24 april 2019 at 22:52

Alive

Ja, Alive oftewel Levendig!

Eigenlijk zijn dit sombere dagen, maar toch vliegen ook deze weken voorbij. Ieder weekend is er wel wat (is het geen officiële feestdag, dan is er wel wat anders) en ik werk al deze dagen ook gewoon door en vooral als beheerder van een financieel pakket dan wil de business graag alles netjes op orde hebben tijdens de jaarafsluiting. Was vorige week al bij paar fokkers thuisgeweest en ben stiekem op papier al weer combinaties aan het uitzoeken voor dekseizoen 2012. Ja, vooruitkijken is toch leuk en dat houdt het Levendig toch? Niet stilstaan, maar doorgaan. Vooral de discussies die je dan weer met de fokkers hebt over de fokkerij en de dieren is altijd leuk en je ziet dan dat je vanuit verschillende invalshoeken hetzelfde resultaat kunt nastreven en zelfs ook kunt behalen. Met resultaat bedoel ik niet een kampioensbeker, maar meer het dier wat je voor ogen hebt en zo kun je dat (bijna) ideale geitje die mooi binnen De Standaard valt op verschillende manieren fokken en alhoewel we vaak iets anders benoemen en soms net op iets anders extra letten is het ideale voor de meeste personen toch wel vaak heel dicht bij elkaar. Vind vooral positieve en enthousiaste discussies enorm leuk en vooral als je ze ook met goede levende voorbeelden kunt argumenteren. Je kunt best van een topgeit nog iets vinden om te verbeteren of als aandachtspunt te houden, zonder afbreuk aan het dier te doen toch? Want ook al ben je kampioen, de perfecte geit bestaat niet… zo blijven dit altijd leuke Levendige discussies en je kunt van elkaars fokkerijen en inzichten veel leren.

Maar vandaag kreeg ik echt een super Alive cadeau…  er kwamen nog paar kerstkaarten/nieuwjaarswensen en daar zat een pakketje bij. Ik keek verbaasd en zag geen afzendernaam, maar wel een postcode en huisnummer en plaatsnaam Terborg. Dat kan maar één zijn en bij de inhoud voelend had ik snel door dat het een CD was. Ik dacht al, Ronnie Klaassen heeft mijn vorige stukje gelezen en dat Ede Staal geen Pearl Jam is… en ja hoor! Zit daar een CD van Pearl Jam in. Die had Ronnie super mooi voor mij gebrand met daarop ook hun bekendste nummer; Alive (heb even gecheckt, staat nummer 95 in de Top 2000 dit jaar).  Dit is super! Met een hele mooie nieuwjaarskaart er bij en zeer leuke begeleidende tekst. Volgens de tekst word ik rustig en krijg ik een zalig gevoel als ik de CD op een leuk volume zet (dan is de vraag wat een leuk volume is voor Pearl Jam?) en dat ik inspiratie krijg. Heb de CD even vluchtig beluisterd en zitten wat ruige nummers op en zelfs ballades. Niet ieder nummer is mijn smaak, maar de geste van zo’n cadeau valt zeker in de smaak. In onze geitenhobby praten we veel over de geiten, maar we waarderen zeker de persoon erachter en er ontstaan super leuke vriendschappen. Meteen moest ik ook denken aan Agaath Plomp die dan ook zegt als ze door haar tuintje loopt dat bijna ieder plantje een geschiedenis heeft en dat het van een bevriende geitenfokker komt en dat ze daar dan ook vaak aan denkt. Op bestuursvergaderingen heb ik kofferbakken vol met verse groente versleept zien worden en zo zijn er nog veel meer zaken die van een ene geitenfokker overgaan naar een andere. Toch geweldig dat onze geitenhobby personen zo met elkaar bindt? Rustig, zalig of inspiratie… het maakt mij niet uit, de spirit krijg ik er zeker van!

Nog paar geitentips;
– geiten bekappen ook tijdens de dracht. Vooral de lammetjes die straks jeugdgeiten worden, daar groeien in verhouding nu de hoeven het hardst van en vooral in het zachte stro. Gewoon rustig (ik doe het gewoon bij het dier staand) bekappen en dat is een behoud voor de hoeven (doe het zelf ook te weinig hoor).
– voor het aflammeren de staartjes bijknippen. Na het aflammeren blijven de moederdieren wel paar weken naschonen van de baarmoeder en die prut blijft dan vaak aan de staart en vooral de staartharen plakken. Vergeet het zelf eigenlijk ieder jaar ook (of kom er op mijn manier niet aan toe), maar als je de staart redelijk bijknipt, dan zul je zien dat het allemaal wat schoner blijft en lijkt ook nog mooi (meteen de rug ook maar even een beetje uitknippen, lijkt nog mooier 🙂 ).

Dit was het voor dit jaar! Allemaal een super goede jaarwisseling gewenst en laat de lammetjes maar komen en laat maar weten wat voor lammetjes er allemaal geboren worden…

Leave a Reply

  

  

  

Archief