Eerste keuring gekeurd en bok gekocht…

Afgelopen zaterdag mocht ik dit jaar voor het eerst in actie komen als keurmeester en weer op de vertrouwde en leuke locatie bij de boerencamping te Castricum. Allemaal gastvrije mensen (is ie weer Bas 🙂 ) en de camping krijgt al meer luxere vormen. Samen met Johan van Ginkel de klus geklaard en je bent op een kleine keuring enorm afhankelijk wat je aangeboden wordt. De zes enthousiaste inzenders hadden tezamen 64 dieren ingeschreven.
Ondanks zo’n kleine keuring was de gemiddelde kwaliteit echt hoog. Dit fenomeen zien we al paar jaar op de keuringen en zal alleen maar toenemen. Slechte geiten zijn er eigenlijk niet meer en de gemiddelde inzender is al zo doorgewinterd en heeft zulke beste doorgefokte geiten, dat de uiteindelijke plaatsing op de keuring soms om kleine dingen gaat en natuurlijk ook smaakverschillen.
Zal weer een keuringsverslagje hier neerzetten met alles uit mijn hoofd en vanuit het oog van een keurmeester. Want dat is ook al een verschil. Zelf kijk je iedere dag naar het diertje en je loopt er vaak ook zelf mee aan de band. Dan heb je een heel andere indruk dan dat je als keurmeester het diertje ziet binnenkomen (eerste indruk, enorm belangrijk ook wel het algemeen voorkomen genoemd) en dan eerst de individuele ronde en vervolgens (eigenlijk meteen) het vergelijkend keuren met de rubriekgenoten.
Dit spelletje zoals ik het vaak noem van, waar komt je diertje te staan in de ring, wordt vaak te breed uitgemeten en daar heb je ook de meeste discussie over. Eigenlijk zou het veel meer moeten gaan over wat is de echte kwaliteit van het diertje en wat zijn de verbeterpunten voor de fokkerij. Want het perfecte diertje bestaat toch niet?
Zo ben ik ook voorstander om een 1A dier in een slechte rubriek en die zelf geen topper is, ook niet op te hemelen als een hele beste, maar gewoon de opbouwende kritiek te geven. En bij een hele beste rubriek dit ook goed benoemen en vooral als je een kleine rubriek met drie dieren hebt en die allemaal al gesierd zijn met hun kampioenschappen (in het verleden), dan nog moet er eentje achteraan staan. Bedenk dan ook dat het de volgende keer weer anders kan zijn en besef wel wat die paar personen die het die dag mogen uitmaken, het toch zo gezien hebben en dus moet je als keurmeester het dan nog even verwoorden waarom je het zo gedaan hebt. Dat is en blijft wel het moeilijkste en zelf zit ik ook vaak in de spagaat van keuringstechnisch het beste dier of liever het diertje waar je fokkershart (en liefhebbershart) meer bij ligt. Of zijn het soms zelfs nog drie verschillende ’type’ diertjes? Het ideaal is natuurlijk het diertje die je op alle vlakken enorm aanspreekt.
Dan nu het kort verslagje (zag dat ik vorig jaar dit ook gedaan heb en ook de namen heb gebruikt, dus doe het maar weer zo).

Boklammeren
Er waren slechts 6 boklammeren en het kampioen boklammetje sprak het meeste aan qua type, belijning en zelfs ook mooie show. De reserve was meer nadruk op goed gebouwd met goede verhoudingen en ook het echte bokkentype. Kampioen was Collin v.d. Elsenburg (v. Anko v.d. Wieringermeer) en reserve Excalibur v.d. Barbanessahoeve (v. Calysto v.d. Wolfhaag) beiden op naam van Cor en Agaath Plomp.

Jeugdbokken
Hier slechts ééntje aanwezig. Een bok van een zeer fraai type en conditie en een bok die gemakkelijk stappend door de ring ging. Achterbenen waren echt goed, in de voorklauwen mocht ie sterker. Als totaalopdruk echt een beste bok en hij werd ook de dagkampioen. Dit was IJsselland Veerman met als vader Alex v.h. Knabbelhofke en nu in handen van Jan en Ina Veldhuisen.

Geitlammeren
Verschillende kleine rubriekjes passeerden de revue. Een rubriekje van drie dieren bezorgde ons hoofdpijn en een inzender duizeligheid. We hadden twee wat royale lammetjes die eigenlijk qua plaatsing bij elkaar hoorden. Allebei dieren met veel inhoud en ook ruimte in de onderdelen. Daarachter hadden we een lammetje geplaatst die niet de lengte had van de voorgangers. Echter tijdens het rondgaan liep ze zo schitterend en parmantig achteraan met zo’n schitterende voorhand en ook de meest jeugd en lammetjes uitstraling, dat we vonden dat zij dan toch voor de al te complete lammetjes moest komen. Echter nadat we haar op kop hadden gezet, was haar prachtige show, waardoor ze het juist won, helemaal weg. We gaven de inzender en het diertje de kans om zich te hervatten en dan was de plaatsing gerechtvaardigd. Echter het gebeurde niet en ja, wat moesten we nu weer? Weer terugzetten naar de laatste plaats? Of nog een keer zo’n actie en het diertje die nu achteraan stond helemaal naar voren plaatsen, want ook dat kon uitgelegd worden. We moesten een keuze maken en hebben het diertje maar in het midden gezet en vervolgens stopgezet. Je moet soms wat. Hoop echt dat alledrie dieren bewaard blijven en goed verzorgd volgend jaar als jeugdgeit eens weer terugkomen. Vooral het proces beter volgen van hoe ziet de kampioensgeit er als lammetje uit en welke trajecten moet ze allemaal doorstaan? Want er zijn veel toppers die als lammetje niet vooraan stonden en andersom. Persoonlijk vind ik dat je dat als keurmeester ook mag meewegen. Want we zijn allemaal doorgewinterde fokkers en het doel is toch om die mooie geit er uit te halen. Of anders gezegd, we fokken dwergGEITen en het doel is niet alleen mooie lammetjes te fokken. Voor het kampioenschap gaf Vicky v.d. Cronenburg (v. Uberto v.d. Cronenburg) nog de meeste weerstand, maar ook zij kon niet voorkomen dat Cor en Agaath weer met het kampioensduo aan de haal gingen. Kampioen een lammetje met super veel show en prachtige lange en mooie belijningen, vooral een super strakke bovenbouw en tevens mooi gepast in de hoogtemaat. Dit is Anouk v.d. Barbanessahoeve (v. Lars v.d. Barbanessahoeve). Reserve een geitje die hier perfect qua type bij past en ook een prachtige conditie bezit. Haar naam is Xsarie v.d. Barbanessahoeve (v. Navigator 20 v.h. Groene Weitje).

Jeugdgeiten
Vier rubrieken en eigenlijk ook vier verschillende type dieren. Ja, dat krijg je echt op een kleine keuring. De ene was heel best, maar voor een jeugdgeit aan alle kanten te royaal. Een andere was heel sierlijk met een super fijne beharing er op en met de show voor haar uit, heel apart, maar tijdens het gewoon showen, dan zag je duidelijk de fouten in kracht en goede aansluitingen. Dan hadden we een diertje met een mooie gepaste hoogtemaat en hele goede verhoudingen en een hele gemakkelijke natuurlijke show en van alle kanten heel correct (Astrid). Daartegenover hadden we nog een jeugdgeitje die voor een jeugdgeitje niet groter moet, maar zoveel expressie en uitstraling heeft met een super voorhandje en lange hals, die ze constant mooi wist te dragen en goede benen, echter ze mocht ook nog wat gevulder (Sis). Kampioen hebben we de mooi gepaste Astrid v.d. Wieringermeer (v. IJsselland Thomas) genomen en reserve kampioen Sis v.d. Sappewerf (v. Vinco v.d. Wieringermeer), mooi duo en complimenten voor de beste benen van deze twee dieren. De trotse eigenaren zijn Veldhuisen en Aad Zuurbier.

Jongere geiten
Twee hele beste rubrieken jongere geiten kregen we voorgeschoteld en daar hadden we het in de rubrieken ook enorm lastig mee. Scarlett Ribbons v.d. Balkweit (v. Balisto v.d. Wolfhaag) was de ene rubriekswinnares op haar zeer mooie maat en maatverhoudingen en mooi vrouwelijk type. Mooie rechte rug en mooie aansluitingen en goede achterhand. Qua totaalbeeld mocht ze echter ietsje fijner en was ze net te royaal in haar diepte ook al. Hierdoor greep ze nest naast de titels. Kampioen werd Xenja v.d. Barbanessahoeve (v. Almar v.d. Barbanessahoeve) een geit met mooie lange belijningen en veel jeugduitstraling en een mooie hals er op. Vina v.d. Wieringermeer (v. Vassil v.d. Wolfhaag) kwam als 1B erbij en die heeft ook het enorme fraaie sierlijke type met vooral veel uitstraling in de voorhand. Zij werd de reserve kampioen in deze klasse waar de gemiddelde kwaliteit echt bijzonder hoog was.

Oudere geiten
Drie beste rubrieken en ondanks dat de kampioen niet eens haar zondagse pak aangetrokken had, sprong ze qua type en kwaliteit en vooral lange sterke belijningen er nog bovenuit. IJsselland Sheila (v. IJsselland Riverman) viel hiermee in de prijzen en in handen van haar eigenaar Marco Snip liep ze mooi rustig en krachtig door de ring. Reserve kampioen werd haar 1B en dat was Ursela 302 v.h. Averheino (v. Rick v.d. Wolfhaag). Een geit met een fraai type en vooral heel veel kracht en ook ondanks haar mindere beharing een mooie jeugdige opdruk.

Dagkampioen bij de geiten moesten we toch even alles bij langs en Sheila sprak ons ook enorm aan. Maar de natuurlijke krachtige show en mooie maatvoering en verhoudingen van het jeugdgeitje gaf de doorslag en zo werd Astrid v.d. Wieringermeer de dagkampioen. Uit de reacties op te merken had ze ook de steun van de andere inzenders en dat is nog mooier toch? Dat je als fokkers onder elkaar ook steeds objectief blijft kijken en dat een best dier door iedereen gewaardeerd wordt. Hiermee was de gezellige keuring afgelopen en was maar goed ook, want de hal begon nu goed op temperatuur te komen.

 

Het geitenweekend was nog niet afgelopen en zondag had ik een leuke combi met familie bezoek op de camping en even bij een fokker langs te kijken voor een bokje. Dit bokje is Topline 22 v.h. Stapelbroek en is een zwarte zoon uit Sunny-Boy of the White Cottage maal Elsa 1 of the White Cottage. Elsa 1 is ook de moeder van Rick 12 en Rick 15 en dus zal je denken, wat heb je daar dan aan? Zijn al genoeg Rick 12 nazaten in den lande. Maar dit bokje vind ik nog leuker gefokt en spreekt mij enorm aan. Tevens waren alle lammeren van Sander Klein Bramel goed te noemen en zelfs een uitschieter naar boven bij Lissa 42 of the White Cottage en laat Lissa 42 nu de moeder zijn van onze Lissa 50. Dus in theorie zou dit bokje maal Lissa 50 ook heel goed kunnen passen. Ik heb er vertrouwen in krijg het bokje van de openshow van Raalte mee naar huis. Dan heb ik drie bokken thuis. De bruine Keroazie v.d. Kikkert (Beautiful vh Bouwerschap x Janis 238 v.d. Kikkert), de zwarte Formateur v.d. Mekkerpoel (v. Entrepreneur v.d. Mekkerpoel x Melissa 68 v.h. Turkeyenhof, de dagkampioen van afgelopen zaterdag te Raalte) en dan deze zwarte Topline 22. Over paar maanden maar eens kijken hoe alles ingezet moet worden, maar denk dat Topline 22 de meeste kansen krijgt.
Hierbij een foto van het bokje.

En de afstamming in excel Topline 22 vh Stapelbroek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven