals ook onze Isa v.d. Kuzemer die daar in een super zware rubriek staat. Dan denk je bij voorbaat even, wat heb ik nog te zoeken in zo’n rubriek? Grote kans en terecht dat je gewoon wat achterin mag aansluiten. Maar dat hoort er toch bij? Juist op de Nationale komen alle landelijke toppers bij elkaar en per saldo kun je bij de beste 10 horen, maar met pech net in een super rubriek en dan lijkt een lage (1D, 1E?) plaats geen leuke primering, maar is het wel een super prestatie om gewoon met de besten mee te doen en dat het spannend in de ring is en daarbuiten super gezellig. Voor het publiek en ook de keurmeesters is het veel leuker om leuke rubrieken met allemaal beste dieren te zien en te keuren en ik vind ook dat de beste dieren van iedere klasse ruim vertegenwoordigd moeten zijn. Stel dat we alleen de dieren zouden meenemen die echt voor de Nationale titel in aanmerking zouden komen. Dan hebben we straks nog maar paar dieren op een keuring. Tevens is het moment van de dag en de show tegenwoordig zo bepalend, dat er best weer leuke verrassingen aanstaande zaterdag komen. We zullen zien en zal de collega inzender misschien net zo reageren bij het zien van mijn inschrijving in zijn rubriek? 😉

Leave a Reply

  

  

  

Archief