Bij de fokker thuis…

De weken vliegen voorbij en het lukt me maar steeds niet om op tijd te updaten… sorry!
Toch waren er al weer genoeg geitenactiviteiten de laatste weken.

De meesten activiteiten weet u al lang via andere sites. Zoals onze voorjaarsvergadering, die weer super gezellig was (en heerlijk eten!).
De week er voor waren we met een auto vol naar Noord-Holland gereden en daar vonden we een zwart boklammetje qua exterieur en afstamming interessant. Ik had terugreis in de auto toen nog gezegd, als ik vandaag een boklam had willen kopen, dan was het dat bokje, maar ik wil dit jaar geen bok kopen, voordat de verhuizing en voornamelijk de verbouwing van het geitenhok achter de rug is. Hier ging Bertus Blokzijl over nadenken en de week er op nam hij contact met mij op. Hij stelde voor om het bokje samen te kopen en dat het bokje dan bij hem kon zitten. Dit spreekt me altijd zo aan in deze hobby. Iedereen helpt elkaar en natuurlijk als het bokje mooi uitgroeit, dan gaat Bertus hem ook inzetten, maar zo kan ik hem ook gebruiken en hebben we een mooi avontuurtje ‘veilig’ gesteld. Het bokje is de zwarte Zorro v.d. Cronenburg en vader is de bruinstippel Casimir v.h. Averheino (volle broer van Boet, alleen jaar jonger) en moeder is de zwarte Viola v.d. Cronenburg. Viola is ook de moeder van Wilco en die heeft toch al laten zien om mooi te kunnen fokken. Zoals het nu bij mij lijkt, heeft Cas v.h. Averheino goed gepast bij mijn dieren en vandaar veel vertrouwen in deze afstamming, maar ook zeker in het bokje zelf. Hij kwam behoorlijk correct over, met een hele attente houding en mooie belijning.

Maar de afgelopen weken stond nog veel meer in het teken van bij de fokker thuis. Zoals de gezellige Open Staldag in Noord-Nederland. Dan zie je weer dat iedere fokker tegenwoordig beste dieren in z’n stal heeft staan en we kunnen op de keuringen straks niet allemaal winnen. Nog veel leuker op zo’n dag is de saamhorigheid en de gezelligheid waar weer heel wat afgelachen is. Ook heeft het weer nieuwe leden opgeleverd, en de reden? ‘Na alle gastvrijheid en de leuke dag willen wij nu graag lid worden.’

En dan tweede paasdag al weer een lange traditie en een lange reis. Dan gaan we met ons vieren (Marco Snip, Sil Dekker en EJ Regelink) paar fokkers bezoeken. Vooral Vaessen staat vaak op het programma, dit omdat dit een fokker is die qua afstand voor ons gewoonlijk niet te doen is en wij toch altijd wel nieuwsgierig zijn hoe het weer bij hun lijkt en hoe de ontwikkeling in hun fokkerij is. Want we kunnen eerlijk zijn, de laatste jaren hebben zij onze fokkerij in Nederland en België behoorlijk genomineerd. Niet alleen met hun eigen keuringsresultaten, maar zeker ook met bokken uit hun fokkerij. Ik vind het dan altijd interessant te zien en te horen hoe zij de fokkerij doen en waar zij voornamelijk op letten. Dit jaar viel op dat zij weer veel op de jeugd inzetten en daar veel vertrouwen in hebben en dat zelfs de 2-jarige bekende zwartstippel Francoise v.d. Wolfhaag nu verkocht is aan een fokker in België. Als lammetje was ze Nationaal Dagkampioen en vorig jaar in het begin van het seizoen ook kampioenschappen, maar nu al weer verkocht, om ruimte te maken voor haar jongere familieleden. Knap dat je zo durft te selecteren en misschien hebben wij wel vaak te veel sentiment met dieren te verkopen. Ook een opmerking van hun past wel in mijn straatje. Ze zeiden namelijk, de lammetjes moeten niet te lang zijn. Natuurlijk niet kort of vierkant, wel een mooie lengte (opdruk). Maar als je de hele lange lammetjes steeds selecteert, dat worden vaak niet de mooiste oudere geiten. Want vooral zij hebben veel ervaring met hun dieren meten en zelfs vanaf de geboorte en dan blijkt het ook dat de lengte er later nog wel mooier in komt.

Qua fokkers gingen we vervolgens verder naar Marco Grosemans en Albert Billen. Twee Belgische fokkers die relatief dichtbij elkaar wonen en de enige ‘Limburgse Belgische leden’ zijn? Deze fokkers hebben elkaar in de hobby helemaal gevonden en helpen elkaar en gaan vaak samen naar de keuringen. Zo’n samenwerking wil ik bijna een symbiose noemen, beiden hebben profijt van elkaar en super leuk te horen en te zien hoe deze mannen/gezinnen de hobby zo’n warm hart toe dragen. Marco is een relatief nieuw lid en heeft de fokkerij nu ook goed te pakken en liet ons paar mooie en beste dieren zien en een hele fraaie jeugdbok. Albert Billen bewijst al jaren dat zijn fokkerij op een hoog niveau staat en dat zal hij aankomend jaar zeker weer laten zien vermoed ik zo.

Als laatste gingen we naar de familie Fransen en daar viel vooral een grote groep hele mooie boklammeren op. Niet vaak zie je zo’n stel beste boklammeren bij elkaar in één stal. Hoe dat verder uitgroeit is altijd afwachten, maar leuk om te zien (zo lang ze nog niet echt vervelend zijn).

Bij al deze stallen was de gastvrijheid weer hoog en het valt niet mee om slank te blijven als je bij geitenfokkers op bezoek gaat…

Bij mij zelf zijn ook al verschillende bezoekers geweest en gelukkig bevestigen die gevraagd en ongevraagd ook wat ik zelf in mijn dieren zie. Ik heb vertrouwen in mijn fokkerij en kreeg nog een leuke tip van een bezoeker… anders wacht je toch dat ze veteraan zijn, dan loop je er wel (Nationaal) Kampioen mee! Ach ja, vind het eigenlijk wel een eer dat mijn dieren gewaardeerd worden om hun duurzaamheid 🙂

Leave a Reply

  

  

  

Archief