4 geitjes bij 2 jeugdgeiten

Het geluk qua geitjes is zeker nu aan mijn zijde…
Donderdag is Cisca gelammerd en resultaat 2 bruinstippel geitjes. Ze liepen er al toen ik thuiskwam van het werk. Was snel gegaan en ik had zelfs maar op eentje gerekend. Vrijdagmorgen lammerde eindelijk haar zus Junica af. Twee dagen over de datum en ik begon al te twijfelen, zitten toch wel twee in? Ja hoor, twee dikke gezonde geitjes en de kleuren helemaal top. Een donkerbruin geitje en een bruin contrastippel geitje. Vooral dit trio is meteen bij mijn favorieten. Moedertje ben ik enorm fan van, en niet ineens meteen van de kwaliteiten, maar nog meer om haar karakter en dat bleek ook meteen bij het aflammeren. Zo gemakkelijk en ze gaat zo goed met de lammetjes om. Zelfs zo goed dat ze haar zus even het voorbeeld gaf hoe het wel moest. Cisca was namelijk schrikkerig/bang voor haar lammetjes. Ze stootte er totaal niet op, maar ze liep er voor weg en ze liet ze net niet drinken. Met beethouden ging ze wel meteen goed staan en liet ze haar lammetjes wel gewoon drinken, maar ze had de lammetjes ook niet afgelikt. Toen haar zus haar eerste lammetje had en wel gewoon begon te likken, was het heel leuk om te zien, dat zij ook binnen een minuut haar lammetjes ook nog begon te likken (die waren al lang droog natuurlijk). Toch kopieergedrag van de buurvrouw dus? Dat ook weer opgelost dus.

Foto’s komen later. De namen zijn, voor de lammetjes van Cisca; Abba en Sas (Abba betekent ook geboren op donderdag, dus dat moet ook bij een lammetje die geboren is op de donderdag dan toch?). Voor de lammetjes van Junica heb ik gekozen voor Aviva (betekent ook jeugd) en Hannah (de bekendste palindroom naam?).

Ik heb in mijn Carpe Diem fokkerij nog nooit zoveel geitjes in één seizoen gehad denk ik en de score is 10 geitjes en 4 bokjes voor Carpe Diem. De Kuzemer ook al 1 geitje (en 1 bokje) en ook die mag zonder problemen blijven. De lat kan dit jaar voor de selectie hoog gelegd worden en dat is eens een luxe probleem. Wil ook echt selecteren op kwaliteit en karakter. De lammetjes lijken nu allemaal leuk, maar er komt straks natuurlijk echt wel verschil in. Zal vast wel een lammetje zijn die de staart niet mooi recht legt, geen mooie gemakkelijke natuurlijke show, minder in de benen en noem maar op. Genoeg criteria om te selecteren.

2 comments to 4 geitjes bij 2 jeugdgeiten

 • Marinus

  Hallo Hilko,

  Al eens aan gedacht om de stal uit te breiden met zoveel geit lammetjes.
  Zo te lezen heb je ook veel stippels waar je eigenlijk niet zo’n fan van was.
  Succes met al jouw geitjes en bokjes.
  En natuurlijk met jouw nieuwe aankopen.
  Groeten van Stal het Rheewold.

  • Hilko

   Hallo Marinus,

   Nee hoor, geen uitbreiding qua hokken nu meer. 12 hokken moeten ruim voldoende zijn en klopt, ik ben nog geen fan van bruinstippel en dat selecteert dus ook gemakkelijker 🙂
   Contrastippel is wel weer leuker, zoals mijn moeder al zei, net een hertje! En daar heb ik wel weer een zwak voor (hertjes).
   Qua karakter gaat dit jaar de moedereigenschappen meetellen. Aflammerproblemen heb ik dit jaar niet gehad en eigenlijk nooit in mijn stal. Een enkele keer dat twee lammetjes tegelijk willen komen, maar dat kon de veearts gemakkelijk verhelpen (gewoon met de hand er in) en dat is ook al weer paar jaar geleden.
   Dit jaar heb ik Cisca die de lammeren nog niet echt wil accepteren, maar ze wil er ook niet zonder. Ik heb ze nu achter een schotje in het hok zelf en laat ze zo vaak mogelijk even bij de moeder drinken. Dat gaat nu goed.
   Dan heb ik Esca die twee bokken heeft. Een bruinstippel en een bruine. Zelf is ze bruin, maar ze stoot steeds op de bruine bok. Dit hoor ik bij meer fokkers, dat de moederdieren eigenlijk op 1 lam stoten en het gekke is, die groeit ook nog het hardst. Dus die krijgt genoeg met gewoon drinken. Als je ze dus alleen bekijkt met voeren, dan valt het amper op. Maar misschien kom ik te vaak en ben ik te lang in het geitenhok en dan erger ik me daar zeker aan. Opruimen is mijn advies en maakt niet uit of ze op de keuring vooraan kunnen (of hebben) gestaan. Zoals Liana is ook wel fel, maar die geeft alleen ‘corrigerende’ tikjes. Als de lammetjes echt vervelend doen, dan geeft ze gewoon een tik opzij. Dat is volgens mij normaal gedrag en goede moedereigenschappen? In ieder geval genoeg selectie criteria om het aantal met gemak naar de 12 of er zelfs onder te krijgen.

   Gr. Hilko

Leave a Reply

  

  

  

Archief