24 april 2019 at 22:52

Bijna de eerste keuring

Afgelopen tijd druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de eerste keuring. Zo heb ik vorige week zaterdag ((27 april) Topline 22 v.h. Stapelbroek opgehaald bij Jacob Laning en staat hij weer bij ons. Jacob had hem deze winter super verzorgd en de bok is zo uitgegroeid, zoals wij (Jacob en ik in ieder geval) verwacht hadden. Qua vleesconditie is hij al helemaal perfect, echter qua beharing moet het natuurlijk nog komen. De nationale is nog lang niet, dus rustig aan maar. Doordat hij nu weer in Oostwold staat kan hij tussendoor even samen met Porto Bello bijna iedere dag even buiten lopen en dat is voor beide bokken heel gezond. In het hok kunnen ze niet samen, maar buiten gaat het heel goed. Vooral omdat Topline 22 bij ons nog goed gewend is en anders moest Porto Bello alleen naar buiten en dat is ook niets. Zo mooi twee vliegen in één klap en vooral de beweging en de zon doet de dieren goed.

Afgelopen zaterdag kregen de bokken hun eerste vuurdoop en was er een hele delegatie vanuit district Twente op stallenbezoek en heb ik ze even aan de band geshowd. Volgens mij konden ze de toets der kritiek doorstaan en zijn het wel twee totaal verschillende bokken. Topline 22 is qua keuringsbok zeker de betere, maar lijkt ook al ontzettend goed te fokken en dat vertrouwen had ik er altijd wel in. Blijf ook zeggen dat je met dit soort type bokken eigenlijk altijd ongestraft kunt fokken en daar komen altijd wel goede dieren van en je kunt dit type ook zo paar keer achter elkaar gebruiken. Er zijn andere bokken die foktechnisch veel toe kunnen voegen aan een fokkerij, mits je ze heel goed en bewust inzet. Deze vallen meer in de categorie ‘compensatiefokkerij’ en soms moet je even overdrijven om weer dichter bij het midden te komen. Maar wat te doen als je daar relatief dichtbij bent???
Enfin, heb ontzettend veel plezier met deze bokken en zie wel hoe het seizoen zich verder ontwikkelt.

Weet trouwens al dat Topline 22 aankomende zaterdag de enige jeugdbok op de keuring is. Voor het kampioenschap moet hij tegen de enige jongere bok en dat is niemand minder dan Ursus 55. Vind het jammer dat er niet meer jeugdbokken komen. Andere jaren hadden we altijd nog wel een rubriekje van 3 tot 5 dieren, maar de meeste fokkers wisten zeker al dat we hem bewaard hadden en die hebben gewoon de bokken opgeruimd of nemen ze niet mee? 🙂

Het allerbelangrijkste van een bok is natuurlijk hoe hij fokt en ook daar waren de geluiden zaterdag positief over. Niet alleen in mijn stal, maar ook bij de andere stallen waar hij ingezet is heeft hij zeer goed werk verricht en moet dat dit jaar al blijken. En ook daar doe ik nog een voorspelling dat ik paar lammetjes gezien heb en waarvan ik er zelf ook paar heb, waarvan ik denk dat ze alleen maar beter worden (beter op de keuring presteren?) als ze ouder worden. Is in ieder geval een genot tot dusver om deze dieren op te zien groeien en met een vader die zelf ook mooi uitgroeit, wordt het vertrouwen in de lammeren alleen maar groter toch?

Ja, kwaliteit van een dier wordt vaak afgemeten aan de behaalde keuringsresultaten van het dier en dat is soms wel eens jammer. Natuurlijk doe ik daar zelf ook aan mee en zit dan zelf ook een beetje met een dilemma om je selectie te maken. Ga je puur voor keuringsprestatie en houd je puur alleen de beste (keuringstechnische) dieren aan of laat je ook nog andere aspecten mee wegen? Met een klein stalletje is dat heel lastig en probeer je altijd de juiste mix te vinden. Wel hebben mijn moeder en ik besloten dat dit jaar Lissa 50 of the White Cottage voor haar diensten bij ons bedankt wordt en nog erger, de bonte 7-jarige Linda 11 v.d. Kuzemer ook. We hebben er nu 2 nakomelingen van die we een kans willen geven en qua karakter is ze niet altijd even gemakkelijk en ze wordt gewoon ouder. Qua slijtage nog totaal niet en ze is zelfs op dit moment nog mooier en beter dan vorig jaar, dus ja, we zullen haar straks ook maar weer inschrijven voor paar keuringen.

Ben super benieuwd hoe aankomende zaterdag alles weer gaat op de keuring en heb de laatste jaren wat showproblemen in mijn dieren gehad en dan krijgen je dieren ook snel die stempel. Denk dat ik het er nu al weer uitgefokt heb en dat moet zaterdag natuurlijk blijken en evt. moeten dan nog paar dieren daar op uitgeselecteerd worden. Qua keuringsresultaten durf ik voor zaterdag niets te voorspellen en natuurlijk wil ik ook wel vooraan staan, maar dat lukt tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk en je kunt wel alleen die paar dieren meenemen waarvan je redelijkerwijs weet dat die het beste zullen presteren. Maar als iedereen dat alleen zou doen, dan neemt iedereen in de toekomst nog maar paar dieren mee en staan die zelfs bij elkaar in de ring en dan heb je aan het einde van het seizoen helemaal geen dieren meer op een keuring. Zo erg is het tegenwoordig niet om achteraan te staan en met allemaal beste dieren in de rubriek heb ik daar ook geen enkele moeite mee. Als ik toch maar op de dag zelf ook het gevoel heb dat ik ook mee doe met de top en hoe dat zich dan vertaald in de prestaties, dat zien we dan wel weer.

Want hoe dan ook, de keuringen is de smeerolie van het verenigingsgebeuren en zonder keuringen valt de hele fokkerij ook stil denk ik (en de hobby met de contacten weg?). We moeten soms ook goed terug naar het echte doel van de keuring en dat is de kwaliteit van het dier laten beoordelen en niet alleen maar bezig zijn met welke plaats kan ik behalen en/of waar sta ik (of kom ik te staan als ik het diertje meeneem)? Vooral goede volwassen dieren is een lust voor het oog en zegt echt wat over de kwaliteit van een dier en een fokkerij.

U hoort het na het weekend wel weer hoe de eerste keuring van dit jaar geweest is…

Leave a Reply

  

  

  

Archief