Eerste keuring van het seizoen een super geslaagde dag

De eerste keuring van 2011 is een feit en we kunnen de eerste balans weer opmaken. Deze keuring was zoals gezegd in Buitenpost en een clubshow van Noord-Nederland. Met 111 dieren van 18 inzenders en veel geitenfokkers uit den lande en zelfs hele families die er kwamen kunnen we zeker qua hobby het een super geslaagde dag noemen. Ook de primeur voor de manege van Paula de Jong viel van beide kanten in de smaak, dus hier zullen we zeker vaker komen. Qua inzenders en publiek goede belangstelling en zelfs nieuwe leden die voor het eerst meededen (Jan Dekker en John Roskam). Dan de dieren want zonder de dieren is deze hobby er niet. Qua algemene indruk viel het op dat veel fokkers toch echt fokken op de kleine luxe geitjes en die zie je al meer op de keuring verschijnen en vooral de (te) grote dieren zie je eigenlijk niet meer (op de keuring). Om de site toch persoonlijk te houden zal ik hier in het kort wat van mijn dieren zeggen, alle kampioenen en reserve kampioenen komen op de site van Noord-Nederland ( www.dgvnn.nl ) en die zullen er z.s.m. komen te staan (heb net de foto’s verstuurd naar B.E. Kuipers 🙂 ).

Als eerste mocht ik lopen met katalogusnummer 1 РFelano van Carpe Diem (El Imbatido x Felani). Een nog zeer jong en jeugdig bokje die nog niet de power van een echte bok heeft, maar hoeft (van mij) ook nog niet op deze leeftijd van 2,5 maand. In het land der blinden is ̩̩noog koning, maar de 1A plaats was toch super leuk en smiddags het reserve kampioenschap ook een super verdienste voor dit jonge bokje die straks echt moet bewijzen hoe hij er in gaat groeien.

Vervolgens zijn volle (zwarte) zusje Fella die ook de spits mocht afbijten, maar nu bij de dames. Ook daarmee kwam ik eerst op kop, maar moest het uiteindelijk wel afleggen op de veel completere “oudere” lammetjes in de rubriek en belandde op de 1C plaats. Nog dik tevreden mee en vooral vanwege het commentaar van de keurmeesters en medefokkers die allemaal zeiden… wat een prachtig type en opdruk heeft ze! Dat is toch het voornaamste voor een jong lammetje? De rest komt wel, gewoon even geduld hebben… 🙂

De bruinbonte Linda 20 vd Kuzemer (Little Ship x Linda 11) van mijn moeder moest even later in de ring. Ook hier begon ik op kop en Linda 20 showde echt super, alleen ik had ook al gezien, Pieter Sibma had een super apart en zeer lang en best lammetje, maar wilde natuurlijk nog niet makkelijk showen. Na paar rondjes werd die ook heel terecht er voor gezet. Dit lammetje van Pieter werd later reserve kampioen.

Rubriek later Merlijne van Carpe Diem (Storm of the White Cottage x Geesje). Weet niet meer waar ik begon met Merlijne, het resultaat was uiteindelijk 1B en thuis is ze zo mak en gemakkelijk. Op de keuring was het allemaal paniek en bijna stress voor haar, ook voor een oud lammetje is het de eerste keer dus. Haar voorgangster werd de latere kampioen van de geitlammeren en hiermee bewees Dirk Notebomer ook weer dat hij het keuringsklaar maken en vooral het afmaken in de ring met zijn dieren zeker niet verleerd is. Wat een super presentatie was dat weer en wat liet dat geitje van Dirk dan ook een mooi type zien.

Na de gezellige pauze de jeugdgeiten. Lissa 50 of the Cottage was het eerst aan de beurt en die is nog veel te schraal, maar ging mij er om hoe die er uit zou zien tussen de leeftijdsgenoten en wat haar gedrag zal zijn in de ring. Ook nerveus, maar ook een super show en wat een type en een zeer goed commentaar. Haar resultaat? Een nette 1B achter de dagkampioen van Evert Jan Regelink. We gaan dit jaar zeker vaker de sportieve keuringsstrijd aan en ik zal het hem nog eens veel moeilijker maken 🙂

Vervolgens de twee Topline 15 jeugdgeiten. Eerst Felani en daar kan ik kort over zijn; super mooi type en ook te schraal, maar is geen gemakkelijke showgeit en daar wil ik me niet meer aan ergeren! Met een 1C is vermoedelijk voor haar dit showseizoen ook meteen over, want ben niet zo gek om iedere keuring alles mee te nemen (wat ik nu dus wel had). Haar volle zus deed het veel beter en is ook al beter in conditie. Die sloot de dag af met een reserve kampioenschap bij de jeugdgeiten! Joehoe! Dat is pas leuk, vorig jaar steeds het “slechtste lammetje” en Jacob Laning zei al… let maar op, dat wordt je beste. Gelukkig durfde ik haarzelf ook al nooit te verkopen, dus zo zie je maar.  Heb vertrouwen in je eigen fokkerij en let goed op, lammetjes uitselecteren is heel moeilijk en je moet op de juiste dingen letten. Met een klein stalletje is dat natuurlijk extra moeilijk en dit jaar heb ik maar 2 geitlammetjes en die houd ik beiden aan, dus ja, is er dan nog een echte selectie?

De kwaliteit van de oudere geiten wordt alleen maar hoger op een keuring en daar is al zo streng in geselecteerd en ik kwam met Geesje van Carpe Diem ook in een super rubriek van vier beste oudere geiten terecht. Wist van te voren al dat ze niet zo mooi was als vorig jaar en zal vermoedelijk dit jaar ook niet komen en dat werd goed bevestigd in de ring, ik mocht aansluiten en had daar ook totaal geen problemen mee. Is geen schande om met beste oudere geiten achteraan te staan. Misschien dat ik haar in de herfst of gewoon voor onze vereniging dit jaar nog eens meeneem, maar zeker niet naar de “grote openshows”.

Als laatste Linda 11 vd Kuzemer die met Vanish vd Wolfhaag voor haar en Janis 238 vd Kikkert achter haar, voor mijn gevoel 50 rondjes gelopen heeft. De keurmeesters lieten het uiteindelijk maar zo staan, maar ook al had ze 100 rondjes moeten lopen, haar kop bleef ze er fier ophouden en zelfs het bandje kun je laten hangen, tevens bleef ze mooi rustig en attent naast me lopen en ikzelf waardeer dat enorm. Ze mag ook nog iets meer vlees en daar wordt door mijn moeder hard aan gewerkt (ze krijgt 1 kilo goede geitenbrok per dag en meer kun je er toch op dit moment ook niet instoppen? Ze nemen niet meer op en is dan ook niet goed).

Conclusie is dat ik (en mijn moeder) dik tevreden zijn over onze dieren en we wisten zelf ook wel dat ze nog niet de ideale keuringsconditie hebben. Op een eigen clubshow vind ik dat totaal niet erg en je komt er ook voor de sportiviteit en dus neem je ze gewoon mee toch? Volgende keuring duurt weer een maand voor de dieren en in die tussentijd kan de conditie hard bijtrekken. Wat ik vandaag vooral het belangrijkste vond is dat we qua ideaal beeld echt wel behoorlijk op 1 lijn zitten en dan denk ik niet alleen aan de keurmeesters, maar juist ook als fokkers onder elkaar, want die moeten het doen en daar ben je als keurmeester ook weer afhankelijk van hoe de fokkers alles oppakken. Actieve fokkers is in Noord-Nederland gelukkig dus geen probleem en de sfeer was zeker lekker ontspannend en gezellig. Zo houden we er zin in en vooral qua verdeling van “de titels” zit het ook heel goed bij ons in het Noorden en dit belooft weer een prachtig en spannend seizoen te worden. Bijna te vergelijken met voetbal dus 🙂

Hierbij nog wat foto’s voor een impressie, was nog van plan om individuele foto’s van alle dieren te maken, maar was er net te fris voor en de tijd op de keuring gaat altijd snel…


Cincopa WordPress plugin


Leave a Reply

  

  

  

Archief