De lente…

Ik loop al weer ver achter met de updates en moet zelfs nog van vorige week zaterdag vertellen, wat weer een super gezellige happening was. We hadden namelijk onze jaarlijkse openstaldag van Noord-Nederland en die was deze keer bij Jacob Laning, Jan Kromhout v.d. Meer, Dick Kattouw en met als super afsluiter Klaas v.d. Ploeg.
Heb alleen in het hok van Dick Kattouw paar foto’s genomen en hij gelooft zelf niet dat hij paar super beste dieren in zijn hok heeft staan; maar wat dacht u van deze 2-jarige bruinstippel Carice v.d. Oude Turfland???

Carice v.h. Oude Turfland

Of haar midzomer zwartstippel jeugdgeitje Delayla???

Delayla v.h. Oude Turfland

Bij de andere stallen geen foto’s gemaakt van de dieren, maar deze zijn wel te bewonderen op de site van Noord-Nederland ( www.dgvnn.nl ) en vooral de sfeerfoto’s.
Zoals gezegd was het einde bij Klaas v.d. Ploeg en ik had al eens foto’s van zijn nieuw geitenverblijf laten zien (ja, verblijf, hok mag je het niet meer noemen). Klaas had met behulp van zijn moeder Bieneke en zus Jantje (en nog wat handjes van de buren?) het perfect geregeld. Bij aankomst zagen we het mooie nieuwe geitenverblijf EN een heuse FEESTTENT!

In de feesttent was een compleet ‘kantine’ koffiezetapparaat, een tap met meer dan genoeg bier (ze smaakten super!) allemaal hapjes en salades en Jantje en Bieneke kwamen met de warme hapjes en lekkere broodjes hamburger! Is dat niet verwennen???
Met ongeveer 30 personen hebben we daar een compleet feestje gemaakt en werd er in een super relaxte sfeer gelachen, gegeten, gedronken en over alles en nog wat gesproken en natuurlijk ook over de geitjes. We waren het allemaal eens dat dit zeker één van de mooiste aspecten van deze super mooie hobby is. Het zo gezellig met elkaar omgaan en bij de mensen thuis langsgaan. Ik denk dat deze hobby daar redelijk uniek in is.
Klaas had me deze winter al eens gevraagd of ik de officiële opening wilde doen, geen idee wat je daarvoor moet doen, met bedenken kwam ik niet verder dan champagne meenemen en dat opdrinken en op al het goeds toosten en voor de rest geen lange verhalen. Zo gezegd, zo gedaan dus maar 🙂De volgende geitenactiviteit was vorige week dinsdagavond en heb toen de zwarte bok Formateur v.d. Mekkerpoel (de enige zoon van Entrepreneur v.d. Mekkerpoel) bij Mark Eindhoven opgehaald. Bij ‘thuiskomst’ (Oostwold, waar de geiten staan) stond Jacob Laning ook al met een boklam klaar (Beautiful x Janis 238) en hebben we deze twee bokken en Matador 50 en Carolus samen in ons nieuw hok gezet. Het hok is meer dan groot genoeg en het voordeel van ineens meerdere bokken bij elkaar is dat het voor alle bokken vreemd is en dat ze zich snel aan elkaar optrekken.
Ja, heb daar weer geen foto’s van het nieuwe hok is waar ik vroeger ook al grote geiten heb gehad en mijn vader toen een kippenhok van gemaakt had en mijn moeder weer een opslaghok van. Nu dus weer terug voor de geiten, daarvoor had ik immers het hok in 2001 ook gemaakt.
Alleen onze eigen twee bokken gingen met elkaar vechten (en die konden elkaar dus!) en de andere twee stonden er gewoon rustig naar te kijken. De volgende dag was het al meteen helemaal rustig, dit werkt dus wel.
De kwaliteit van de bokken? Gewoon rustig even afwachten en de perfecte bok is er toch niet en je moet kijken of de bok zelf goed genoeg is en dan voornamelijk naar de ouders kijken en vooral de moeder zie je vaak in de fokkerij heel sterk terugkomen. We geven ze eerst een kans en zien straks wel waar we echt mee dekken, zo ver is het gelukkig nog lang niet.

Had als titel ‘De lente’ ingetypt. Ja, met stallenbezoeken en als je ziet hoe de lammeren groeien en als je vanachter het glas kijkt, dan krijg je echt het lentegevoel. Helaas zijn de dieren niet veel buiten geweest. Paar weken geleden even een weekje en nu zitten ze helaas al weer ongeveer twee weken binnen. Zit echt te wachten op het nog iets mooiere voorjaarsweertje en dat ze weer iedere dag naar buiten kunnen en dat ze door de beharing komen. Zijn al wel paar lammetjes die al redelijk verhaard zijn, maar de oudere geiten moeten qua beharing nog veel doen.

Leave a Reply

  

  

  

Archief