14 juli 2019 at 19:38

Bijna klaar voor Vries

Aankomende zaterdag is de openshow van Noord-Nederland. Wij hebben in Noord-Nederland al weer paar jaar nu twee openshows en dat komt eigenlijk door familie Groot. Vandaar dat wij het ook de GROOTE openshow noemen. Flauw grapje, maar het is eigenlijk wel zo. Door hun hebben wij de tweede openshow in Noord-Nederland. Paar jaar geleden, met hun comeback, kwamen zij erachter dat het combineren van hun bedrijf en de piek(en) daarvan niet altijd uitkomt met de keuringen en vooral de eerste keuringen niet. Samen met het bestuur van Noord-Holland hadden ze een leuke constructie bedacht en geen idee of dat wel of niet volgens de statuten mocht, maar de vraag lag bij ons vanuit het bestuur van Noord-Holland of ze misschien bij twee lidverenigingen lid konden worden, met als inzet dat ze dan ook een zomerclubshow bij ons konden bijwonen.
Hier hadden wij het als bestuur even moeilijk mee, want ja, precedenten scheppen is altijd moeilijk en wat een rare constructie eigenlijk. Dan zijn wij als bestuur meteen zakelijk en zetten alles op een rijtje waar het echt om gaat en wat je zou kunnen doen. Als iemand lid wordt van 2 verenigingen, hoe zit het dan met de lammetjesregistratie en contributie en noem maar op. Het doel was/is om extra keuringen te kunnen bezoeken, die mooi passen in een relatief rustige periode op het bedrijf. De oplossing was heel simpel, maak van de clubshow in juli een openshow en zo kunnen niet alleen Groot meedoen, maar de rest van Nederland ook en kun je hopelijk nog veel meer fokkers blij maken.
Immers dit is de periode dat de geiten op hun mooist zijn en dat ook de jonge lammetjes oud genoeg zijn om mee naar de keuring te nemen en je wilt graag zien hoe alles dan weer lijkt t.o.v. de leeftijdsgenoten en de collegafokkers. Bij een lammetje thuis beoordelen heb je vaak wel een bepaald gevoel, maar het zegt lang niet alles hoe een andere er tegenaan kijkt en vooral door de manier van presenteren. Zelf heb je het lammetje vanaf de geboorte gezien en zie je iedere ontwikkeling langzaam aan je voorbijtrekken. Dit is zowel positief als negatief. Zo wordt het lammetje welke steeds zo apart mooi was, nog vaak als mooiste gewaardeerd, terwijl ze die status al lang niet meer kan waarmaken en daarentegen dat andere lammetje die bij de andere bezoeken door collegafokkers niet eens gewaardeerd werd in je hok blijkt in de tussentijd er mooi ingegroeid te zijn en showt ook nog eens super.
Dit soort dingen merk je dan zelf als fokker iets minder op, maar op de keuring krijg je echt een super objectief beeld van paar kritische keurmeesters en ik luister dan altijd ook aandachtig naar het commentaar en meestal hoor ik ook wel de dingen die ikzelf ook al gezien heb, maar soms hoor je ook dingen dat je denkt. Ja? Zien jullie dat zo? En dan praat ik later o.a. met Jacob en niet omdat ik het niet wil geloven, maar omdat je er dan nog even rustiger naar kijkt en we elkaars dieren ook altijd in de gaten houden en het dan eerlijk zeggen wat wij dan ook van elkaars dieren in de ring zien. Met dat plaatje en verhaaltje in het achterhoofd kun je dan evt. selecteren en wat straks weer belangrijk is, de bokkenkeus bepalen.

Zo nemen we nu alle zes geitlammeren mee die we hebben en ook boklam Porto Bello. Van mijn zwarte geitjes weet ik nu wel hoe die zijn en vooral Liana is rondom correct en daar zie ik als jeugdgeit nog een mooier dier in en haar zus Junia ook. Ook het bonte lammetje van mijn moeder is een echte Linda en daarvan weet ik nu ook wel een beetje wat ik daar in de toekomst van mag verwachten. Maar ik heb nu ook drie bruine lammetjes mee en ik moet eerlijk zeggen, ik heb eigenlijk geen idee! Ik heb ze super schitterend gevonden, maar laatst dacht ik al dat ze alle drie wel mochten vertrekken en nu weet ik het dus niet meer. Ze hebben allemaal mooie dingen en dus ook wel mindere dingen. Ik heb er niet super veel mee geoefend, maar de echte shower heeft er genoeg aan en ik ben dus heel benieuwd naar hun gedrag in de ring en dat is voor mij dit jaar zeker ook heel bepalend. Ik wil echt de natuurlijke shower fokken en dus telt dat dan zwaar mee in de selectie.

Aankomende zaterdag is dan een super test en vooral met zo’n grote openshow waar veel dieren en vooral veel inzenders komen. Aantal dieren zegt me trouwens niets over de kwaliteit en gezelligheid van een keuring. Aantal inzenders des te meer en mijn ideale keuring is een keuring met 150-175 dieren van zoveel mogelijk inzenders. Liever 50 inzenders met maar gemiddeld 3 dieren. Wat je dan wel krijgt en wat je nu ook ziet bij de oudere dieren is dat de kwaliteit zo hoog wordt dat het verschil tussen de eerste en de laatste in de rubrieken maar heel klein is. Zo zie ik nu drie rubrieken oudere geiten staan en rubriekjes van 5 dieren, waarvan de meesten in hun verleden al eens eretitels behaald hebben en dit staat dan zo weer bij elkaar in paar zware rubrieken. Hopelijk zien de inzenders dit ook in en is het echt geen schande om met een goed dier achteraan te staan en waardeer ik dat altijd enorm in een fokkerij dat je ook laat zien dat de echte volwassen dieren nog altijd mooie geiten zijn. Dat zegt toch ook iets over de uitgroeimogelijkheden van de nakomelingen van die dieren? Echter doordat er nu al relatief weinig oudere dieren op een grote openshow komen, zal het straks op de Nationale nog wel minder worden. Want als je nu al paar keer op rij niet met de eersten mee doet, dan geloof je het voor de nationale ook wel toch? Vind het daarom ook erg jammer dat het voorstel van Erepremies op de nationale voor de volwassen geiten niet door is gegaan. Nog erger vind ik dat ik in den lande gehoord heb hoe er een beetje gestemd is. Heel veel onthoudingen en dat begrijp ik wel door onwetendheid en we zijn natuurlijk conservatief met ons allen. Maar tegenstemmers die zelf niet met dieren op de nationale komen, begrijp ik niet. Die personen had ik dan bij de evt. onthouders verwacht, want waarom tegen stemmen als je zelf toch niet met dieren komt? Als je bang bent dat daardoor minder dieren op de nationale komen, dan moet je nu zelf ook inzenden toch? Enfin, is helaas niet anders en maakt niet uit. Heb gelukkig wel het gevoel dat er weer meer waardering voor de mooie volwassen dieren komt en dat er toch iets zuiniger mee om gesprongen wordt. Want dat was mijn voornaamste doel.

Zo hebben wij ook besloten om de veteraan Linda 11 gewoon nog een jaar te houden en er nog een keer mee te fokken. Samen met andere veteraan Geesje en dochter Linda 23 (nu jeugdgeit) willen we dit drietal mooi op tijd (begin augustus als het wil lukken) door Porto Bello laten dekken. Zo ver is het nog niet, eerst morgen nog de laatste dieren toiletteren en met paar lammetjes nog eens lopen. Dan zaterdag maar eens zien hoe onze jeugd lijkt en dan kijken we dan weer verder naar de fokkerij. Eerst maar genieten van de zomer die nu echt komt en van de mooie dieren die we nu al hebben!

Leave a Reply

  

  

  

Archief