24 april 2019 at 22:52

Conditie en voeding

De keuringen bereiken nu het hoogtepunt en de dieren komen er nu op het best voor te staan. Hierbij denk je dan aan de conditie, lees bevleesdheid, van het dier. Dit is soms moeilijk te bepalen van wanneer is het de juiste conditie en je hebt zelf met voeding het een en andere in de hand. Maar het scheelt natuurlijk als er nog lammetjes bij lopen of niet en de ene komt moeilijk op vlees en de andere van nature heel gemakkelijk.
Zo heb ik nu wat jeugdgeiten die relatief veel melk geven en zichzelf letterlijk en figuurlijk bloot geven en die zijn moeilijk op conditie te krijgen. Hun lammetjes daarentegen (één eenling en de andere lammetjes waren wel tweelingen, maar lopen nu alleen nog bij de moeder) groeien daarentegen als kool. Ik laat de lammetjes ook altijd zo lang mogelijk bij de moeder lopen en dat is dus de hele zomer en herfst en dus moet je dan wat compromissen maken met voeren.
In de hokken met lammetjes komen dan met voeren meerdere bakjes (ik heb losse gegalvaniseerde hondenbakjes die alleen met voeren in het hok gezet worden) en dan krijgt een moeder met lammetje per dag nu zo’n 2/3 kilo geitenkrachtvoer en daarbij nog wat haver. Op dit moment heb ik geen dieren meer met 2 lammetjes, maar die zouden dan 1 kilo krachtvoer daags krijgen. Ik werk altijd met een aluminium blikje waar vis of iets anders ingezeten heeft. En daarvan gaan er precies 6 in 1 kilo. En bij het voeren hebben we eigenlijk altijd de stelregel, per keer 1 blikje per dier in het hok. En dan tweemaal daags.
Enfin, dit jaar blijkt dat deze lammetjes gemakkelijk vlees willen aanzetten en dat is vooral in mijn oudere geiten wel vaak een probleem.
Nu vind ik een luxe snittige geit altijd mooi om te zien en dan kom ik weer terug op, wanneer heeft een diertje de ideale conditie?
Meestal is dat punt als je denkt, er moet nog een ietsje pietsje bij en dan zijn ze vaak net op het mooist. Te veel vlees, komen ze vaak net iets stugger over.
Maar te weinig is echt niet leuk en in de keuringsring weet je niet of het diertje juist wel veel/genoeg voeding heeft genoten of juist schraal is gehouden. Hieraan denk ik dan aan de jaren 90 van onze geitenhobby, toen ze echt schraal voor de keuring gehouden werden en ze moesten toen zo strak mogelijk zijn. Ik zal niet vertellen hoe sommige geitenfokkers ze zo schraal kregen, maar het gevoel kreeg ik weer toen ik 1,5 week geleden op de Fair van Aalten was en daar de miniatuurpaarden liepen. Een onderdeel van hun keuring/show was dat ze één voor één los in een ring kwamen en vervolgens gingen hun eigenaren er met een zweep en plastic zak achteraan om ze in beweging te krijgen. Dit was echt nodig, want waar ze ook maar even stil konden staan, deden ze dat ook en maakte niet uit hoe dor en dood dat gras dan was, het werd er met wortel en al uitgetrokken. Kijk, dat was de verklaring waarom die kleine shetlanders zo luxe leken. Ze waren gewoon uitgehongerd (ja, misschien is er iemand die miniatuurpaarden heeft en dit leest, ik wil graag die discussie aangaan en op die manier hoef ik geen dieren meer te houden).
Ik ben dus blij dat dit niet meer voorkomt bij de dwerggeiten, alhoewel niet iedereen het erover eens is als een dier te veel vlees van conditie heeft, maar wel een mooi fijn skelet heeft of dat een dier een zwaarder skelet (voos genaamd) heeft en nog niet de conditie heeft en dat die daardoor luxer lijkt. Daarmee kom je keuringstechnisch dan wel even verder op de keuring, maar fokkerijtechnisch kies ik zeker voor de eerste. Je kunt het vaak ook wel aan de beharing zien. Een dier behoort te glimmen en dan weet je ook dat er een goede voeding in zit (borstelen doe je van binnenuit zeggen ze ook wel toch?). Dat was ook nog een punt bij die miniatuurpaarden, die waren echt totaal geschoren!

Aankomende zaterdag vermoedelijk de grootste openshow van Nederland en daar zullen we zien hoe de dieren nu op conditie staan. Zelf heb ik mijn ingeschreven dieren nog niet allemaal in de perfecte conditie. De jeugdgeiten zijn er nog niet en de lammetjes hebben het ‘poppenvet’ nog, maar een lammetje zet ik nooit op rantsoen, dat komt in de loop van het seizoen wel goed met rustig doorvoeren en anders het jaar er op wel. Want ik ben benieuwd of die nu volgend jaar ook gemakkelijker op conditie komen.

Nog even voor de duidelijkheid. Ik ben ook niet een voorstander van ‘over de kop’ voeren en altijd onbeperkt eten geven. Dat komt ook niet goed. Ik doe altijd wel onbeperkt hooi en natuurlijk onbeperkt fris drinkwater (drinknippels), maar met krachtvoer als ze lammetjes hebben dan bovenstaand ‘rantsoen’ en zonder lammetjes wat minder. Hoe dan ook, krijgen ze altijd tweemaal daags krachtvoer en wil ik dat er glans op de beharing zit.

Leave a Reply

  

  

  

Archief