24 april 2019 at 22:52

Geen kwantiteit, wel hoge kwaliteit

Vandaag super gezellig en hopelijk goed met EJ gekeurd in Den Ham voor de clubshow van Oost-Nederland.
Qua aantallen waren er helaas weinig inzenders en dieren en dit veroorzaakte ook weinig dieren per rubriek, omdat de inzenders dus allemaal meerdere dieren ingezonden hadden en je eigenlijk niet twee dieren van één eigenaar in de rubriek wil hebben.
Evert Jan en ik zitten met keuren echt op één lijn en we vullen elkaar altijd goed aan wat we mooi vinden en hoe we de plaatsing willen hebben. Vooral met zo’n hoge kwaliteit die we vandaag hadden is het soms enorm lastig en ieder diertje heeft zijn pluspunten en zijn iets mindere punten. Dan zijn we beiden blij dat we mooi samen staan en met even discussiëren sta je dan samen helemaal achter de beslissing en het lastigste is dan vaak nog wel, hoe leg je het goed uit waarom het zo staat en sommige dingen zijn moeilijk te benoemen, omdat het niet echt fout is, maar t.o.v. de voorganger komt het minder mooi over.
Aangezien we nog jonge keurmeesters zijn nemen we thuis ook vaak De Standaard nog even door en dat plaatje proberen we ook op de dieren te projecteren en daarbij willen we dan graag zien dat het dier zo natuurlijk mogelijk en met veel souplesse en krachtig door de ring gaat. Zo hadden we vandaag paar keer dat je zegt in stilstand is die het, maar tijdens het rondgaan is het de andere. Wat is dan belangrijker? Hangt er ook weer wat van af. Als het in stilstand niet te veel stoort en in rondgaan zit het tegen het ideale aan, dan wint het rondgaan het toch zeker.

Ik ga niet een verslagje van de keuring maken, die leest u binnenkort in De Dwerggeit…
Wel kan ik verklappen dat bij de bokken Bastiaan v.h. Knabbelhöfke de dagkampioen is geworden en dit vooral omdat hij voor zijn 2-jarige leeftijd een super best bokkentype laat zien en veel hardheid in de onderdelen heeft, met een mooie boven- en onderlijn en goed beenwerk.
Bij de geiten was het Cameron v.d. Loarikshoeve die zelf en met haar fokkerij veel indruk maakte en haar bruincontrastippel dochter Caitlyn v.d. Loarikshoeve is een jeugdgeitje die van type overgoten is en haar overgangen van hals naar schouder en rugbelijning en de gepaste welving en vulling van de middenhand en zelfs haar hele mooie maat en maatverhoudingen maken haar tot een subliem geitje (natuurlijk is zij ook niet foutloos, maar dat krijg je toch nooit en je moet juist genieten van de mooie dingen). Zo te horen was iedereen het hier mee eens en dat doet me toch altijd goed. Natuurlijk wil iedereen zo goed mogelijk presteren, maar op zo’n kleine keuring en dan relatief veel super beste dieren, dan moet je als liefhebber juist ook van elkaars geiten genieten en ik had wel het idee dat dat hier het geval is en was er zelfs veel publiek op deze kleine gezellige kwalitatief hoogwaardige show afgekomen.

Volgende week mag ik naar Leusden en daar ben ik weer inzender met mijn ‘zwartjes’ en ook hun moeder, maar die heb ik meer bij me dat de lammetjes nu nog maar net 3 maanden oud zijn en ze mooi dus samen zo’n lange dag bij elkaar kunnen zijn. Op deze manier heb ik de voorkant van mijn karretje mooi gevuld en achter de schutting vult Jacob Laning dan de aanhanger met vijf beste dieren van hem.

Ik zat zelfs even naar het keuringsseizoen te kijken, want nu gaat het weer snel en nu is er bijna iedere week weer wat. Ik zag dat er landelijk nog 15 keuringen georganiseerd worden (vroeger meer dan 40 denk ik). Op 9 keuringen ben ik als inzender aanwezig, 2 keuringen ben ik als keurmeester. Dan blijven er vier keuringen over zou je zeggen. Echter die 4 keuringen vallen tegelijk op een andere keuringsdag waar ik al aanwezig ben. Dus ik pak echt het maximale aantal keuringen die je maar kunt bijwonen… 🙂

Leave a Reply

  

  

  

Archief