24 april 2019 at 22:52

Actie is reactie…

Ja, zoals met veel dingen in het leven is het toch vaak; Actie is reactie!

Dit gevoel krijg ik dit voorjaar nu ook met het ‘geitenclubje’. Ben zelf ook nog maar een jaar bezig met deze site, maar merk al dat je door deze sites elkaar nog meer stimuleert met de hobby en elkaars fokkerij nog meer waardeert. Zo kijk ik zeker één keer per week bij de andere sites en je stuurt elkaar tussendoor een mailtje en ik krijg super leuke mailtjes van andere fokkers die geen site hebben, maar mij dan ook een update van hun stal doen. Lees ze met super veel plezier!
Niet alleen de digitale interesse in elkaars fokkerij is er, heb ook het gevoel dat er al weer meer levendigheid in stallenbezoeken is (meer dan voorgaande jaren?). Zo heb ik dit jaar al verschillende stallen bezocht en staan er nog meer stallen op het lijstje om binnenkort met een bezoekje te vereren. Vooral als je dit met een (klein) groepje doet is het nog gezelliger en het is niet zo moeilijk om een auto vol te krijgen met paar vrolijke gekken.
Ook hierbij is het actie is reactie, want heb dit jaar ook al weer meer bezoeken gehad dan vorig jaar rond deze tijd en morgen komen Henk Wesselink, Ronnie Klaassen en Jos Buiting even voor een eerste indruk langs. Altijd benieuwd wat anderen van je dieren zeggen en altijd super gezellig.
De meeste personen noemen het trouwens altijd lammetjes kijken en wordt er vaak meteen gekeken wat voor lammetjes er in je stal zijn. Een lammetje heeft zoveel fases en kan zich zo enorm verschillend tonen, dat deze eigenlijk niet op echte waarde in te schatten zijn. De beste lammetjes zullen zich bijna altijd wel goed laten zien en qua bouw zitten er ook altijd paar basisdingen waar je als medefokker op let. Zo hoor ik dit jaar ook al weer kreten van lange lammetjes en niet te groot. Hierbij geldt weer, je moet je eigen soort kennen. Mijn dieren beginnen meestal heel snel met groeien en zijn dan ook niet altijd even luxe, dit verandert meestal pas na een keer aflammeren en worden dan alleen maar jeugdiger en ook al wil je kleine geitjes fokken, dan nog moet er in de lammetjes ‘groei’ zitten. Vooral mijn dieren hebben allemaal maar tweelingen (en een eenling) en een moederdier met lammetjes krijgt 1 kilo geitenkorrel daags en onbeperkt heel goed hooi. Ja, dan willen de lammetjes wel groeien!
Wat ik zelf trouwens nog mooier vind dan meteen te staren naar de lammetjes is hoe de lammetjes van vorig jaar dit jaar de moedergeiten (jeugdgeiten) zijn geworden. Vind dat het mooiste proces, van lam naar geit en vooral na het aflammeren, dan staat er ineens een moederdier. Ook de oudere dieren hoe die in het hok zich laten zien, kan me altijd enorm boeien. Zelf kijk ik daar veel langer naar dan de lammetjes en is ook jammer dat er relatief op een keuring weinig oudere dieren altijd te zien zijn. Dat zegt pas echt wat over de kwaliteit van een fokkerij. Want we willen toch allemaal juist dat mooie volwassen dier zien? Als ik nu ook naar de lammetjes kijk, dan denk ik bijna ook meteen van; hoe zal dat er als volwassen geit uitzien?!

Afgelopen week met Klaas vd Ploeg en Bertus Blokzijl even in Oostwold bij de geitjes gekeken en bij Jacob Laning. Was weer een super gezellige avond en veel gelachen aan de stamtafel bij Jacob. Hier even een foto van Matador 50 (bijgenaamd ‘de witte bok’) en van een geitje die bij Jacob Laning wat in het middenpad voor onze voeten liep 🙂

Morgen maar weer de hokken uitmesten en tussendoor dus visite…

 

Leave a Reply

  

  

  

Archief