24 april 2019 at 22:52

Eerste keuring weer een feit

Afgelopen zaterdag onze eerste keuring gehad en ondanks de kou, was het een gezellige keuring en zijn de eerste kaarten weer geschud. Vooral bij de lammetjes en bij de jeugd ben je extra kritisch hoe alles weer lijkt en welke kant de fokkerij op gaat.
Natuurlijk benieuwd hoe je eigen dieren weer lijken op de keuring, maar zeker zo benieuwd hoe de collega fokkers gefokt hebben en daar trek je dan conclusies uit. Zo kijk ik bij mooie dieren altijd hoe die gefokt zijn en dat geeft dan weer ideeën voor je eigen fokkerij en bij dieren die je minder aanspreken (qua type) kijk je ook naar de overeenkomsten. Dit zegt niets over de plaatsingen van de dieren en keuringtechnisch hebben de keurmeesters het zeker goed gedaan. Vooral op zo’n eerste keuring doet conditie en show heel veel. Heb zelfs lammetjes achteraan gezien die er nu even terecht moesten staan, maar waar ik een hele mooie toekomst in zie. Zo ontstaan er altijd discussies langs de kant van de ring en dat is ook gezond toch? Dat houdt het leven er in en houdt ons allen scherp.

Zal even in het kort beschrijven hoe mijn dieren het deden.
Had Porto Bello thuis gelaten, die krijgen we nog niet goed op verhaal en moet eerst maar even ‘bok’ worden.
Topline 22 hadden we wel bij ons en die verhaart een beetje raar. Had alleen de gebruikelijke zaken getoiletteerd en van de hals de pieken er wat af met de verdunschaar. Zijn lichaam lijkt grijs van de onderwol en dat wil er nog niet uit en om hem iedere dag te kammen heb ik ook geen zin in en kan ik mijn moeder ook niet laten doen. Komt er vanzelf wel uit toch? Echter daardoor leek ie op afstand wel wat geschoren en dat dachten de keurmeesters ook in eerste instantie, maar is dus niet zo. Qua show wil ie bijna te graag, maar dat voelt wel heel lekker aan de band. Stilstaan is zeker zijn hobby niet en loop maar door en dan komt ie vanzelf wel in balans (in ieder geval dat voelt dan zo). Volgens de keurmeesters trekt ie dan soms toch de lendenen nog iets te strak, maar ja, beter dit dan niet showen en natuurlijk moet hij dat niet te veel doen, is ook vaak een bokkeneigenschap toch? Enfin, zonder concurrentie in zijn rubriek is er dan niet veel aan en voor de rest was alle lof voor hem. Dat bleek later wel toen hij voor het kampioenschap tegen Ursus 55 moest en die was vorig jaar op de laatste keuring nog dagkampioen en was zeker ook goed in conditie en een beste sterke bok gebleven en die showde ook weer goed. Toch was het kampioenschap niet zo’n groot probleem en vooral op de lengteopdruk en toch meer souplesse in het rondgaan werkte in Topline zijn voordeel en later voor het dagkampioenschap weer hetzelfde verhaal. Topline blijft maar gaan en hoe meer rondjes, hoe ontspannender hij wordt. Helaas wil hij nog niet mooi op de foto, maar dat komt later in het seizoen hopelijk wel en ik hoop dat hij voor Raalte mooi verhaard is. De vuurdoop heeft hij al wel met glans doorstaan.

Topline22

Topline 22

Dan de geitjes en meteen de nazaten van Topline 22. Meteen de eerste rubriek en meteen met Liana. Die had ik thuis al omgedoopt tot Duracell (van de batterij reclame die ook nooit stopt). Het geitje had na paar oefeningen het al te pakken en blijft maar doorgaan. Waar vaak mijn andere dieren juist naar de uitgang goed willen en de andere kant op niet en dat je dan eerst moet trekken. Was het met haar andersom. Naar de uitgang kon ze net haar moeder en zusje horen die dan relatief heel dichtbij zaten en dan werd ze veel te enthousiast en trok ze te veel. De andere kant op was ze voor haar doen rustig en dan showt ze zo mooi dapper door. Haar halsje draagt ze zo mooi hoog er op dan en een mooie ruglijn en mooie verhoudingen. Een hele mooie 1B plaats was mijn deel en had al gezien dat de 1A ook super showde en beetje zelfde soort geitje alleen al ietsje meer geit en weet al niet meer wat voor commentaar er bij was, wel dat ze heel dicht bij elkaar zaten en was al lang blij. Eindelijk weer een natuurlijke show en dan lijkt de kwaliteit ineens paar klasses beter, terwijl het qua fokkerij voor mijn gevoel wel steeds goed zat. Haar zusje is zelfs nog ietsje luxer en fraaier qua type, maar mist nog de laatste kracht. Het is ook nog geen 3 maanden oud en ze showde voor de rest goed en zo mocht zij in de volgende rubriek zelfs op kop staan. Wat ben ik reuze blij met deze tweeling (de zwartjes!). Later voor het kampioenschap werd het lammetje van Sil Dekker (waar we ook al lekker cake van gehad hadden omdat hij al 40 jaar lid is!!!) de kampioen en mocht ik met Liana weer binnenkomen en ze had er weer zin in en zo werd ik ook nog reserve kampioen met haar.

Liana

Liana van Carpe Diem

Dan de bruine Julesa die vorige week nog veel lovende woorden kreeg vanuit de Twente club en ik had zelf mijn bedenkingen al. Ik mocht nog een nette 1B met haar staan vanwege haar degelijkheid en redelijk goede show. Maar wat ikzelf ook al gezien had bevestigden de keurmeesters ook heel goed en qua type vind ik haar te zwaar en ook in de borst. Het kan natuurlijk na een keertje aflammeren weer anders lijken, maar wat een verschil met de zwartjes en dan is voor mij de keuze snel gemaakt.

De twee moeders van de lammetjes, Fania en Alita behaalden beiden terecht een 1D plaats en vooral Fania had een enorm wisselende show en kon daardoor niet hoger komen. Bij Alita mis ik zelf ook de laatste kwaliteit en dus komt dat mooi uit, mag ze samen met haar dochter Julesa op zoek naar een nieuw tehuis.

Isa v.d. Kuzemer van mijn moeder is nog lang niet in keuringsconditie en hadden we al wel meegenomen en kwam ook nog een keurige 1B met de opmerking dat als ze straks wel mooi in conditie is het weer lekker spannend wordt wie dan de kop mag trekken. Beste geit, lange lijnen en een mooie rustige show kenmerkt haar.

Oude Geesje is dit jaar voor het eerst veteraan en die is nog ieder jaar naar de eerste keuring van Noord-Nederland geweest en zo ook dit jaar dus. Ik wist al dat ik gewoon achter Janis 239 v.d. Kikkert mocht lopen en die geit is echt weer in super mooie conditie en wat een veteraan dan nog met zoveel uitstraling. Echter qua slijtage is Geesje zelfs nog beter bewaard gebleven en zijn het twee super beste veteranen die nog zo in de rubrieken daarvoor konden meedraaien. Vind het gewoon mooi om te laten zien dat je nog een beste veteraan hebt en ze showde ook gewoon mooi en gemakkelijk en dan is er niets vervelends aan om met twee beste dieren dan op de tweede plaats te staan.

Al met al weer een gezellige en helaas koude keuring en hopelijk komt het mooie weer er binnenkort wel aan, want het wordt nu wel tijd dat de geiten hun winterkleed vervangen door het spiegelgladde zomer haar. Alhoewel ieder nadeel heeft z’n voordeel en wordt er vaak geklaagd dat de nationale te laat is in het seizoen, misschien is ie deze keer net op tijd en zijn de geiten dan juist nog super mooi.

Leave a Reply

  

  

  

Archief