24 april 2019 at 22:52

De ideale Dwerggeit?

Helaas geen groot aantallen stemmen op mijn vraag of De Standaard ook nog aan uw ideaal voldoet.
De eerste conclusies vind ik wel leuk.

resultatenStandaard

Resultaten tekening De Standaard

We zien gelukkig dat het grootste aantal nog altijd volmondig achter De Standaard staat.
Dan willen vier personen ze iets korter op de benen en slechts ééntje wil ze langer dan De Standaard (daar had ik de meeste stemmen verwacht). Twee willen iets anders, maar geven helaas niet aan wat dat anders dan moet zijn.
Wat ik ook heel opmerkelijk vind is dat niemand gestemd heeft voor iets laagbeniger en daarbij iets langer. Dat vind ik echt vreemd, want als je de verhalen hoort van fokkers over hun lammetjes, is het niet anders dan, klein en heel veel lengte.

Als ik zelfs de foto pak van de dagkampioen van Blijham van vorig jaar, dan zie ik ook een diertje die in verhouding minder benen heeft of andersom gezegd, te diepe borst en daarbij meer lengte laat zien dan De Standaard. Niet dat er verkeerd gekeurd is hoor! Maar dit soort dingen worden toch altijd enorm gewaardeerd en dit is toch een heel ander plaatje dan de tekening van De Standaard. Ik neem dit diertje als voorbeeld, omdat die van ons is, en het niet gepast is om een diertje van een andere fokker hier als voorbeeld te gebruiken.

isadagbl

Isa als dagkampioen te Blijham

In het echt kwam ze iets sierlijker over en ze showde daar perfect, dus niets op aan te merken. Maar als je dan weer heel bewust naar De Standaard kijkt en naar dit plaatje, dan moet je toch constateren dat het qua verhoudingen een ander diertje is. Natuurlijk is het perfecte dier er nooit en moet je altijd heel veel afwegingen maken en uiteindelijk voor het beste totaal geheel gaan. Ik kan u al wel vertellen dat deze geit niet bij ons blijft tot ze veteraan is, erger nog, we twijfelen er nu al aan om haar te verkopen. Op bovenstaande foto is ze nog maar 2 jaar oud namelijk en ze voldoet zeker niet aan mijn criteria van jeugdigheid.
Nee, dan heb ik andere type dieren voor ogen, waar de ras en type op 9-jarige leeftijd nog van afspat. Kijk hier maar eens naar IJsselland Nelleke die op deze foto van 2de paasdag jl. al 9 jaar is en kijk eens hoe mooi die nog is in de verhoudingen en vooral qua beenlengte/borstdiepte, en daarbij haar mooie hals en zeer sprekend hoofd, dat is ras!

nelleke

IJsselland Nelleke hier al 9 jaar!

We zullen zien hoe de fokkerij zich verder ontwikkeld en dat zie je natuurlijk het beste op de keuringen die nu weer voor de deur staan en het goede nieuws is dat op onze eerste clubkeuring door 23 inzenders 139 dieren ingeschreven zijn! Heel benieuwd hoe dat allemaal straks weer lijkt en nog benieuwder hoe onze dieren weer tussen al die andere dieren lijken. Ik weet zelf al wel dat ik de perfecte geit nog lang niet gefokt heb, maar ik heb wel paar dieren in het hok waar ikzelf ontzettend blij mee ben en waar volgens mij nog genoeg toekomstmuziek in zit. Daarmee kunnen we hopelijk op de keuring ook weer een vrolijke noot meespelen… 🙂

2 comments to De ideale Dwerggeit?

  • Kees van Nispen

    Blij ze als stammoeder in mijn stal te hebben, ze fokt dit type na. Jammer dat ze teveel bokken fokt. Maar ook Romano kom je in veel lijnen tegen

    • Hilko

      Ja, ik dacht altijd dat het mooie type van Aron via Feliciano kwam, maar het zal toch het fraaie type van Nelleke zijn wat we dan in die fokkerij terug zien 🙂

Leave a Reply

  

  

  

Archief