Eerste ronde lammetjes compleet

Ik zag dat ik al wel bij Fokseizoen ingevuld had dat Maram een geitje en bokje heeft gebracht, maar niet hier als tekst. Is al weer een dikke week geleden en ze was uitgerekend op de zondag en al mijn geiten stonden tot dusver over, dus had al op maandag/dinsdag gerekend. Maar toen ik zaterdagmorgen wakker werd en de camera op de mobiel bekeek schrok ik. Ze was al gelammerd en er lag een lammetje voor ‘dood’ in het hok. Snel er heen en het lammetje leefde nog wel, maar had vermoedelijk geen biest gehad en ondanks dat ik geen koud hok heb, zijn ze dan toch snel verkleumd en zat er bar weinig leven in. Hier moest snel actie ondernomen worden. Haar hartslag was nog goed, maar ze voelde zelfs koud aan en met de vinger (pink!) in haar mond, want natuurlijk was dit het geitje!, kwam er ook totaal geen slikreflex. Snel nadenken en handelen geboden. Warmte en melk moest er in! Eerst snel wat melk, want zo koud is het hok ook weer niet. Weer in huis en een mok gepakt, dat ligt lekker in de hand. Ik probeerde eerst wat melk uit moeder Maram te halen, maar zo veel uier had ze niet en maar een slap uiertje. Dat wilde niet melken. Ik had al gezien dat Liana een groot uier had voor haar twee lammeren, dus die maar gepakt. Eerst zo geprobeerd en dat wilde natuurlijk niet. Dan maar aan de knip gezet, waar ik ze ook toiletteer en bekap en dan goed met lichaam en knie en tegenaan en melken maar! Dat lukte goed, mooi groot uier en ze had meer dan genoeg melk. Het leek weinig melk in de mok, maar was toch al meer dan genoeg. Ik had nog een mooi klein 2,5 cc spuitje en zelf ben ik in het gaan zitten en het lammetje tussen mijn benen. Dit had twee voordelen, zo kon ik haar gemakkelijker melk toedienen en zo werd ze door mijn warmte ook opgewarmd. Voorzichtig spoot (druppelde!) ik paar keer wat cc in haar mondje met haar hoofd wat achterover en ik probeerde haar lekker warm te krijgen. Echt veel leven kwam er niet meteen in, maar haar hartslag en ademhaling was nog mooi en ze kwam beetje bij beetje op temperatuur en het melk ging er mooi in. Ik heb haar eerst tussen de 10-15 cc gegeven en snel een warmtelamp gepakt en die heel laag opgehangen. Daar het lammetje onder gelegd en ze bleef weer voor dood liggen, maar ze begon wel helemaal te rillen/trillen. Is dat goed of niet dacht ik, meteen een telefonisch consult met Jacob en die zei, als ze gaat trillen dan komt alles weer tot leven, die gaat het wel redden! Ik heb haar toen nog paar keer een beetje gegeven en paar uur later stond ze al triomfantelijk zelf onder Maram te drinken. Toch leuk dat het dan weer lukt.
Resultaat een contrastippel geitje (dit geitje dus) die de naam Marieke krijgt en een donker bruin bokje die de naam Marvin krijgt.

mariekemarvin

Marvin en Marieke

Dit was al meteen de laatste van de eerste serie en door het verkopen van paar geiten hebben we nu 6 stelletjes met lammetjes in het hok. De vierling van Junica ging qua groei nog goed, maar werd al een ergernis en ze wilden steeds met hun vieren tegelijk drinken. Daar werd Junica zelf niet vrolijker van. Weer Klaas voor een oplossing gevraagd en die had nog een adresje welke wel twee boklammetjes met de fles wilden grootbrengen. Daar hebben we vorige week zondag twee bokjes heengebracht en de dag er op zag ik wel dat Junica nog wel melk voor vier lammetjes had, maar wat een rust al weer in het hok. En is de grote kist nu voor niets gemaakt? Nee, die is nu mooi doorgeschoven naar de drieling van Linda 24. Die zijn er blij mee! Daar heb ik ook een gat gemaakt naar het hok er naast en die beginnen daar nu ook al lekker brokjes te eten. Dat gaat nog helemaal super met die drieling en ze gaan nog prachtig gelijk op met groeien.

Zo zijn er nu dus drie stelletjes Kuzemer. Eentje met drie geitjes, eentje met twee geitjes en eentje met twee bokken, deze zijn allemaal van Joshua v.d Wolfhaag. Carpe Diem heeft drie stelletjes van Valeriaan en bij allemaal lopen nu een geitje en een bokje.

Afgelopen zaterdag heb ik ze voor het eerst allemaal op het middenpad gehad en dat is altijd weer een prachtig gezicht en veel gemekker. Gelukkig of helaas kan ik wel mededelen dat het dit jaar weer niet gelukt is (zoals alle voorgaande jaren en alle nog toekomstige jaren!) om het perfecte lammetje (geitje) te fokken. Want als je de perfecte hebt, dan moet je die toch doodschieten zeggen ze en dat wil je toch niet? Zo blijft er gelukkig nog altijd wat te verbeteren, maar is dat van belang om er thuis van te genieten? Wel kan ik zeggen dat we zeker meer dan tevreden zijn met wat er nu loopt en beide bokken hebben hun eigen positieve bijdrage weer geleverd. Nu maar rustig laten uitgroeien en genieten van het jonge spul 🙂

2 comments to Eerste ronde lammetjes compleet

Leave a Reply

  

  

  

Archief