24 april 2019 at 22:52

Alle geiten gedekt

Alle geiten zijn nu gedekt. Oude Linda 11 is al weer de hekkensluiter en hiermee heeft ze nog enorm geluk. We hadden al besloten dat als ze nog een maand zou wachten, dat ze weg mocht. Nu dus vermoedelijk nog een fokronde met haar.
Heb dit jaar veel op Pedro van het Chaletje ingezet en heb dat veel vaker gedaan en dat bevalt me vaak het beste. Eén bok op (bijna) alles inzetten. Behalve dat het gemakkelijk is, geeft het vaak ook net wat je wilt.  Zoals vorig jaar toen ik ontzettend veel vertrouwen in Topline 22 had en hij dat gelukkig ook waargemaakt heeft. Topline 22 was een bok die echt dichtbij het ideale type voor boklam zat en daarom ook de winter doorgehouden om te (laten) zien dat hij er ook mooi in zal groeien. Dat was het geval en dat geeft je dan meteen nog meer vertrouwen. Vandaar dat ik dit jaar ook rigoureus met de selectie voor de lammetjes ben gegaan.
Voor volgend jaar denk ik nu anders. Wil dan zuinig zijn op vooral de jeugdgeiten en daarom hoeven er vermoedelijk maar paar lammetjes aangehouden te worden. Dat past precies in mijn strategie met Pedro. Verwacht van Pedro iets aparts, maar dus niet in de breedte. Hoeft ook niet, maakt het selecteren dan alleen maar gemakkelijker en je weet nooit uit welke combinatie de beste geboren wordt. Gelukkig niet en dat is voor iedere fokker hetzelfde. Je moet de combinaties wel zo maken dat het mogelijk moet zijn om leuke dieren te fokken, maar voor de rest moet de factor geluk het afmaken.
De eerste die lammetjes krijgt is Geesje en dat is rond de jaarwisseling en met deze donkere dagen gaan we al hard die kant op…

Leave a Reply

  

  

  

Archief