24 april 2019 at 22:52

De donkere dagen voor de lammetjes komen…

Nog vijf weken en dan kunnen er vijf geitenĀ in vijf dagen bij ons aflammeren (ja, na een dracht van vijf maanden minus vijf dagen). šŸ™‚Ā Ā 
Heb helaas vorige week Merlijne van Carpe Diem naar de opkoper gebracht, dit omdat het niet goed was gegaan met haar dracht en zo heb je ook de natuurlijke selectie. Tevens wilde ze al aan nietĀ uit de drinknippel drinken en brokjes eten was ze ook geen echte fan van en dit bij elkaar heeft haar de das omgedaan en hiermee heeft ze wat plaats in het hok gemaakt, zodat we eindelijk wat geiten uit elkaar konden zetten. Zo heeft ieder nadeel weer een voordeel toch?
De Topline 15 tweeling Felani en Felana zijn op het oog duidelijk drachtig, ze tekenen al mooi in het lichaam en je ziet het aan de dieren dat ze duidelijk drachtig zijn. Ook de oude Linda 11 laat nu een mooie welving en wigvorm zien en dat is voor haar ongewoon en dus ook goed drachtig (volgend jaar al veteraan). De lammetjes Linda 20 v.d. Kuzemer en Fella van Carpe Diem zijn ook duidelijk drachtig. Ja, straks worden zeĀ ineens omgedoopt van lammetjeĀ tot jeugdgeit en vooral het moment dat een geit voor de eerste keer lammert, dan zie je ineens een “geit” er staan. Bij een geit die voor de eerste keer gaat lammeren is het nog veel gemakkelijker te zien dat ze drachtig zijn. Behalve het uiterlijk van het dier met over het algemeen mooier in de hals (fijner) en ondanks het dikke haar, toch glans in het haar en de welving die het dier krijgtĀ is er nog een methode om bij een geit die voor het eerst moet lammeren te constateren of ze drachtig zijn. Als ze namelijk over de helft van de dracht zijn en zeker vanaf 3 maand, dan kun je het ook aanĀ het uier zien/voelen. De spenen worden iets groter en komen “los” van de buik en je ziet (en vooral voelt) dat er “leven” in het uier komt.
Ja, zo kun je dus ook de dieren scannen… gewoon met je ogen en handen šŸ™‚

Ben weer zo super benieuwd naar de lammetjes, maar we moeten nog maar even deze donkere dagen afwachten…

Leave a Reply

  

  

  

Archief