Clubkampioenen en Liana gelammerd

Afgelopen vrijdag een gezellige vergadering weer van Noord-Nederland gehad. Daar werden ook de clubkampioenen uitgereikt van 2016. Maar liefst bij drie categorie├źn mocht ik de oorkonde in ontvangst nemen. Bij de boklammeren met Logan v.d. Vossenpoel en de jongere geiten met Jaklien v.d. Vossenpoel. Gefeliciteerd ook Albert Billen! ­čÖé
De mooiste titel vind ik voor Maram van Carpe Diem en die werd de winnares bij de geitlammeren. Wij hebben in Noord-Nederland vier keuringen en de beste 3 resultaten tellen mee. Qua punten is een clubshow hetzelfde als een openshow (misschien soms niet eerlijk en vooral in de ene rubriek heb je wel alleen Noord-Nederlanders en een andere rubriek ineens toppers van buitenaf). Maram werd op de beide clubshows kampioen en dan is de titel beste lam van Noord-Nederland van 2016 toch wel verdiend vind ik. Ze blijft zich nu ook steeds nog positief ontwikkelen. Ze is vermoedelijk ook al drachtig en echt blij mee. Ook haar enorme aanhankelijkheid is een genot in het hok en ok├ę, ik zal het toegeven, de stippels zijn ook nog wel leuk ­čÖé

En afgelopen nacht heeft Liana me van de slaap afgehouden. Vorig jaar had ze me verrast door smorgens al de lammetjes te hebben en ik dacht dat overkomt me niet weer (waarom niet, dacht ik vanmorgen nog!!!). Gisteravond rond 22 uur zag ik al, die mekkert al en kan zo beginnen. Om 24 uur was het duidelijk, die is gelammerd voordat de zon opkomt. Ik dacht ik ga op de bank liggen en zet mijn mobiel op 2 uur. Kans dat ze al gelammerd is, maar dan is het wel goed en anders zie ik het dan wel. Beetje gedommeld en toen in slaap gevallen en goed half twee werd ik weer wakker en ik dacht. Ik kijk even weer bij haar (had de camera ook aan, maar even echt kijken, zie je het beter), ze mekkerde echt van, ik wil bevallen. Maar voor de rest niets te zien nog. Wel dat ze al door haar achterbenen zakte en de tekenen van de eerste wee├źn zo. Ik ging 10 voor 2 weer in huis en dacht, krijg de rambam, ik ga weer 3 kwartier slapen en zie het dan wel weer. Nestelde me op de bank, mobieltje weer gezet, laptop weer aanzetten op de camera en even kijken en geluid aan. Dit was allemaal in een tijdsbestek van tussen de 5 en 10 minuten dat ik uit het hok kwam. En ja hoor, daar stond al een lammetje fier overeind en Liana slikte er lustig op los. Okay, het eerste lam was dus geboren. Ik deed rustig aan, want ik zag op de camera dat het allemaal goed was. Pakte warm water voor mijn handen dan afwassen, handdoek en een biertje, want de bedoeling was nu in het hok te blijven voor de rest van de lammeren…. eerst gekeken wat het was, ja hoor, 1 bok. Rustig gaan zitten en Liana maar druk met het bokje bezig en bokje al drinken en alles. Maar Liana deed geen enkele wee meer. Even via de buik gevoeld, ja, natuurlijk daar zit echt nog eentje (platte hand voor het uier leggen en dan omhoog drukken, kun je het zo voelen, vooral als er al een lam uit is, dan zijn ze daar lekker ‘slap’). Weer op het krukje. Half drie, drie uur, kwart over drie… k..geit, als dit nog langer duurt, dan bekijk je het maar, half vier, en ja hoor, voorzichtig deed ze paar lichte wee├źn en ik zag meteen al een pootje er achteruit. Even snel gevoeld (ja, ik ben altijd┬ágeduldig). Er zat ook een kop boven, dus gaat u gang met persen. Weer even wachten en eindelijk paar goede wee├źn en daar kwam nog een lange dikke bok te voorschijn. Ik dacht al. Deze zijn dik genoeg. Even voor het uier gevoeld en via de andere kant (niet via de mond) en voelde zo niets. Dus deze jongen mocht eindelijk op bed. Zit je te wachten op 2 bokken!
De teleurstelling is heel snel voorbij. Twee bokken in deze periode heeft genoeg voordelen. Ze kunnen evt. volgend jaar gewoon mee naar de keuringen, gemakkelijker dan geitjes van deze leeftijd. Ze zien er prachtig uit, mooie sierlijke expressieve zwarte kopjes, met lange fiere halsjes er op en er lijkt zeker ook genoeg kracht in te zitten. De eerste is wat kleiner en donkerbruin van kleur, maar al meteen met een hele brede zwarte ‘zadel’ op de rug tot de hele zijkant. Ik denk dat die later zo goed als zwart wordt. Die mag de naam Pablo hebben. De andere is gewoon bruin van kleur en is een klein tikkie groter en lijkt zeker langer en krijgt de naam Fallon. Pablo betekent klein en Fallon heerser. Of dat in de toekomst ook zo zal gaan, geen idee, mijn favoriet is nu Pablo, maar er zullen veel fokkers voor Fallon kiezen denk ik.
Foto’s komen nog. Want ze zijn nu nog geen dag oud en dan staan ze er zo lekker kneuterig bij, want ik heb het raam ook nog open en is nog 14 graden, warm genoeg, maar ze zijn andere temperaturen gewend.
Ondanks het wachten tussen nummer 1 en 2 was het weer een hele gemakkelijke bevalling en weer binnen de 147 dagen dracht. Goede eigenschappen volgens mij om in de fokkerij te houden. Echter met bokken kun je er weinig van aanhouden. Ik hoorde al, alles is erfelijk en ook geiten die steeds bokken geven. Daar kun je beter geen geiten van aanhouden, ja, gaat ook moeilijk zo. Ze heeft nu in 4 worpen 1 geitje gebracht en de rest allemaal bokken. Nu moet Maram maar een geitje geven en Liana komt meteen weer bij Logan die ook in mijn hok zit (Hannah is ook nog nooit gedekt) en dan kan Liana volgend jaar nog geitjes van Logan geven.

Leave a Reply

  

  

  

Archief